Biserica este îngrijorată de reducerile la capitolul ajutoare făcute de SUA

16.04.2025, Washington (Catholica) - Recentele reduceri ale ajutorului extern al Statelor Unite ale Americii au provocat o undă de șoc în eforturile umanitare din întreaga lume, inclusiv în cele desfășurate de organizații catolice precum Caritas, latura socială a Bisericii Catolice. Decizia administrației Trump din februarie de a reduce peste 90% din contractele de ajutor extern ale USAID – însumând o sumă uluitoare de 60 de miliarde de dolari – a creat un gol de finanțare semnificativ. Măsura a pus în pericol colaborările critice cu agențiile ONU, precum Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (UNHCR) și Programul Alimentar Mondial (PAM), ambele bazându-se în mare măsură pe finanțarea americană pentru a furniza alimente și ajutor umanitar.
Caritas Liban
Printre țările cele mai afectate se numără Libanul, care caută să își revină după crize multiple, iar acum după conflictul militar cu Israelul în sud. După cum a explicat pentru OSV News pr. Michel Abboud, președintele Caritas Liban, pierderea finanțării a avut un efect de domino, reducând capacitatea Caritas de a oferi servicii esențiale precum educație, consiliere juridică, asistență medicală și sprijin psihosocial, în special refugiaților sirieni și libanezilor săraci. Deja, 10% din activitățile Caritas Liban legate de UNHCR au fost reduse. Această întrerupere nu numai că limitează ajutorul, dar a dus și la pierderea locurilor de muncă în rândul personalului, punând și mai mult presiune pe o economie libaneză deja în suferință. Cu 1,5 milioane de refugiați sirieni înregistrați oficial (și probabil mult mai mulți neînregistrați), presiunile societale și economice au devenit nesustenabile. Într-o notă pozitivă, acesta a salutat decizia Washingtonului din 10 aprilie de a restabili unele programe de ajutor extern al SUA anulate pentru asistența alimentară de urgență furnizată de PAM.
Caritas Iordania
Între timp, în Iordania, Caritas a fost de asemenea grav afectat. Wael Sulieman, directorul general al Caritas Iordania, a dezvăluit pentru OSV News că finanțarea UNHCR pentru organizația sa a fost redusă cu 70%. În ciuda gravității situației, el susține că există încă motive de speranță: „Oricine poate închide o ușă. Dar Dumnezeu poate deschide 100 de uși după aceea”, a spus el.
Îngrijorările Bisericii din SUA despre reducerile bugetare în domeniul cheltuielilor sociale
Se preconizează că reducerile bugetare draconice propuse legat de cheltuielile federale vor afecta, de asemenea, mulți cetățeni americani, în special pe cei mai vulnerabili. Congresul SUA promovează în prezent un pachet major de reconciliere bugetară, care, printre altele, propune reduceri de 880 de miliarde de dolari în domeniul social și al sănătății. Într-o declarație comună publicată la 15 aprilie, Arhiepiscopul Borys Gudziak, președintele Comitetului pentru Justiție Internă și Dezvoltare Umană al Episcopilor din SUA, președintele Asociației Catolice pentru Sănătate și președintele Catholic Charities USA, și-au exprimat îngrijorarea cu privire la măsurile propuse și au pledat pe lângă legislatori pentru a se asigura că pachetul oferă ajutor familiilor cu venituri mici și nu pune „poveri suplimentare asupra celor care sunt în situații dificile”.
Pe baza învățăturii sociale a Bisericii și a experienței directe de ajutorare a celor săraci, declarația subliniază imperativul moral de a păstra și consolida programele esențiale de siguranță, cum ar fi Medicaid, SNAP (Programul de Asistență Nutrițională Suplimentară), Creditul Fiscal pentru Copii (CTC), care sunt esențiale pentru a ajuta multe familii să își satisfacă nevoile umane de bază. Reducerile de impozite „care favorizează în mare măsură persoanele mai bogate”, se insistă în declarație, nu ar trebui să se facă în detrimentul programelor care îi sprijină pe cei aflați în nevoie.