Duminica Intrării Domnului în Ierusalim cu „puterea smereniei și a iubirii”

14.04.2025, Cluj (Catholica) - În Duminica Floriilor sau a Intrării Domnului în Ierusalim – 13 aprilie 2025 – a fost celebrată în mod solemn Sfânta Liturghie a sărbătorii în Catedrala „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca, de la ora 10.30 de către pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, reprezentant al Preasfinției Sale Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. O mare mulțime de credincioși au venit pentru a se face părtași la acest moment de bucurie a Bisericii, când Isus intră „în numele Domnului” în Ierusalimul sufletelor pe care dorește, nu să le stăpânească, ci să le salveze.
Preoți concelebranți au fost: pr. Traian Radu Coste-Deak, vicar judecătoresc, pr. Daniel Avram, vicerector al Catedralei, pr. Romulus Iușan, pr. Teodor Lazăr și pr. Ovidiu Ivan. Au diaconat dc. Mihai Șona și dc. Lucian Ovidiu Marișca, de asemenea, studenți seminariști au ajutat la altar. Răspunsurile liturgice au fost oferite, ca de fiecare dată, de Corul „Angeli” al Catedralei dirijat de prof. Angela David.
Pr. Vasile Tofană a pus accent, în cuvântul de învățătură, pe smerenia Mântuitorului. A invitat, mai întâi, credincioșii, să se imagineze în Ierusalimul sec. I, în „forfota Ierusalimului în acea zi de sărbătoare. Străzile erau pline de mulțime care vibra de emoție. Fluturau ramuri de finic, haine așternute pe drum pentru a crea un covor pentru Regele care intră. Și din mii de piepturi izbucnește acela strigăt: «Osana! Bine este cuvântat Cel care vine în numele Domnului!» (Mc 11.9).” Apoi, a surprins prin cuvintele: „Astăzi retrăim acel moment de sărbătoare!” Și în reînnoitul prezent al intrării lui Isus în Ierusalim a adus în conștiințe „o întrebare profundă, care străbate veacurile și ajunge la fiecare inimă: îl lăsăm noi, cu adevărat, pe Isus să intre în Ierusalimul inimilor noastre? Și, odată intrat, îi permitem să rămână și să domnească?” Pentru că, a amintit, prezentul primirii triumfale a Domnului este urmat de un alt „prezent”: cel al Drumului Crucii, al pătimirii și răstignirii Sale dureroase. Și a invitat la conștientizarea prezenței reale a Domnului la porțile fiecărui suflet, a Domnului Isus, care „nu caută să ne facă doar un episod istoric”, ci care „vrea să pășească în viața noastră, nu ca un rege de odinioară, ci ca un rege viu al inimilor noastre”.
Pr. Vasile Tofană a indicat, ca model de urmat, în acest an ce îi este dedicat, credința Cardinalului Iuliu Hossu. A spus: „Fericitul Cardinal Iuliu Hossu a fost iubit de credincioșii săi și de alte persoane din timpul acela. Totuși, în momentul în care a venit încercarea, nu a ales calea ușoară și simplă a renunțării, a rămas coerent cu ceea ce a predicat”.
În această perspectivă, noul început al Săptămânii Mari și Sfinte oferă în primul rând ocazia unei „convertiri autentice”, prin care Isus să nu fie primit cu entuziasm trecător, cu gesturi exterioare oricât de lăudabile, ci prin a-i deschide porțile sufletelor și a-i oferi inimile: „Ne impresionează oamenii care pun la picioarele lui Isus acele haine pentru a crea un covor. Era un gest de omagiu și de supunere. Astăzi Isus dorește de la noi mult mai mult: Nu haine, nu covoare, ci inima noastră. Vrea ca inima noastră să fie deschisă cu tot ce avem, cu bucurii, eșecuri, virtuți, speranțe și frici. A-l primi pe Isus nu înseamnă un gest exterior, ci să ne încredințăm total iubirii Lui și să pășim pe drumul unei convertiri autentice. Papa Benedict al XVI-lea spunea: «A-l primi pe Isus nu înseamnă un gest exterior, ci înseamnă să ne lăsăm transformați de iubirea Lui». Și există semne clare, autentice ale acestei primiri. Mă refer la o spovadă sinceră și regulată, la o participare activă la Sfânta Liturghie, la rugăciune profundă, nu doar de formă, la acte de caritate concretă, de iertare și de slujire.”
Vicarul general a încheiat, îndemnând: „Să avem curajul să îl primim, să avem perseverența de a-l urma, chiar și atunci când lucrurile în viața noastră nu merg așa cum ne dorim noi. Bunul Dumnezeu să ne dea harul și tăria, și să ne lăsăm inspirați de exemplul Fericitului Cardinal Iuliu Hossu”. În atmosfera de bucurie și sărbătoare, dar având conturat în orizont profilul Crucii Mântuitorului pe drumul Săptămânii Mari care începea, și, după rugăciunea de „binecuvântare a stâlpărilor” ce a fost oficiată în Catedrală conform tradiției de Florii, credincioșii au plecat la casele lor purtând în mod văzut semnul acestei zile, ramurile binecuvântate, iar în mod nevăzut hotărârea reînnoită de a-l urma pe Cristos pe calea Pătimirii Sale până la Răstignire, pentru ca la mărita Sărbătoare din duminica următoare să poată fi ei cei primiți în revărsări de lumină, purtând făcliile aprinse ale Sfintei Învieri.