Liturghia Crismei, celebrată în Catedrala Sfântul Iosif

17.04.2025, București (Catholica) - În fiecare an, în mod obișnuit, în dimineața Joii Sfinte, prima zi din Triduum-ul pascal, Episcopul diecezan celebrează Liturghia crismei, în cadrul căreia sunt binecuvântate uleiurile sfinte folosite în celebrarea Sacramentelor Botezului (uleiul catecumenilor și al crismei), Mirului și Preoției (uleiul crismei) și Maslului (uleiul ungerii bolnavilor). De asemenea, preoții din toată Dieceza, reuniți în jurul Episcopului diecezan, își reînnoiesc făgăduințele din ziua hirotonirii sacerdotale. Această celebrare specială, plină de însemnătate pentru cei aleși de Dumnezeu să devină slujitori ai altarului și ai Evangheliei, deschide practic seria de celebrări din Sfântul Triduum pascal, care culminează cu celebrarea solemnă a Învierii Domnului.
Anul acesta, din motive pastorale, cauzate de distanțele mari ale parohiilor din Arhidieceza de București față de Catedrală, și timpul scurt de întoarcere spre parohii pentru pregătirea celebrărilor de seară, Liturghia crismei a fost celebrată anticipat, în ziua de miercuri, 16 aprilie, cu începere de la ora 10:30, eveniment transmis în direct de postul de televiziune catolică Angelus TV. Trebuie specificat că anul acesta este un an plin de har și binecuvântare pentru poporul lui Dumnezeu din Biserica Catolică, întrucât este un An Sfânt Jubiliar, iar celebrarea Sfintei Liturghii a Crismei coincide cu prima parte a Jubileului Preoților la nivel local, urmând ca în data de 14 mai să aibă loc a doua parte a acestui Jubileu, la mănăstirea părinților carmelitani de la Ciofliceni.
Celebrarea Liturghiei Crismei a început în curtea Catedralei Sfântul Iosif, la ora 10:15, cu o celebrare a cuvântului și un moment de rugăciune și pregătire sufletească prezidate de Păstorul Arhidiecezei, ÎPS Aurel Percă. Preoții și Episcopii prezenți au format procesiunea care a intrat în Catedrală. Celebrarea Liturghiei crismei a fost prezidată de ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop-Mitropolit de București, alături de care au concelebrat ÎPS Ioan Robu, Arhiepiscop emerit de București, PS Cornel Damian, Episcop auxiliar de București și PS Mihai Frățilă, Episcop greco-catolic de București. Lor li s-au alăturat majoritatea preoților diecezani și călugări care activează în parohiile și structurile Arhidiecezei de București. Au participat numeroși credincioși și persoane consacrate, care au dorit să fie prezenți la acest moment spiritual și liturgic deosebit.
Încă de la începutul cuvântului de învățătură, rostit de ÎPS Aurel Percă, s-a amintit faptul că această celebrare este un moment de comuniune și recunoștință pentru marele dar al Preoției ministeriale, care lucrează pentru binele poporului ales și credincios al lui Dumnezeu. ÎPS Aurel a subliniat, așadar, importanța Liturghiei crismei și legătura strânsă dintre preoții Bisericii și cel care i-a chemat la apostolat – Cristos Domnul – precum și legătura lor cu marele Sacrament al Preasfintei Euharistii, care devine pentru preot rădăcină și fundament. Păstorul Arhidiecezei a precizat în repetate rânduri rolul Sacramentului Sfintei Preoții pentru Biserică și pentru Biserica locală a Arhidiecezei de București, cu un accent deosebit pus pe dimensiunea pastorală și spirituală a slujirii preoțești, exprimându-și dorința ca preoții să devină din ce în ce mai mult „preoți euharistici”, conștienți de identitatea lor de „alt Cristos” pentru oameni, chemați să clădească o identitate de slujire a iubirii pentru frații răniți și marginalizați. Pe umanitatea săracă și rănită de păcat a preotului, Cristos dorește să fie și astăzi prezent în mijlocul fraților săi. ÎPS Aurel Percă a conturat o frumoasă legătură între uleiurile care urmau să fie sfințite și viața împreună cu slujirea preoțească, ce se aseamănă unui balsam binefăcător care unge lumea fragilă și rănită de astăzi. A fost amintită și cerută deschiderea din partea preotului pentru a primi mereu noutatea mesajului lui Cristos, de a deveni un punct de referință morală și sigură pentru timpurile grele în care trăim. Păstorul Arhidiecezei le-a mulțumit credincioșilor și persoanelor consacrate pentru încrederea în viața și slujirea preoților din această parte a Bisericii.
ÎPS Aurel le-a mulțumit preoților pentru munca lor, pentru dăruirea și devotamentul lor și i-a încurajat să rămână statornici în trăirea credinței și a vocației lor, în „familia sacerdotală”, să trăiască o Preoție a tăcerii și a dăruirii, plină de vigoare și iubire consecventă și fidelă. Credincioșii, de asemenea, au fost îndemnați să fie sprijin pentru preoți, prin rugăciune și spirit de colaborare. Împreună, cler, persoane consacrate și credincioși, suntem chemați la spirit de colaborare și creștere a Bisericii locale a Arhidiecezei de București. Într-o atmosferă de fraternitate și iubire sfântă, va fi posibilă această creștere în speranță și bucurie a credinței noastre, a tuturor. Vasele speciale cu uleiurile care urmau să fie binecuvântate au fost purtate în procesiune și așezate în fața altarului, urmând să fie prezentate pentru binecuvântare la momentele prescrise de Liturghier. Toate aceste uleiuri, binecuvântate de Păstorul Arhidiecezei de București, ÎPS Aurel Percă, au fost împărțite parohiilor Arhiepiscopiei, care le vor folosi în celebrarea Sacramentelor Botezului, Ungerii bolnavilor (Maslul) și Mirul. Momentul de sărbătoare și comuniune cu Păstorul Arhidiecezei a fost continuat cu o agapă frățească organizată în Palatul Arhiepiscopal din Capitală.
Un oaspete de seamă la această sărbătoare a Preoției a fost Ciprian Olinici, ministru secretar de stat al Secretariatului de Stat pentru Culte, care a fost salutat de ÎPS Aurel Percă. Invitat fiind să ia cuvântul, domnia sa a adresat un cuvânt de prețuire sinceră pentru prezența Bisericii în viața societății civice din România. Domnia sa a pledat pentru redescoperirea importanței prezenței Bisericii în lumea de astăzi, amintind puternica moștenire culturală și spirituală lăsată de aceasta Europei de astăzi, încurajând poporul credincios al Arhidiecezei de București să meargă mai departe pe drumul lui Cristos – pe drumul păcii, pe drumul Învierii. (Pr. Andrei Dumitrescu pentru ARCB.ro)