Sicriul Papei Francisc va fi sigilat vineri seară, înainte de funeraliile de sâmbătă

25.04.2025, Vatican (Catholica) - Sicriul Papei Francisc va fi sigilat în cadrul unui rit liturgic în această seară, înainte de funeraliile solemne, care vor avea loc în dimineața zilei următoare, sâmbătă, 26 aprilie. Cardinalul Kevin Farrell, camerlengo, va prezida ritualul de sigilare a sicriului începând cu ora 20:00, ora Romei, pe 25 aprilie, a anunțat Vaticanul. După moartea sa, pe 21 aprilie, trupul Papei – îmbrăcat în veșminte liturgice roșii, cu mitră și pallium – a fost așezat într-un sicriu simplu din lemn cu căptușeală din zinc. Cardinalii Giovanni Battista Re, Pietro Parolin, Roger Mahony, Domenique Mamberti, Mauro Gambetti, Baldassare Reina și Konrad Krajewski au fost invitați să participe la ceremonie, potrivit Vatican News. Alți oficiali ai Sfântului Scaun vor fi prezenți pentru a asista la ceremonie.
Ceremonia de închidere a sicriului va încheia cele trei zile în care trupul Papei Francisc a fost expus în Bazilica San Pietro, în timpul cărora un număr masiv de catolici din întreaga lume au venit să își prezinte omagiile. Zeci de mii de persoane au intrat în Bazilica San Pietro – mulți așteptând ore întregi la coadă – pentru a-l vedea pe răposatul Papă. Potrivit unei broșuri furnizate de Sfântul Scaun care prezintă ceremonia, maestrul celebrărilor liturgice pontificale, Arhiepiscopul Diego Ravelli, va citi ceea ce este cunoscut sub numele de rogito, un document care rezumă viața și faptele Papei și care „amintește viața [acestuia] și cele mai importante lucrări ale sale, pentru care îi mulțumim lui Dumnezeu Tatăl”. După citirea actului, se va cânta Cântarea lui Zaharia.
Mons. Ravelli va oferi apoi rugăciuni înainte de acoperirea feței Papei Francisc cu un văl de mătase albă. „Fie ca fața sa, care a pierdut lumina acestei lumi, să fie pentru totdeauna luminată de adevărata lumină a cărei sursă inepuizabilă este în Tine”, se spune în aceste rugăciuni. După ce va acoperi fața Papei Francisc, celebrantul – Mons. Farrell – va stropi trupul Papei cu apă sfințită. Apoi, Mons. Ravelli va pune în sicriu o pungă cu monede și medalii bătute în timpul pontificatului Papei Francisc și un tub metalic cu o copie a rogito, după ce va fi aplicat sigiliul Oficiului pentru celebrările liturgice ale Suveranului Pontif. Capacul de zinc va fi așezat pe sicriul Papei Francisc. Pe capac se află o cruce, stema Papei Francisc și o placă cu numele Suveranului Pontif, durata vieții sale și durata ministerului său ca Papă. Căptușeala de zinc va fi apoi sudată și vor fi puse sigiliile Cardinalului camerlengo al Sfintei Biserici Romane, ale Prefecturii Casei Papale, ale Oficiului pentru celebrările liturgice ale Suveranului Pontif și ale Capitlului Sfântului Petru. Tot atunci va fi închis sicriul de lemn; pe capacul de lemn se află o cruce și stema Papei Francisc.
Se vor rosti apoi un antifon, mai mulți psalmi și Regina Coeli (pentru perioada pascală). Faptul că Papa Francisc va avea un singur sicriu reprezintă o abatere de la tradiția anterioară – înainte de reformele instituite de Papa Francisc în 2024, Papii aveau trei sicrie imbricate: unul din chiparos, unul din plumb și unul din stejar, fiecare cu simbolismul și funcția sa. Noul proces de înmormântare papală, instituit în urmă cu doar câteva luni de Papa Francisc, a pornit de la dorința „de a simplifica și adapta unele rituri astfel încât celebrarea înmormântării Episcopului Romei să exprime mai bine credința Bisericii în Cristos cel înviat, Păstorul etern”, a declarat anterior Mons. Ravelli. Funeraliile propriu-zise, numite Missa poenitentialis, vor fi celebrate la ora locală 10AM, pe 26 aprilie, în Piața San Pietro și marchează prima zi a „Novendiales” – nouă zile consecutive de doliu pentru Papă. După funeralii, Papa Francisc va fi înmormântat în Bazilica Santa Maria Maggiore, la cererea sa, datorită devoțiunii sale puternice față de Maria.