Sâmbăta Mare și Utrenia Învierii în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj

20.04.2025, Cluj (Catholica) - Sfânta și Marea Sâmbătă a început în Catedrala „Schimbarea la Față” prin celebrarea Vecerniei cu Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, la finalul căreia au fost binecuvântate pâinea și vinul pentru Paști. Răspunsurile liturgice le-au oferit și în această zi studenții seminariști. La predică, pr. vicar Traian Radu Coste-Deak a provocat cugetele celor prezenți cu câteva întrebări, deschizând în fapt cale și prilej de reflecție în fața Mormântului Domnului.
Timpul de liniște și așteptare cu speranță a fost încheiat la orele serii când, în această seară și noapte toate bisericile creștine de rit latin și bizantin din lume – au fost inundate de lumină în cântările de biruință și bucuria Sfintei Învieri, la Utrenia Învierii Domnului. Prima parte a fost celebrată, rugăciunile Miezonopterului fiind rostite de studenții seminariști, mai întâi în Catedrala învăluită în întuneric – precum întunericul mormântului și al nopții -, dar apoi, în acel întuneric a răsărit Lumina: ușile împărătești ale Altarului s-au deschis și Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a rostit așteptatele cuvinte vestitoare ale Învierii: „Veniți de luați lumina!”
Episcopul, preoții și clericii, studenții seminariști, au ieșit apoi din Catedrală în procesiune – urmați de toți credincioșii cu lumânări acum aprinse în mâini, fiindcă primiseră lumina. A urmat oficiul din fața Catedralei, cu intrarea din nou în sfântul locaș, când Episcopul a bătut la porțile Catedralei, ce închipuiau porțile Paradisului la care bătea Isus după ce coborâse la Iad să îi lumineze pe cei aflați în întuneric și în umbra morții și să îi aducă la lumină.
Preasfinția Sa Claudiu a rostit de trei ori: «Deschideți, boieri, porțile voastre și vă ridicați porți veșnice! Căci iată, intră Împăratul Măririi». Și porțile s-au deschis, Catedrala s-a luminat și Episcopul împreună cu toți cei de afară au intrat în bucuria Învierii. Utrenia Învierii a continuat în Catedrala plină de lumină, pentru ca, la încheiere – după cuvântul de bucurie și întărire în credință rostit de pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general -, credincioșii să primească sfintele Paști, semn al trecerii lor de la moarte la viață și de la pământ la cer împreună cu Cristos, Fiul lui Dumnezeu, care „a Înviat din morți cu moartea pe moarte călcând și celor din morminte viață dăruindu-le.”