COMECE: Odihnește-te în pace, Sfinte Părinte Francisc

22.04.2025, Roma (Catholica) - Cu profundă recunoștință și emoție, ne amintim de Sfântul Părinte Francisc, care a condus neobosit Biserica cu curaj și putere în anii marcați de multiple crize în întreaga lume. În vremuri atât de dificile, nu i-a fost niciodată teamă să facă față provocărilor și să își ofere vocea sa profetică, întotdeauna motivat de dorința de a aduce bucuria Evangheliei oamenilor din timpul nostru. Papa Francisc a fost cu adevărat unul dintre marii martori ai timpurilor noastre, iubit și respectat chiar și de necredincioși, a cărui primă preocupare a fost întotdeauna îndreptată către cei mai fragili membri ai Creației lui Dumnezeu. Vocea sa a vorbit inimilor cu simplitate și profunzime, prin gesturi concrete de iubire, ascultare și apropiere.
COMECE (Consiliul Conferințelor Episcopale din Uniunea Europeană) a avut privilegiul de a menține un contact regulat cu Sfântul Părinte de-a lungul pontificatului său. Cu fiecare ocazie, Episcopii și personalul COMECE au primit înțelepciunea și încurajarea sa de a continua cu putere misiunea noastră de dialog cu instituțiile Uniunii Europene. Ne amintim cu emoție și inspirație de vizita Sfântului Părinte la Parlamentul European în 2014, de întâlnirea de la Rethinking Europe în 2017, de audiența cu întreaga Adunare COMECE în 2023, precum și de audiențele anuale acordate președinției noastre și de mesajele prețioase pe care Papa le-a dedicat în mod constant Uniunii Europene, promovând dialogul și pacea. Ne amintim de vizitele și prezența Papei Francisc în întreaga lume, iubit și aclamat de credincioși printre copacii din Amazon și ziguratele din Irak. Ne amintim de el singur pe treptele reci și udate de ploaie ale Bazilicii San Pietro, rugându-se pentru întreaga umanitate în timpul pandemiei COVID-19.
Îi mulțumim Papei Francisc pentru că a oferit Bisericii o conducere inspirată, creativă și regeneratoare – de exemplu, fiind ferm alături de victimele abuzurilor sexuale din cadrul Bisericii și promovând ascultarea autentică prin Sinodul privind sinodalitatea, cu scopul de a-i face pe toți protagoniști în aspecte vitale ale structurii și practicilor Bisericii. Îi suntem recunoscători Papei Francisc pentru că a reînnoit atenția noastră față de ecologie și durabilitate, oferind enciclica Laudato Si’ ca un instrument puternic de promovare a politicilor de dezvoltare integrală care iau în considerare toate aspectele – nu doar pe cel economic. De asemenea, suntem recunoscători pentru enciclica Fratelli Tutti, care reafirmă în mod constant și ferm că diferențele ne îmbogățesc și că, în ciuda tuturor lucrurilor, suntem cu toții frați și surori. Din acest motiv, trebuie să ne apropiem unii de alții, construind poduri în loc de ziduri, renunțând la război ca mijloc de rezolvare a conflictelor și îmbrățișând ascultarea, dialogul și diplomația.
În acest an jubiliar – unul dintre ultimele mari eforturi ale Sfântului Părinte – îi suntem recunoscători Papei pentru atenția sa constantă față de Europa, îndemnându-ne mereu să o facem mai bună prin consolidarea vocației sale pentru pace. În memoria sa și în lumina exemplului său, vom continua, cu un angajament reînnoit, să ne punem în slujba Bisericii și a binelui comun al Europei. Vă mulțumim, Sfinte Părinte. Odihniți-vă în pace.