Colosseumul a găzduit Calea Crucii cu meditațiile Papei Francisc

18.04.2025, Vatican (Catholica) - Pe fundalul antic al Colosseumului din Roma, mii de oameni s-au adunat vineri seara pentru procesiunea solemnă Via Crucis, în cadrul căreia Cardinalul Baldassare Reina a purtat crucea în numele Papei Francisc, care este în continuare în convalescență după o pneumonie, dar a cărui prezență spirituală a fost simțită în mod palpabil prin meditațiile sale puternice. Suveranul Pontif, în vârstă de 88 de ani, care nu a putut participa personal la ceremonia din Vinerea Mare pentru al treilea an consecutiv, acum din cauza recuperării după o pneumonie bilaterală, a pregătit texte care au însoțit cele 14 stațiuni. Deși a lipsit fizic, cuvintele sale au asigurat o prezență deosebită pe măsură ce participanții treceau prin comemorarea tradițională a pătimirii lui Cristos.
În meditațiile sale, Papa Francisc a contrastat „economia lui Dumnezeu, care nu ucide, nu aruncă și nu strivește” cu lumea de astăzi, construită pe „calcule și algoritmi, logică rece și interese implacabile”. Această economie divină, a subliniat el, „este umilă, fidelă pământului” și urmează „calea Fericirilor” care „nu zdrobește, ci cultivă, repară și protejează”. Ceremonia liturgică a început la ora locală 21:15, cu Mons. Reina, Vicarul general al Papei pentru Dieceza de Roma, purtând crucea pentru prima stațiune. Diverse grupuri reprezentând diferite aspecte ale Bisericii și ale societății au purtat pe rând crucea de lemn prin stațiunile următoare, inclusiv tineri, voluntari Caritas, familii, persoane cu handicap, migranți, lucrători sanitari, persoane consacrate, educatori și voluntari jubiliari.
Papa Francisc a descris Calea Crucii drept „rugăciunea oamenilor în mișcare” care „ne întrerupe rutina obișnuită” pentru a ne conduce de la „oboseală la bucurie”. Meditațiile sale au subliniat modul în care drumul lui Cristos prin suferință reprezintă „o schimbare de curs și o schimbare de ritm – o convertire care redă bucuria și ne aduce acasă”. „Drumul spre Calvar trece prin străzile pe care le călcăm în fiecare zi”, a scris Sfântul Părinte în introducerea sa. „De obicei, Doamne, mergem în direcția opusă și astfel se poate întâmpla să te întâlnim, să îți vedem chipul, să îți întâlnim privirea.” Mai multe meditații s-au axat pe fragilitatea umană și pe răspunsul lui Dumnezeu la aceasta. La a șaptea stațiune, unde Isus cade pentru a doua oară, Papa a reflectat: „Cazi și te ridici din nou; cazi și te ridici din nou. Acesta este modul în care ne-ai învățat, Isuse, să abordăm aventura vieții umane”. A adăugat că oamenii „nu sunt produși în masă, ci confecționați manual: suntem comori unice, un amestec de har și responsabilitate”.
Când s-a referit la faptul că Isus a fost dezbrăcat de hainele Sale în stațiunea a zecea, Pontiful a remarcat: „Tu ești Mirele care se lasă luat și atins, care transformă totul în bine… Tu ne cunoști pe fiecare în parte, pentru a ne salva împreună: pe toți, pe fiecare în parte”. Ceremonia s-a încheiat cu rugăciunea Sfântului Francisc: „Dumnezeule preaslăvit și glorios, aruncă lumina Ta în întunericul inimii mele. Dă-mi credință dreaptă, speranță fermă, caritate perfectă și umilință profundă.”