Papa Francisc în propriile sale cuvinte: 12 citate-cheie pentru 12 ani de pontificat

22.04.2025, Vatican (Catholica) - De-a lungul celor 12 ani de pontificat, Papa Francisc a ținut numeroase discursuri, conferințe și declarații și a scris numeroase enciclice și exortații apostolice care au subliniat teme precum speranța, milostivirea, compasiunea și bucuria. Cuvintele sale s-au axat adesea pe demnitatea săracilor, a migranților, a refugiaților și a persoanelor în vârstă, precum și pe importanța căsătoriei, a vieții de familie și a îngrijirii mediului. Pledând pentru „sinodalitate”, Sfântul Părinte a făcut, de asemenea, apel la o Biserică ce ascultă și merge împreună. Mai jos Catholic News Agency propune o colecție de citate care reflectă viziunea defunctului Pontif pentru o lume mai plină de compasiune și centrată pe Cristos.
1. Speranța
În prima sa scrisoare enciclică, „Lumen Fidei”, Papa Francisc a spus că credința în Isus Cristos ne ajută să trăim cu bucurie viața „pe aripile speranței”. Încurajându-i constant pe oameni să se întoarcă la Dumnezeu, Sfântul Părinte a deschis Anul jubiliar al Speranței 2025 scriind în „Spes Non Confundit”: „Speranța creștină nu înșală și nu dezamăgește pentru că este întemeiată pe certitudinea că nimeni și nimic nu ne poate separa vreodată de iubirea lui Dumnezeu … Moartea și învierea lui Isus este inima credinței noastre și baza speranței noastre.”
2. Milostivirea
Papa Francisc a spus adesea că stilul lui Dumnezeu este unul de „apropiere, milostivire și tandrețe”. Cu exact doi ani înainte de încheierea Anului Jubiliar al Milostivirii, Sfântul Părinte a redactat prima sa exortație apostolică papală „Evangelii Gaudium”, în solemnitatea Cristos Regele din 2013, scriind: „Permiteți-mi să spun acest lucru încă o dată: Dumnezeu nu obosește niciodată să ne ierte; noi suntem cei care obosim să căutăm milostivirea Sa. … El ne poartă mereu pe umerii Săi. Nimeni nu ne poate lipsi de demnitatea care ne-a fost conferită de această iubire nemărginită și neclintită.”
3. Bucuria
Ca primul Pontif din istorie care a criticat „acriturile” într-un document papal, Papa Francisc a reiterat importanța evanghelică a bucuriei, un rod al Duhului Sfânt, în „Evangelii Gaudium”. Într-un mesaj adresat participanților la simpozionul 2022 „Sfințenia astăzi” al Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, el a spus: „Fără această bucurie, credința se micșorează într-un lucru opresiv și mohorât; sfinții nu sunt «acri», ci persoane cu inimi vesele, deschise speranței … Fericitul Carlo Acutis este la fel un model de bucurie creștină pentru adolescenți și tineri. Iar «bucuria perfectă» evanghelică, și paradoxală, a Sfântului Francisc de Assisi continuă să ne impresioneze.”
4. Iubirea pentru săraci
Alegerea numelui „Francisc” în onoarea Sf. Francisc de Assisi a fost un semnal puternic pentru lume că Papa dorea o „Biserică săracă și pentru săraci!” Cu dorința sa arzătoare ca iubirea lui Isus să ajungă la periferiile lumii, Papa argentinian a insistat asupra faptului că săracii sunt adevărați evanghelizatori care nu trebuie ignorați. În călătoria sa apostolică din 2015 în Filipine, cu ocazia Anului Săracilor din această țară, Sfântul Părinte i-a întrebat pe tineri: „Voi, care trăiți dând mereu și credeți că nu aveți nevoie de nimic, vă dați seama că sunteți săraci voi înșivă? Vă dați seama că sunteți foarte săraci și că aveți nevoie de ceea ce vă pot da ei? Vă lăsați evanghelizați de cei săraci, de cei bolnavi, de cei pe care îi asistați?”
5. Migranți și refugiați
Migranții, persoanele strămutate, refugiații și victimele traficului de persoane au avut întotdeauna un loc special în inima Pontifului iezuit. În 2016, Papa Francisc a instituit Dicasterul Vaticanului pentru Promovarea Dezvoltării Umane Integrale și a făcut apel la catolicii din întreaga lume în 2020, prin „Fratelli Tutti”, să își deschidă brațele către cei afectați de război, persecuție, sărăcie și dezastre naturale. În mesajul său din 2018 de Ziua Mondială a Migranților și Refugiaților, a spus: „Domnul încredințează iubirii materne a Bisericii fiecare persoană forțată să își părăsească patria în căutarea unui viitor mai bun… În această privință, doresc să reafirm că răspunsul nostru comun poate fi articulat prin patru verbe: a întâmpina, a proteja, a promova și a integra.”
6. Mediul și schimbările climatice
Papa Francisc a vorbit în cadrul unor reuniuni catolice și laice despre impactul dăunător al „culturii rebutului” perpetuată de profitul fără scrupule și de consumerismul galopant. După ce a scris două documente-cheie – inclusiv „Laudate Deum” – dedicate grijii pentru creația lui Dumnezeu, a scris în „Laudato Si’” în 2015: „Trebuie să ne dăm seama că o adevărată abordare ecologică devine întotdeauna o abordare socială; ea trebuie să integreze chestiunile de justiție în dezbaterile privind mediul, astfel încât să audă atât strigătul pământului, cât și strigătul celor săraci”.
