Papa Francisc: Logica meritului nu ne câștigă cerul

09.04.2025, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a subliniat miercuri, 9 aprilie 2025, necesitatea de a depăși „logica meritului” pentru a fi discipoli angajați al lui Isus Cristos și pentru a avea mai multă încredere în iubirea gratuită a lui Dumnezeu. Continuându-și seria de cateheze jubiliare „Isus Cristos speranța noastră” despre viața lui Isus, Pontiful a scris o reflecție despre capitolul 10 din Evanghelia după Sfântul Marcu, când Cristos întâlnește un tânăr bogat cu un „frumos CV” de fapte bune. „Este un om care a respectat poruncile încă din tinerețe, dar care, în ciuda acestui fapt, nu a găsit încă sensul vieții sale”, a scris Sfântul Părinte în cateheza sa.
„Poate că este unul care încă nu s-a hotărât cu adevărat, în ciuda aparenței sale de persoană angajată”, a continuat el. Comentând că „viața veșnică” nu este „obținută prin drept” sau „prin respectarea meticuloasă a angajamentelor”, Sfântul Părinte a subliniat că o relație de iubire cu Dumnezeu și cu ceilalți este cheia pentru o viață fericită și împlinită pe pământ și, de asemenea, în cer. „Într-adevăr, dincolo de lucrurile pe care le facem, de sacrificiile și succesele noastre, ceea ce contează cu adevărat pentru a fi fericiți este ceea ce purtăm în inima noastră”.
În cateheza sa, Papa ne-a invitat să vedem iubirea lui Dumnezeu ca un dar pe care El dorește să îl împărtășească cu alții și nu doar ca o recompensă pe care o acordă celor care fac fapte bune. „Iubirea lui Isus este gratuită: exact opusul logicii meritului care cuprinsese această persoană. Suntem cu adevărat fericiți când ne dăm seama că suntem iubiți în acest fel, gratuit, prin har. Acest lucru se aplică și relațiilor dintre noi: cât timp încercăm să cumpărăm iubirea sau să cerșim afecțiune, aceste relații nu ne vor face niciodată să ne simțim fericiți”. Pentru a face „inimile noastre mai libere” pentru a accepta propunerea lui Isus de a-l urma, Papa a spus că este necesar să aruncăm o privire în interiorul inimilor noastre și să îi dăm rănile și slăbiciunile noastre lui Dumnezeu, care dorește să ne vindece.
„Poate că astăzi, tocmai pentru că trăim într-o cultură a autosuficienței și a individualismului, suntem mai nefericiți, pentru că nu ne mai auzim numele rostit de cineva care ne iubește gratuit”, a împărtășit Pontiful în cateheza sa. Observând tristețea tânărului care a refuzat oferta lui Isus de a fi discipolul Său și de a-l urma, Sfântul Părinte ne-a îndemnat să fim conștienți că „ceea ce noi credem că sunt bogății” ar putea fi „doar poveri care ne țin pe loc”. El și-a încheiat cateheza de miercuri cu o rugăciune, încredințându-i pe „toți oamenii care sunt triști și nehotărâți” Inimii lui Isus, „pentru ca ei să simtă privirea iubitoare a Domnului”.