Pr. Wilhelm Dancă: Mysterium Christi (VII). Meditații la Evanghelia după Ioan

12.04.2025, București (Catholica) - Anul acesta a apărut al șaptelea volum din seria „Mysterium Christi”, semnată de pr. Wilhelm Dancă. Seria este publicată de Editura Ratio et Revelatio, volumele anterioare incluzând I – meditații despre Crăciun; II – despre Postul Mare; III – despre Paște; IV – meditații la Evanghelia după Matei; V – la Evanghelia după Marcu; și VI – la Evanghelia după Luca. Al șaptelea volum, de 222 de pagini, format 13 x 20, este dedicat Evangheliei după Ioan și poate fi comandat de pe RatioEtRevelatio.com la prețul de 35 de lei (sau toată seria la 170 de lei). Redăm o prezentare a noii apariții editoriale din chiar cuvintele autorului ei.
Structura cărții este similară celorlalte volume, care sunt scrise în spiritul dialogului dintre rațiune și credință, și imaginație. După „Cuvântul-înainte”, prima meditație are un caracter filosofic, pentru că, doresc să subliniez că, în viața concretă, rațiunea sau mintea omenească încearcă să înțeleagă conținutul credinței, de aceea o cercetează sau o interoghează. În această meditație atrag atenția cititorilor asupra fascinației pe care Evanghelia după Ioan a exercitat-o asupra filosofilor contemporani. M-am oprit la doi filosofi de limbă germană, Ferdinand Ebner (1882-1931) și Hans Georg Gadamer (1900-2002), pentru că, printre altele, au încercat să intre mai mult în misterul Logosului întrupat.
Următoarele douăzeci și nouă de meditații sunt teologice, dar nu în sens teoretic, ci practic. Fiecare meditație are două secțiuni: în prima parte se găsește textul biblic, care e propus pentru o duminică sau o sărbătoare din timpul Crăciunului, Postului Mare și Paștelui, apoi, în partea a doua dezvolt pe scurt mesajul pe care îl transmite respectivul fragment biblic. Meditațiile conțin una sau mai multe sugestii de actualizare a credinței în contextul vieții ecleziale din România. Apelez la argumente de bun simț, de logică și de antropologie, dar și la cele care au legătură cu autoritatea teologică, spirituală sau culturală a unor personalități. Menționez că alte două meditații la Evanghelia după Ioan se găsesc în Meditații despre Crăciun (2020), unsprezece în Meditații despre Postul Mare (2021) și douăzeci și trei în Meditații despre Paște (2021). Așadar, în contextul seriei de autor „Mysterium Christi”, propun șaizeci și cinci de meditații la Evanghelia după Ioan. Meditațiile din prezentul volum pornesc de la aceleași texte biblice, dar conținutul este diferit față de al acelora care au fost deja publicate. Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu cel Viu și, ca atare, Cuvântul său este nou și înnoitor pentru fiecare generație, ba chiar pentru fiecare om.
Meditația care încheie volumul este teologico-literară. În această secțiune vorbesc despre rolul imaginației în relația dintre rațiune și credință. După întâlnirea cu teologia, mintea umană ar trebui să fie mai bogată, mai largă, mai curajoasă. Nu se întâmplă lucrul acesta din cauze pe care nu le discut aici. Totuși, rațiunea, după dialogul cu credința, ar avea de câștigat, dacă ar apela la imaginație pentru a reprezenta elementele noi cu care s-a îmbogățit. Un poet contemporan este invitat să ilustreze puterea imaginației de a traduce conținuturile credinței, în cazul de față Isus Cristos – lumina lumii. Este vorba despre Ioan Alexandru (1941-2000).
Pentru cititorii care doresc să aprofundeze Cuvântul lui Dumnezeu din duminici și sărbători, Ghidul liturgic de la sfârșitul volumului este un ajutor prețios. Țin să atrag atenția, cu respect, că succesiunea meditațiilor este biblică, nu liturgică, în sensul că am urmat ordinea desfășurării capitolelor din Evanghelia după Ioan. De asemenea, în ultimele pagini din această lucrare se găsește o Bibliografie scurtă cu diferite titluri de lucrări în limba română.