7. Animale de companie vs. oameni
Papa credea cu tărie că animalele de companie nu ar trebui să înlocuiască niciodată copiii. În timpul discursului său din 2023 la conferința Starea Generală a Natalității, care a avut loc în Italia, Sfântul Părinte și-a amintit de o scurtă întâlnire: „Am salutat-o pe femeie, iar ea a deschis o geantă și a spus: «Vrei să îl binecuvântezi, copilul meu?» Un câine!” „Nu am avut răbdare atunci… «Doamnă, mulți copii sunt flămânzi, iar dumneavoastră sunteți aici cu un câine!» Frați și surori, acestea sunt scene din prezent, dar dacă lucrurile continuă așa, acesta va fi obiceiul viitorului: atenție!”
8. Căsătoria și viața de familie
Printre mai multe perle practice de înțelepciune pentru familii – inclusiv sfatul pentru mame de a „nu mai călca cămășile” fiilor lor, astfel încât aceștia să se căsătorească curând – Papa Francisc le-a spus tinerilor căsătoriți în 2016 că cuvintele: „Se poate?”, „Mulțumesc” și „Îmi pare rău” sunt esențiale pentru menținerea păcii în casă. „Există întotdeauna probleme și certuri în viața de cuplu”, a spus el. „Este normal ca soțul și soția să se certe și să ridice vocea; se ceartă și chiar zboară farfurii! Așa că nu vă temeți de acest lucru atunci când se întâmplă. Permiteți-mi să vă dau un sfat: Nu încheiați niciodată ziua fără să faceți pace”.
9. Tinerii și vârstnicii
Cunoscut drept „bunicul copiilor” la biserica Sfânta Familie din Gaza, Papa Francisc a folosit în mod tradițional audiențele sale generale săptămânale pentru a transmite apropierea sa spirituală atât față de tineri, cât și față de vârstnici. Atunci când a instituit Ziua Mondială a Bunicilor și Persoanelor Vârstnice pe fondul pandemiei Covid-19 în 2021, a spus: „Viitorul lumii depinde de acest legământ între tineri și bătrâni. Cine, dacă nu tinerii, pot lua visele bătrânilor și să le transforme în realitate? Totuși, pentru ca acest lucru să se întâmple, este necesar ca noi să continuăm să visăm. Visele noastre de dreptate, de pace, de solidaritate pot face posibil ca tinerii noștri să aibă noi viziuni; în acest fel, împreună, putem construi viitorul”, a spus el.
10. Sinodalitate
Papa argentinian a spus adesea că preferă o Biserică care iese în lume chiar dacă este „cu vânătăi, răni și murdară pentru că a fost pe străzi”. Sfântul Părinte a insistat ca preoții să fie păstori „cu miros de oaie”, i-a îndemnat pe frații și surorile consacrate să aducă „lumina lui Dumnezeu femeilor și bărbaților din timpul nostru” și i-a chemat pe laici să „aducă noutatea și bucuria Evangheliei oriunde v-ați afla”. Îndemnându-i pe toți credincioșii catolici să învețe cum să asculte și să meargă împreună ca o singură Biserică misionară, Sfântul Părinte a spus la încheierea reuniunii Sinodului din 2024 asupra sinodalității: „Toată lumea, toată lumea, toată lumea! Nimeni nu a rămas pe dinafară: toată lumea… Depinde de noi să amplificăm sunetul acestei șoapte, fără a ne pune niciodată în calea ei; să deschidem ușile, fără a construi niciodată ziduri. Câtă pagubă fac femeile și bărbații din Biserică atunci când construiesc ziduri, câtă pagubă! Toată lumea este binevenită, toată lumea, toată lumea!”, a spus el.
11. Pietate populară
Papa Francisc era cunoscut pentru faptul că iubea credința simplă și devotamentul poporului. Dragostea sa pentru Maria, Maica Domnului, și Sfântul Iosif, tatăl purtător de grijă, era evidentă pentru milioane de oameni. Cu toate acestea, credința Pontifului în puterea pietății populare a atins punctul culminant în ultima și lunga sa scrisoare enciclică „Dilexit Nos”, în care a scris: „Flăcările iubirii Inimii Sacre a lui Isus se extind și prin misiunea Bisericii, care proclamă mesajul iubirii lui Dumnezeu revelată în Cristos … Pe măsură ce contemplăm Inima Sacră, misiunea devine o chestiune de iubire”.
12. Alimentele
Primul Papă latino-american al Bisericii a înțeles importanța hranei fizice și spirituale. Pe lângă împărtășirea lecțiilor învățate din filmul său preferat, „Sărbătoarea Babettei”, Sfântul Părinte le spunea întotdeauna celor care se rugau cu el la Angelus duminical să „aibă un prânz bun!” În „Dilexit Nos”, Sfântul Părinte a subliniat cât de importante sunt tradițiile culinare pentru viața de familie atunci când a scris: „În această eră a inteligenței artificiale, nu putem uita că poezia și iubirea sunt necesare pentru a ne salva umanitatea”. „Nici un algoritm”, a spus el, „nu va putea vreodată să capteze, de exemplu, nostalgia pe care o simțim cu toții, indiferent de vârstă și de locul în care trăim, atunci când ne amintim cum am folosit pentru prima dată o furculiță pentru a sigila marginile plăcintelor pe care le ajutam pe mamele sau bunicile noastre să le facă acasă”.