Solemnitatea Paștelui în Domul Sf. Gheorghe

21.04.2025, Timișoara (Catholica) - În acest an, Paștele este sărbătorit împreună de Biserica din Orient și Occident pe data de 20 aprilie 2025. Această coincidență se întâmplă atunci când data calculată conform calendarului iulian (folosit de Bisericile Ortodoxe si Biserica Greco-Catolică) și cea conformă calendarului gregorian (folosit de Biserica Romano-Catolică și de comunitățile protestante) coincid. Totodată, cum s-a mai remarcat și la începutul anului, în cadrul Octavei de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor, în acest an se aniversează 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, primul Conciliu ecumenic care a stabilit bazele unității doctrinare ale Bisericii. Aceste două evenimente, sărbătorirea comună a Paștelui și jubileul Conciliului de la Niceea, au conferit în acest an Solemnității Învierii Domnului un cadru și mai special la Timișoara, unde, în noaptea Învierii, s-au întâlnit credincioșii Bisericilor Romano-Catolice și Ortodoxe Sârbe.
Deoarece cele două Catedrale se află aproape vizavi una de cealaltă, în Piața Unirii, la ora 24.00 credincioșii romano-catolici și ortodocși sârbi, porniți în procesiune vestind cu bucurie, la lumina lumânărilor, Învierea Domnului, s-au întâlnit la jumătatea drumului, unde s-au salutat și au cântat împreună câte un cântec de Paște. După această întâlnire considerată de unii participanți chiar istorică, procesiunea credincioșilor romano-catolici condusă de E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, și cea a credincioșilor ortodocși sârbi condusă de Î.P.S. Lukijan Pantelić, Arhiepiscop și mitropolit ortodox sârb de Buda, administrator al Eparhiei de Timișoara, și-au continuat drumul către cele două Catedrale. La acest eveniment a participat, de asemenea, Zsombor Kovács, pastor evanghelic-luteran din biserica situată tot în imediata vecinătate a Domului Sf. Gheorghe.
În noaptea Învierii Domnului, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, a celebrat Vigilia Pascală în Domul Sf. Gheorghe, în prezența unui număr mare de credincioși. Au concelebrat Mons. Johann Dirschl, Vicar general, și pr. Nikola Lauš, director al Cancelariei Episcopale, care a rostit și predica în limbile română, maghiară și germană. Vigilia pascală cuprinde patru părți esențiale: ceremonia Luminii, în cadrul căreia se sfințește focul, Liturgia Cuvântului, Liturgia Botezului și Liturgia Euharistică. În Timișoara în cadrul ceremoniei luminii, denumită și Lucernarium, Episcopul diecezan a sfințit focul, de la care a fost aprinsă lumânarea pascală, care îl reprezintă pe Cristos. „Isus Cristos ieri și astăzi, Începutul și Sfârșitul, Alfa și Omega, ale Lui sunt timpurile și veșnicia, a Lui este mărirea și puterea, pentru toată veșnicia”, s-a rugat în cadrul celebrării Păstorul Diecezei, după care participanții au intrat în urma lumânării pascale purtată de însuși Păstorul Diecezei în Catedrală. Preconiul Pascal, imnul Exultet, a fost intonat de prof. Iustin Călin. Lecturile din Vechiul și Noul Testament din cadrul Liturghiei Cuvântului au evocat istoria mântuirii.
În cadrul Liturghiei Botezului Excelența Sa Iosif Csaba Pál Episcop de Timișoara a sfințit apa și a stropit cu ea credincioșii. În predica sa pr. Nikola Lauš, director al Cancelariei episcopale a afirmat: „Învierea lui Isus ne demonstrează practic că păcatul nu are ultimul cuvânt, că moartea nu este atotputernică și că răul nu este de neînvins. Iubirea adevărată învinge! Pentru omul care crede și pentru sufletul care se așează cu totul în mâinile Tatălui ceresc, Dumnezeu este biruitor în orice circumstanță! Inspirați de Maria Magdalena, de Simon Petru și de celălalt ucenic, să alergăm și noi la Isus în orice clipă, să îl căutăm în toate momentele vieții și atunci îl vom regăsi prezent cu noi în tot ce ni se întâmplă, ușor sau greu, El va fi cu noi. Doar prezența lui Cristos cel Înviat ne va dărui în această lume pacea și speranța statornică, încrederea și bucuria deplină, daruri pe care să le putem împărtăși neobosit cu toți frații noștri. Cu Dumnezeu Cel viu în inimă, nimic nu ne va stinge bucuria pascală!”
La sfârșitul Vigiliei Pascale, după ce credincioșii s-au întors în procesiune din Piața Unirii în Catedrală, Episcopul Diecezei a dat binecuvântare cu Preasfântul Sacrament. În predica rostită în duminica de Paște, în cadrul Sfintei Liturghii celebrate de la ora 11.00 în Domul Sf. Gheorghe, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, a vestit și explicat: „Cristos a înviat! Acest eveniment îl sărbătoresc creștinii din Orient și din Occident, anul acesta împreună. Așa am făcut și noi aseară cu frații și surorile noastre de la Catedrala sârbă ortodoxă. Am ieșit în procesiune, ne-am întâlnit cu ei, era un moment înălțător. Am cântat câte un cântec și ne-am continuat procesiunea. A fost un moment de fraternitate care ar trebui să fie o normalitate. «Moartea Ta o vestim și Învierea Ta o mărturisim, până când vei veni» – spunem în fiecare Sfântă Liturghie. Moartea, care arată cât de mare era iubirea lui Isus pentru noi. Și Învierea, care ne arată că această iubire este absolut vie și acum. O mărturisim. Cristos trăiește. Să fie viața noastră o viață trăită cu Cel Înviat!”
Cadrul muzical al Vigiliei Pascale a fost asigurat de Róbert Bajkai-Fábián, organistul Domului împreună cu corul „Exultate”, și de corul ecumenic de tineret „Harmonia Christi”, condus de Iustin Călin. În duminica Paștelui, cadrul muzical a fost asigurat de corul și orchestra Catedralei, conducerea muzicală aparținând prof. dr. Walter Kindl. În duminica de Paște de la ora 13>00 în Domul Sf, Georghe s-a celebrat o Sf. Liturghie pentru credincioșii din Sri Lanka în limba singhaleză. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)