Cardinalul Gambetti la Liturghia cu spălarea picioarelor din Vatican

18.04.2025, Vatican (Catholica) - În timpul Liturghiei Cinei Domnului din Joia Sfântă, Cardinalul Mauro Gambetti a reflectat la actul umil al lui Isus de spălare a picioarelor discipolilor Săi, chemând Biserica să devină un popor euharistic care servește cu iubire, mai degrabă decât să caute putere sau profit. Cardinalul Mauro Gambetti, arhipreot al Bazilicii San Pietro, i-a îndemnat pe catolici să respingă o lume care „trădează” oamenii pentru câștig economic și putere, îmbrățișând în schimb „puterea slujirii” exemplificată de Cristos spălând picioarele discipolilor la Cina cea de Taină. Prelatul a prezidat Liturghia in Coena Domini din 17 aprilie în Bazilica San Pietro, care a inclus ceremonia tradițională de spălare a picioarelor cu laici care lucrează sau frecventează Bazilica.
„Lumea prea adesea ne trădează, ne predă, pentru un anumit profit, economic sau bazat pe putere”, a spus Cardinalul Gambetti în omilia sa. „Împotriva acestei logici – care alimentează conflictele timpului nostru – se ridică un nou tip de putere, înrădăcinată în slujire și întruchipată de Isus, expresia concretă a ‘dinamismului proximității’”. Cardinalul și-a început reflecția cu originile Paștelui în Egipt, observând că sărbătoarea evreiască a apărut nu în triumf, ci „în mijlocul sclaviei, opresiunii și suferinței”. El a explicat că termenul ebraic Pesah înseamnă „a sări, a proteja”, ilustrând modul în care „Dumnezeu «dansează» în fața caselor pentru a-i proteja pe cei umili și săraci care au încredere în El, în timp ce moartea trece pe lângă ei”.
Făcând paralele între primul Paște și Paștele lui Cristos, Mons. Gambetti a subliniat că Isus a sărbătorit cu discipolii Săi în mijlocul greutăților, „nedreptăților, hărțuirii, calomniei, bolii, violenței, fricii și singurătății”. Cu toate acestea, Isus „dorea cu ardoare intimitate și familiaritate” cu urmașii Săi, deși știa că trădarea era iminentă. „Grupul din jurul Lui este uman”, a spus Cardinalul, „imperfect, divers. Unii impulsivi, unii mândri, unii temători. Dar toți sunt iubiți.” Cardinalul Gambetti a observat că societatea contemporană oglindește modelul străvechi al trădării, în care totul este comercializat „pe baza unei relații cost-beneficiu, pentru un anumit profit, economic sau bazat pe putere”. El a deplâns faptul că lipsește compasiunea pentru „cei marginalizați, migranți, mediu”, în timp ce războaiele reflectă „declinul, concretizarea conflictelor și a răului în lume”.
Cardinalul l-a indicat pe Isus drept antidotul la corupția antică și modernă. „Singurul lucru care îl interesează este iubirea”, a spus Mons Gambetti. „Aceasta este singura preoție. El spală picioare, chiar și picioarele lui Iuda. El îmi spală picioarele. El vă spală picioarele.” După rugăciunea finală, o procesiune condusă de Cardinalul Gambetti a însoțit Preasfântul Sacrament într-o capelă pregătită pentru Adorație, cu Cappella Giulia, corul istoric de la San Pietro, cântând „Pange Lingua”. Această tradiție muzicală datează din 1513, când Papa Iulius al II-lea a reorganizat ansamblul care continuă să păstreze notă cu notă, frumusețea liturgiei.