PS Anton Coșa a avut o întrevedere cu viceprim-ministrul pentru reintegrare

12.04.2025, Chișinău (Catholica) - În dimineața zilei de 10 aprilie 2025, la sediul Episcopiei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa a primit vizita lui Oleg Serebrian, viceprim-ministrul pentru reintegrare, care a fost însoțit de Nicu Dan, consultant principal în Biroul politici de reintegrare, și Aurelia Barbaroș, șef Secție politici sectoriale în cadrul aceluiași Birou.
Vizita viceprim-ministrului a fost ocazionată de dorința sa de a avea întrevederi cu șefii cultelor religioase din Republica Moldova, în special cu cei care au contribuit material și spiritual la depășirea crizei refugiaților și a crizei umanitare din Transnistria de la începutul acestui an. Oleg Serebrian i-a mulțumit Preasfințitului Anton pentru implicarea Bisericii Romano-Catolice, prin „Caritas Moldova” și parohiile romano-catolice din Transnistria, la ajutorarea refugiaților ucraineni și a persoanelor vulnerabile din stânga Nistrului în contextul celor două crize. Preasfințitul Anton Coșa a menționat că a oferi ajutor, inclusiv și material, este misiunea Bisericii, iar ajutându-i pe cei nevoiași nu a făcut altceva decât să împlinească această misiune, amintind, în același timp, că Biserica este una dintre puținele instituții care unește cele două maluri ale Nistrului.
Istoric prin formație, Oleg Serebrian a amintit de biserica „Sfântul Caietan” din Rașcov, cea mai veche biserică a Diecezei de Chișinău și parte integrantă a patrimoniului istoric și cultural al țării noastre, menționând că va insista pe lângă Ministerul Culturii ca să fie alocate fonduri pentru a duce la bun sfârșit reparația sfântului lăcaș. Episcopul de Chișinău nu a avut decât cuvinte de apreciere pentru această promisiune și i-a mulțumit viceprim-ministrului pentru orice ajutor care ar putea să contribuie la finalizarea lucrărilor de la biserica din Rașcov. Oleg Serebrian a fost interesat și de unele aspecte ale istoriei – mai vechi și mai recente – a Bisericii Catolice din Republica Moldova, precum și de relațiile pe care le are Dieceza de Chișinău cu alte confesiuni creștine prezente în țara noastră. Preasfințitul Anton i-a relatat despre raporturile de prietenie care îl leagă de Biserica Ortodoxă și cu cultul baptist, dar și despre istoria recentă a Bisericii noastre. După întâlnire, pr. Petru Ciobanu, care a fost prezent și el la întâlnire, le-a prezentat lui Nicu Dan și Aureliei Barbaroș Catedrala „Providența Divină”, trecând în revistă istoricul și semnificația elementelor arhitecturale ale sfântului lăcaș.