Sfânta Liturghie și Te Deum în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea

22.04.2025, Oradea (Catholica) - În a doua zi a Sfintelor Paști, la 21 aprilie a.c., în Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, a fost săvârșită Utrenia de către pr. paroh Ovidiu Duma, urmată de Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Preasfinția Sa Virgil Bercea, împreună cu un sobor de preoți și pr. arhidiacon Grațian Guiaș. În cuvântul de învățătură, rostit cu adâncă emoție, Preasfinția Sa a adus la cunoștința credincioșilor vestea mutării din această viață a Sfântului Părinte Papa Francisc, care, în dimineața zilei de 21 aprilie, în jurul orei 07:35, a fost chemat în casa Tatălui Ceresc:
„L-ați văzut ieri la binecuvântarea Urbi et Orbi, era slăbit. Suntem în a doua zi de Paști, ușile altarului sunt deschise fiindcă cerurile sunt deschise. Iadul este închis, porțile Raiului sunt deschise, cu siguranță este acolo. Papa Francisc a înțeles ce înseamnă sărăcia adevărată, a luat numele de Francisc după Sf. Francisc de Assisi care a renunțat la tot pentru Dumnezeu. Dânsul a celebrat de multe ori Sfânta Liturghie în acele cartiere numite favelas din America latină, cunoscând sărăcia, spunea că Biserica este un spital unde Domnul ne vindecă pe toți. Sfântul Părinte ne-a iubit, a fost și la Blaj la beatificarea celor 7 Fericiți Episcopi martiri.”
„Ioan Botezătorul a fost întrebat în Evanghelia de astăzi: Tu cine ești? Iar el a răspuns: Sunt glasul celui ce strigă în pustie, îndreptați căile Domnului! Fiecăruia ni se adresează această întrebare și ne îndeamnă să medităm la faptul că suntem glasul celui ce strigă în pustie, Sfântul Francisc, Papa Francisc, au fost glasurile celui ce strigă în pustie. Fiecare acolo unde suntem, în familie, la locul de muncă, suntem glasul ce strigă în pustie și trebuie să îndreptăm căile Domnului. Aceste cuvinte ale Evangheliei sunt foarte actuale pentru toți.”
„Pe data de 20 aprilie 1919 au intrat trupele române în frunte cu generalul Traian Moșoiu în Oradea, l-au așteptat Episcopii Demetriu Radu și Roman Ciorogariu împreună cu credincioșii, în ziua de Paști, ca pe un salvator. Aceștia oameni mari au marcat istoria. Astăzi la Oradea este sărbătoare, aniversăm 106 ani de administrație românească, în viață se împletesc aceste momente triste cu cele de fericire, bucuriile cu durerile, unii se bucură că Sfântul Părinte a murit, alții îl plâng. Papa Francisc în ultima perioadă se simțea rău, în fața tuturor furtunilor a rămas el, drept, se vedea pe el cât este de sfârșit, era deja schimbat la față. Când îl vizitam, îmi spunea mereu: Nu am văzut locuri așa de frumoase ca la voi în România. I-au rămas meleagurile noastre în suflet. Acestea ne sunt moștenire de la înaintașii noștri care au știut să răspundă întrebării Tu cine ești? Dumnezeu să îl ierte și să-l odihnească pe Sfântul Părinte, Papa Francisc.”
La finalul Dumnezeieștii Liturghii, Preasfinția Sa a săvârșit slujba de Te Deum, în semn de mulțumire pentru binefacerile revărsate asupra poporului român. La acest moment solemn au fost prezenți distinși oaspeți, printre care și Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj, aflat la Oradea cu prilejul aniversării celor 106 ani de administrație românească. După slujbă, Preasfințitul Virgil Bercea a luat parte la manifestările organizate de Primăria Municipiului Oradea în fața statuii Generalului Traian Moșoiu, de lângă Parcul Nicolae Bălcescu. Printre cei prezenți s-au numărat și Excelența Sa, președintele interimar al României, Ilie Bolojan; Florin Birta, primarul orașului; Crin Antonescu, fost președinte al Partidului Național Liberal; precum și PS Părinte Sofronie Drincec, Episcopul ortodox al Oradiei. (Biroul de presă EGCO, Ciulea Cristian)