A cincea întâlnire de formare a lectorilor permanenți din Arhidieceza de București

09.04.2025, București (Catholica) - Sâmbătă, 5 aprilie 2025, în Aula Magna din cadrul Facultății de Teologie Romano-Catolică, Universitatea din București, s-a desfășurat al cincilea curs cu caracter formativ pentru viitorii lectori permanenți ai Arhidiecezei de București. Întâlnirea a fost convocată cu binecuvântarea ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, fiind moderată de pr. Daniel Bulai, vicar episcopal al secțiunii pastorale din Curia Arhidiecezană. Au mai fost prezenți Pavel Bîrsan, actor, pr. Claudiu Eva, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Liturgică și Sacramente din Arhidieceza de București, și sr. Cristina Mareș, responsabil al Oficiului pentru Pastorația Biblică din aceeași Arhidieceză. La acest curs de formare au participat aproximativ 75 de credincioși veniți din diferite parohii ale Bisericii locale din Arhidieceza de București.
Întâlnirea a debutat cu un moment de rugăciune, animat de pr. Daniel Bulai și de Genoveva Țurcanu, lector în parohia Preasfântul Mântuitor din București. În cuvântul de deschidere, pr. Daniel Bulai le-a vorbit participanților despre importanța mărturiei pe care o dau în parohia de care aparțin, subliniind faptul că „lectorii trebuie să fie ancorați trup și suflet în viața Bisericii”. Primul invitat, actorul Pavel Bîrsan, a ținut o adevărată lecție de” artă a vorbirii”, evocând trei aspecte: pronunțarea corectă a consoanelor și a vocalelor, frazarea (scoaterea în evidență a părților importante dintr-o frază și intonarea logică a textului) și menținerea unei voci calde în timpul citirii textului. La cererea publicului, invitatul a efectuat lectura-model a unei pericope din Epistola către Romani, oferind participanților un exemplu autentic de lectură în Biserică.
A doua intervenție a fost propusă de sr. Cristina Mareș, care a prezentat tema „Interpretarea Bibliei în Biserică. Cele patru sensuri ale Scripturii”. Sora Cristina a început prezentarea cu o evocare a tradiției iudaice de interpretare a cuvântului lui Dumnezeu, reprezentată mai ales de rabinul Rași, care a practicat cele patru sensuri de interpretare a Bibliei ebraice, pornind de la sensul literal, simplu, „vizibil cu ochiul liber”, și ajungând la Sod, taina acestui cuvânt, sau la „sensul ascuns”, care trebuie dezvăluit cititorului, pentru a înțelege Scriptura. Urmând tradiția creștină de interpretare a Bibliei (cf. documentului „Interpretarea Bibliei în Biserică” și a Catehismului Bisericii Catolice), participanții au avut ocazia să aplice cele patru sensuri ale Scripturii la textul din Geneză 22, „Jertfirea lui Isaac”, analizând sensul literal și spiritual (alegoric, moral și anagogic), interpretări desprinse din hermeneutica textului.
A treilea invitat, pr. Claudiu Eva, a prezentat tema „Cursul s-a terminat! Trăiască practica”. Expunerea s-a remarcat printr-un conținut foarte interesant pe care l-am putea denumi simbolic „Decalogul lectorilor” sau „10 Indicații pentru lectori”. Cităm câteva dintre aceste indicații: Pregătește cu atenție lectura pentru a înțelege pagina Sfintei Scripturi pe care trebuie să o proclami. Să ajungi la amvon doar în momentul în care rugăciunea preotului celebrant s-a terminat sau lectorul care te precedă a părăsit amvonul. În fața altarului, înainte de a merge la amvon, fă o înclinație, să nu îngenunchezi. Pr. Claudiu a considerat că regulile de organizare prezentate vor fi un sprijin pentru lectorul care își asumă o astfel de slujire în cadrul Liturgiei Cuvântului.
Întâlnirea s-a încheiat cu un dialog constructiv, moderat de pr. Daniel Bulai, presărat cu multe intervenții din partea celor prezenți, care au arătat interes pentru materialele prezentate și pentru o mai bună organizare a echipei de lectori în parohii. Ultima întâlnire a acestui curs de formare pentru lectori permanenți va avea loc sâmbătă, 17 mai 2025, ora 11.00, când lectorii vor avea de susținut un colocviu, mărturie a participării fidele și a pregătirii pentru o misiune atât de nobilă. Mulțumim tuturor invitaților și participanților la acest curs, un moment de comuniune și de har în viața Bisericii locale. (Sr. Cristina Mareș pentru ARCB.ro)