În a doua zi de Paști, PS Claudiu a celebrat la Sanctuarul CMD

22.04.2025, Cluj (Catholica) - Lunea Luminată, sau a II-a Zi de Paști, 21 aprilie 2025, rămâne în istorie ca ziua încheierii unui pontificat prin trecerea din această viață, la Cer, a Păstorului Bisericii Catolice, Papa Francisc. Sfânta Liturghie celebrată în comuniunea Bisericii care în întreaga lume serba Învierea, a fost cel mai potrivit mod de a însoți această trecere a Pontifului Roman la cele cerești, trecere și a Bisericii spre un nou început.
Înainte ca vestea să fi fost făcută publică, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla a celebrat Sfânta Liturghie într-o biserică jubiliară, în acest An al Speranței decretat de Papa Francisc. Totul în această zi a fost despre speranță și Înviere, chiar și vestea morții Papei care i-a beatificat pe Episcopii greco-catolici martiri. Sfânta Liturghie arhierească a fost celebrată la Sanctuarul Arhiepiscopal Major al Mănăstirii Maicii Domnului, într-o atmosferă de grădină de rai, cu natura reînviată fremătând de viață sub razele soarelui de primăvară. Au concelebrat pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, și pr. Cristian David, rector al Sanctuarului, răspunsurile liturgice fiind oferite de Surorile Congregației Maicii Domnului. Diacon a fost Lucian-Ovidiu Marișca iar studenți seminariști au ajutat la Altar.
Preasfinția Sa Claudiu a accentuat, în cuvântul de învățătură, prima frază a Evangheliei acestei sărbători: „Pe Dumnezeu nimeni nu l-a văzut vreodată; Fiul cel Unul-Născut, Care este în sânul Tatălui, Acela l-a făcut cunoscut” (In 1,18). A spus: „Nimeni nu l-a văzut niciodată. Dacă ne gândim, de-a lungul istoriei omenirii, în Sfânta Scriptură, cât de mare este căutarea Feței lui Dumnezeu! Toți oamenii caută Fața Lui Dumnezeu. Vor să îl întâlnească pe Dumnezeu.” Despre această continuă căutare a Feței Domnului a vorbit Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla. A pornit de la căderea omului și lunga cale de revenire a omenirii la starea de har, de fii și fiice ai Părintelui Ceresc, o cale pe care conduce poporul lui Dumnezeu de secole Biserica, pe care și Papa Francisc a condus oamenii.
„Și poate unul dintre darurile minunate ale sărbătorii Învierii Domnului”, a spus Preasfinția Sa Claudiu, „este tocmai faptul că primim Chipul adevărat al lui Dumnezeu în Isus Cristos. El este singurul care îl cunoaște pe Dumnezeu și El îl revelează. Și la Lumina Învierii suntem chemați să schimbăm, să curățăm, să modificăm tot timpul icoana pe care noi o avem în sufletele noastre. Și noi avem o icoană a lui Dumnezeu care, dacă nu suntem atenți, se modifică, se murdărește, se schimbă din atât de multe cauze. Din cauza suferințelor pe care le avem, din cauza lumii în care trăim… și tot timpul suntem datori să curățăm icoana lui Dumnezeu din sufletele noastre. Dar partea minunată este că în Isus Cristos avem Chipul lui Dumnezeu. El ni-l revelează așa cum este. Și dacă sunteți atenți de-a lungul vieții publice a lui Isus, Isus întotdeauna încearcă să ascundă faptul că este Cristos. Le spune ucenicilor, le spune câtorva persoane, dar întotdeauna le spune să nu spună mai departe. De ce? Fiindcă adevărata revelație a lui Isus, a lui Dumnezeu, în Isus Cristos, este pe Cruce.”
A arătat că iubirea lui Dumnezeu, adevărata iubire s-a manifestat pe Cruce: „Adevăratul Chip al lui Dumnezeu se revelează pe Cruce. Atunci vedem că Dumnezeu nu este un concurent, nu este nici un tiran, nu este nici un contabil care ne ține socoteala greșelilor, ci este un Dumnezeu dispus să moară pentru noi. Ce iubire mai mare decât aceasta poate exista?” Preasfinția Sa Claudiu a dat exemplul Sf. Maximilian Kolbe, călugăr franciscan, care, la Auschwitz, purtând în suflet aceeași iubire a lui Dumnezeu, „alege să moară în locul unui condamnat la moarte”. A spus: „Cum putem dubita de un Dumnezeu care își trimite unicul Fiu să moară pentru noi?”, dar, mai întâi trebuie „să întreținem relația cu Dumnezeu care ne păstrează adevăratul Chip în suflete. Așa cum ne curățăm trupul, așa trebuie să ne curățăm și sufletul. Și ca să fim în contact cu Chipul adevărat al lui Dumnezeu este nevoie de «apele» spirituale din Sfânta Liturghie, din rugăciunea personală, din lectura Sfintei Scripturi sau a unei lecturi spirituale.” Și, a îndemnat Preasfinția Sa Claudiu în această zi de Înviere, de întâlnirea cu Isus.
A evocat episodul evanghelic al femeilor mironosițe care, mergând la mormânt au găsit mormântul gol iar îngerul le-a vestit Învierea. Și le-a trimis să spună apostolilor să meargă în Galileea pentru că „acolo îl vor întâlni”. A întrebat: „Ce este Galileea?” Și, a răspuns: „este viața de zi cu zi. Este viața cotidiană. Acolo a început totul, în Galileea. Acolo stau primii apostoli. Acolo îl întâlnesc pe Isus. Acolo primesc chemarea lui Isus. Este o Galilee care este departe de puritatea Templului. O Galilee a păgânilor, așa cum era numită… Și era considerată o Galilee impură, necurată. Ei bine, tocmai în acea Galilee Isus merge, își începe misiunea și își cheamă ucenicii. Și atunci și nouă Îngerul ne spune: «Unde îl căutați pe Isus? Căutați-l în viața voastră!» Acolo unde a început dragostea dintre El și voi. Acolo unde v-a chemat prima dată. În lucrurile obișnuite din viață. Dacă nu îl găsim în viața noastră obișnuită, nu o să îl găsim niciodată. Dacă nu îl găsim într-o întâlnire cu cineva, cu o persoană, dacă nu îl întâlnim în evenimentele din viața noastră, nu o să îl întâlnim niciodată. Îngerul este foarte clar: «Întoarceți-vă în Galileea. Acolo îl veți găsi.» Sigur că noi suntem astăzi într-o sărbătoare care ne aduce aminte de Învierea Domnului. Dar Învierea Domnului o regăsim în viața noastră de zi cu zi”, a subliniat Preasfinția Sa Claudiu. Pentru că pe Dumnezeu, a spus, „îl regăsim în fiecare clipă. Aceasta să fie rugăciunea și cererea pe care o avem în această Sfântă zi de sărbătoare: să reușim, la fel ca ucenicii din Emaus, să găsim Chipul lui Dumnezeu, adevăratul Chip, în fiecare clipă din viața noastră.”
În aceeași zi, spre seară, de la ora 20.00, în biserica jubiliară a Mănăstirii Surorilor Congregației Maicii Domnului s-a făcut rugăciunea Sfântului Rozariu pentru odihna sufletului Sfântului Părinte Papa Francisc.