Prima Spovadă a copiilor din parohia Sfânta Fecioară Maria, Regină – Cioplea

16.04.2025, București (Catholica) - Sâmbătă, 12 aprilie 2025, în drumul de pregătire la primirea Primei Sfinte Împărtășanii în data de 25 mai 2025, 28 de copii din parohia Sfânta Fecioară Maria, Regină – Cioplea, împreună cu părinți și bunici și însoțiți de pr. Daniel Gheorghiță Benchea și pr. paroh Fabian Măriuț, au mers împreună la Sanctuarul diecezan Sfânta Fecioară Maria, Regina Carmelului. Vizitarea acestui loc sacru și încântător prin frumusețea arhitectonică și naturală a avut menirea de a fi împreună pelerini ai speranței, dar și pentru de a celebra pentru prima dată Sfânta Spovadă.
La Sanctuar am fost întâmpinați de pr. prior Damiano la Manna și pr. Marco Secchi, care au rostit rugăciunea de binecuvântare a pelerinilor. A urmat o succintă pregătire pentru Spovadă ținută de pr. vicar Daniel, cel care coordonează în parohie catehezele de pregătire la Prima Sfântă Împărtășanie. Emoția firească vizibilă pe chipurile copiilor cu ocazia mărturisirii în Taina Spovezii s-a transmis și părinților. În timp ce Spovada copiilor a fost ascultată de preoții din parohie, părinții carmelitani au ascultat spovezile părinților și bunicilor. Timpul mărturisirilor a fost presărat cu cântece și de recitarea Sfântului Rozariu. După primirea dezlegării fiecare copil a stat în genunchi pentru a spune pocăința în fața icoanei din prezbiteriul bisericii carmelitane, în care Isus, care stă pe tron, pune pe creștetul mamei sale, Maria, care este deopotrivă chipul Bisericii, coroana regală. Această imagine este o reprezentare a nunții Mielului pe care noi o amintim odată cu fiecare Sfântă Liturghie.
În centrul pelerinajului a fost Sfânta Liturghie care ne-a adunat pe toți în jurul altarului. La rugăciunea Tatăl nostru copii au făcut un cerc în jurul altarului împreună cu celebrantul principal, părintele paroh, și părintele vicar. După ce au primit o amintire de la Prima Sfântă Spovadă, copiii au rostit rugăciunea de mulțumire pentru darul iertării sacramentale. Un moment aparte de cunoaștere și socializare a fost prânzul de la mănăstire, însă ospățul ca atare a fost și o modalitate de a-i sărbători pe copii înveșmântați cu harul special al reconcilierii. După prânz a urmat o cateheză despre Sfânta Împărtășanie, în care părintele paroh a dat lămuriri cu privire la pâinea și vinul alese de Isus pentru a locui în ele cu Trupul și Sângele, Sufletul și Dumnezeirea Sa. Odată cu rostirea cuvintelor prefacerii de către preot la Sfânta Liturghie, pâinea și vinul devin Sfântă Împărtășanie. Pe scurt, în Euharistie Isus este prezent în mod real și rămâne mereu cu noi până la sfârșitul veacurilor.
La cateheză s-a mai insistat și asupra a trei aspecte. Primul a fost acela al primirii Împărtășaniei cu o inimă curată, cu precizarea că Spovada frecventă, lunară, ne ajută mult în a avea conștiința limpede. Al doilea de crede în faptul că Isus este prezent în mod real în Sfânta Ostie. Al treilea de a ține postul euharistic, anume de a nu mânca nimic măcar cel puțin o oră înainte de a primi Trupul și Sângele lui Cristos. La încheiere pelerinajului a avut loc o Adorație condusă de pr. Daniel, în cadrul căreia fiecare copil a adus lauda și mulțumirea sa Domnului. După binecuvântarea cu Preasfântul Sacrament, întregul grup s- adunat în fața icoanei Preasfintei Maria a scapularului, aducând mulțumire Maicii Domnului cu pruncul în brațe că ne ține pe toți laolaltă sub mantia sa ocrotitoare. Aducem mulțumirea noastră și părinților carmelitani, și personalului de la bucătăria mânăstirii care au contribuit din plin la reușita pelerinajului. Iar noi, membrii parohiei Cioplea, rămânem pelerini ai speranței.