Papa Francisc: Cristos este „punctul de cotitură” în istoria omenirii

19.04.2025, Vatican (Catholica) - Lumânările au luminat Bazilica San Pietro în timpul Liturghiei Vigiliei Pascale din Sâmbăta Mare, în care omilia Papei Francisc, citită în numele său, a proclamat Învierea lui Cristos drept „punctul de cotitură definitiv în istoria omenirii”. „Nouă ne revine sarcina de a proclama această speranță pascală, acest «punct de cotitură» în care întunericul devine lumină”, a scris Sfântul Părinte în omilia rostită de Cardinalul Giovanni Battista Re, decanul Colegiului Cardinalilor. „Cristos cel înviat … este speranța care nu se stinge. El este iubirea care ne însoțește și ne susține. El este viitorul istoriei, destinația finală spre care pășim, pentru a fi primiți în acea viață nouă în care Domnul însuși ne va șterge toate lacrimile și moartea, jalea, plânsul și durerea nu vor mai fi”.
Deși Papa Francisc nu a prezidat Liturghia din cauza recuperării sale după o spitalizare recentă pentru pneumonie dublă, el și-a făcut o apariție surpriză în Bazilică cu aproximativ două ore înainte de aceasta. S-a oprit pentru a se ruga și i-a salutat pe unii dintre pelerinii care așteptau de ore întregi Liturghia de Paște din Vatican. Pontiful, care a delegat Cardinali să prezideze toate evenimentele din Săptămâna Sfântă, a încredințat Vigilia Pascală Cardinalului Re. Liturghia a inclus binecuvântarea focului nou, aprinderea lumânării pascale și cântarea Exsultet, un imn care amintește istoria mântuirii de la creație până la Învierea lui Cristos. 34 de Cardinali, 24 de Episcopi și aproximativ 250 de preoți au traversat în tăcere Bazilica întunecată cu lumânări aprinse, simbolizând lumina lui Cristos care învinge întunericul.
Bazilica a fost iluminată treptat pe parcursul Liturghiei până la Gloria, când clopotele au răsunat și altarul a fost dezvăluit împodobit cu flori pascale. În timpul Vigiliei, au fost botezate trei persoane din Italia și Albania. Cei prezenți s-au rugat Litania Sfinților și și-au reînnoit promisiunile de la botez. „În Isus cel Înviat avem certitudinea că istoria noastră personală și cea a familiei noastre umane, deși încă scufundate într-o noapte întunecată, în care luminile par îndepărtate și slabe, sunt totuși în mâinile lui Dumnezeu”, a scris Papa. „În marea Sa iubire, El nu ne va lăsa să șovăim sau să permitem răului să aibă ultimul cuvânt.” Referindu-se la Anul Jubiliar, i-a încurajat pe credincioși să „lase speranța Paștelui să înflorească” în viața lor. „Când gândul morții apasă greu pe inimile noastre … când simțim rănile egoismului sau ale violenței … să nu ne pierdem curajul”, a scris Sfântul Părinte. „Lumina strălucește liniștită, chiar dacă suntem în întuneric … și un nou început, oricât de imposibil ar părea, ne poate lua prin surprindere”.
Papa Francisc i-a îndemnat pe creștini să devină mesageri ai acestei speranțe pascale prin acte zilnice de iubire. „Putem face acest lucru prin cuvintele noastre, prin micile noastre acte zilnice, prin decizii inspirate de Evanghelie”, a scris el. „Întreaga noastră viață poate fi o prezență a speranței. Vrem să fim această prezență pentru cei cărora le lipsește credința în Domnul … pentru cei care au renunțat … pentru cei săraci și oprimați … pentru cei nenăscuți și pentru copiii care sunt maltratați; și pentru victimele războiului. Pentru fiecare dintre ei să aducem speranța Paștelui!” Potrivit Vaticanului, Cardinalul Angelo Comastri, Vicar general emerit al Cetății Vaticanului, urmează să prezideze Liturghia din Duminica Paștelui în Piața San Pietro.