Ce se va întâmpla în continuare la Vatican?

21.04.2025, Vatican (Catholica) - Moartea Papei Francisc începe așa-numita „sede vacante”, o perioadă în care scaunul lui Petru rămâne vacant. Perioada de sede vacante de după moartea Papei aduce cu sine o serie de simboluri, tradiții și protocoale care există de secole și care exprimă esența papalității. Principala figură a perioadei sede vacante este Cardinalul camerlengo, în prezent Mons. Kevin Farrell, prelatul de origine irlandeză, care este și actualul prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață, și fost Episcop de Dallas, SUA.
Papa îl numește pe Cardinalul camerlengo, iar Mons. Farrell a fost ales în 2019, înlocuindu-l pe Cardinalul francez Jean-Louis Tauran după moartea acestuia la vârsta de 75 de ani. Sarcinile și îndatoririle acestuia sunt reglementate de constituția apostolică „Praedicate Evangelium” a Papei Francisc din 2022, care se ocupă de funcțiile și structura birourilor Curiei Romane, și de o altă constituție apostolică, „Universi Dominici Gregis” a Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, emisă în 1996 și care reglementează sede vacante și alegerea unui nou Papă.
Cardinalul camerlengo conducea într-o vreme Camera Apostolică, o instituție care datează din secolul al XII-lea și care a fost însărcinată cu gestionarea bunurilor Bisericii în timpul sede vacante. Aceasta este formată din Cardinalul camerlengo, vice-camerlengo, auditorul general și colegiul prelaților clerici ai Camerei. Cu toate acestea, Camera Apostolică a fost suprimată de „Praedicate Evangelium”. Conform noii constituții, Cardinalul camerlengo este asistat de alți trei Cardinali. Unul este Cardinalul coordonator al Consiliului pentru Economie, iar ceilalți doi sunt „identificați conform modalităților prevăzute de legislația privind vacanța Scaunului Apostolic și alegerea Pontifului Roman”.
Ce face Cardinalul camerlengo?
În primul rând, atunci când Papa moare, el trebuie să „constate moartea Papei, în prezența maestrului celebrărilor liturgice pontificale, a prelaților clerici ai Camerei Apostolice și a secretarului și cancelarului acesteia”, potrivit „Universi Dominici Gregis”. Cardinalul camerlengo trebuie, de asemenea, să rupă Inelul Pescarului, pe care Papa îl poartă pentru prima dată la Liturghia sa de instalare, anulând sigiliul pontificatului. Cardinalul camerlengo va sigila, în plus, biroul și dormitorul Papei: nimeni nu va putea intra în apartamentele papale până după înmormântarea sa.
Este probabil ca procesul să fie ușor diferit în cazul Papei Francisc, care a ales Casa Santa Marta mai degrabă decât Palatul Apostolic ca reședință după alegerea sa în 2013. În acest caz, Cardinalul camerlengo va trebui să sigileze nu numai apartamentele papale, care au rămas neutilizate în timpul acestui pontificat, ci și apartamentul Papei din casa de oaspeți a Vaticanului. După aceste proceduri, Cardinalul camerlengo îl anunță pe Cardinalul vicar al Diecezei de Roma despre decesul Papei. Vicarul, în prezent Cardinalul Baldassare Reina, trebuie apoi să informeze poporul din Roma printr-un anunț special. Cardinalul camerlengo trebuie, de asemenea, să îl informeze pe Cardinalul arhipreot al Bazilicii San Pietro, Cardinalul Mauro Gambetti, cu privire la veste. Cardinalul camerlengo trebuie apoi să intre în posesia Palatului Apostolic din Vatican și a Palatelor Lateran și Castel Gandolfo.
Cardinalul camerlengo are datoria de a face toate aranjamentele pentru funeraliile și înmormântarea Papei, după ce a discutat cu membrii Colegiului Cardinalilor. Nu există un „vice-Papă”. Cardinalul camerlengo, prin urmare, nu își asumă autoritatea papală. În schimb, el gestionează administrația obișnuită, cu ajutorul celor trei Cardinali asistenți, menținând în același timp legătura cu Colegiul Cardinalilor.
Papa a reformat și ritualul funeraliilor papale
În primul rând, certificarea morții Papei nu are loc în camera în care acesta moare, ci în capela sa privată. Cardinalul camerlengo îl strigă pe Papa decedat de trei ori pe numele său de Botez. Numele de Botez este folosit mai degrabă decât numele papal, deoarece identitatea și funcția papală a Papei decedat încetează odată cu moartea sa. Tradiția de a-l lovi pe Papa decedat de trei ori cu un ciocănel de argint a căzut de mult în desuetudine. Trupul Papei este așezat imediat într-un sicriu deschis, în loc de un sicriu înălțat, așa-numitul cata-letto (patul mortuar), după cum s-a întâmplat cu Papii Ioan Paul al II-lea și Benedict al XVI-lea. De asemenea, riturile revizuite elimină utilizarea a trei sicrie – unul de chiparos, unul de plumb și unul de stejar. În schimb, corpul este așezat într-un sicriu simplu din lemn cu o căptușeală din zinc și transferat imediat în Bazilica San Pietro, fără a trece prin Palatul Apostolic pentru o altă expunere, așa cum se făcea anterior.
Înmormântarea, numită „Missa Poenitentialis”, este celebrată în Bazilica San Pietro sau în Piața San Pietro. Participă delegații din întreaga lume. Trupul Papei este purtat într-un sicriu simplu de lemn, cu un văl de mătase care îi acoperă fața. Nimeni nu are voie să îl fotografieze pe Papa decedat, cu excepția cazului în care este autorizat în mod special de Cardinalul camerlengo. Eventuala fotografiere trebuie să fie făcută cu Papa îmbrăcat în veșmintele pontificale. Până la încetarea acestei practici de către Papa Pius al X-lea, organele interne ale Papei erau prelevate și conservate în amfore speciale sigilate în biserica Ss. Anastasio și Vincenzo din Roma, înainte ca trupul să fie îmbălsămat.
Odată ce Papa a murit, toți Cardinalii din Curia Romană, inclusiv secretarul de stat, eliberează posturile. Singurele posturi care sunt menținute în timpul perioadei sede vacante sunt cele de camerlengo, Penitențiar Major, Elemosinier papal, Cardinali Vicari ai Romei și ai Statului Cetății Vaticanului și decan al Colegiului Cardinalilor. Cardinalul camerlengo va convoca ulterior Cardinalii pentru adunările generale care preced alegerea unui nou Papă. Apoi, în termen de 20 de zile de la moartea Papei, Cardinalii cu drept de vot se reunesc în Conclav pentru a alege un succesor.