Simpozionul „Credința noastră este viața noastră”, la Bistrița

03.04.2025, Bistrița (Catholica) - Simpozionul „Credința noastră este viața noastră” a prilejuit, în după-amiaza de 27 martie 2025, la Bistrița, sub egida Anului „Cardinal Iuliu Hossu” și la aniversarea hirotonirii sale preoțești, la Roma (în 27 martie 1910), o seară dedicată Cardinalului Iuliu Hossu și împreună, în plan spiritual, cu Cardinalul Iuliu Hossu.
Programul, desfășurat în spațiul generos oferit de Centrul Cultural „Dacia” din localitate, a reunit sute de participanți, între care și reprezentanți ai autorităților: Teofil-Iulian Ciorbă, prefectul jud. Bistrița Năsăud, Gabriel Lazany, primarul mun. Bistița, Daniel Tămaș, vicepreședintele Consiliului Județean. De asemenea, au fost de față pr. Vasile Tofană, Vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla, preoți și credincioși greco-catolici din protopopiatele Bistrița, Rodna, Beclean, credincioși din alte confesiuni creștine și reprezentanți ai cultelor religioase care activează în Bistrița. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și protopopiatul greco-catolic Bistrița, în colaborare cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud și Consiliul Județean Bistrița Năsăud. Pr. Cristian Goia, protopop de Beclean, Bistrița și Rodna și pr. Ioan Pintea, director al Bibliotecii Județene „George Coșbuc” au moderat momentele ce s-au succedat în atmosfera generală de înălțare sufletească și admirație a personalității Ierarhului evocat. Au prezentat profilul spiritual al Arhiereului Iuliu Hossu: Preasfinția Sa Claudiu Pop, Episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, prof. univ. dr. Ruxandra Cesereanu, scriitoare, Adrian Popescu, scriitor și membru al Uniunii Scriitorilor din România, prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta, decan al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, Gelu Hossu, scriitor și președinte al Asociației „Cardinal Iuliu Hossu” și pr. Silviu Hodiș, director al Editurii „Galaxia Gutenberg”.
Pr. Cristian Goia a prezentat, în deschiderea evenimentului, o cronologie a vieții Cardinalului Iuliu Hossu, după care i-a dat cuvântul Preasfinției Sale Claudiu. Urmașul pe scaunul episcopal al Episcopului Iuliu Hossu a evidențiat de la început că personalitatea marelui Arhiereu „depășește cu mult granițele confesionale”, cu atât mai mult cu cât 2025 – Anul Cardinal Iuliu Hossu a fost decretat la nivel național – și, prin viața sa, a spus, „Cardinalul Iuliu Hossu demonstrează acest lucru: o demonstrează și față de evrei în perioada Holocaustului, o demonstrează și față de frații ortodocși în perioada ocupației, o demonstrează față de soldați, fiindcă are și misiunea de capelan militar și după ce se întoarce păstrează o corespondență cu soldații de pe front, în care îi încurajează, îi sfătuiește… Așadar, nu are o limită pentru activitatea lui și pentru misiunea lui”. Preasfinția Sa Claudiu a îndemnat ca, la fel, și noi, azi, să nu avem „bariere” unii față de ceilalți, ci „să privim persoana, ca și chip al lui Dumnezeu, să privim pe cei de lângă noi ca și frați și surori și parte a familiei lui Dumnezeu”. De aceea, privind la exemplul pe care-l oferă Cardinalul Iuliu Hossu pentru timpul de azi, un timp ce stârnește îngrijorări „și la nivel european, la nivel de țară, de Biserică”, a îndemnat: „este momentul să ne întoarcem în noi înșine”, și, lăsând la o parte diferențe de opinii, neînțelegeri, „să vedem lucrurile care cu adevărat contează în viața noastră”, cu atât mai mult cu cât acest an dedicat Cardinalului Iuliu Hossu „se împletește frumos și cu acest An Jubiliar dedicat de Papa Francisc Speranței”. Și, ne putem întreba: cum să facem ca să trăim acest An al Speranței într-o lume cu atâtea provocări, cu un război aproape de noi, cu războaie unele pe care le știm altele pe care nu le știm, cu oameni care mor; cum putem să trăim un an al speranței în asemenea condiții?” Ca răspuns, a arătat din nou spre Cardinalul Iuliu Hossu „care știe să își trăiască speranța indiferent de situația pe care o are în lumea în care trăiește”.
Conferențiarii care au urmat au fost prezentați de pr. Ioan Pintea, care și-a exprimat dragostea și admirația pentru Biserica Greco-Catolică, „pentru jertfa episcopală în primul rând a celor șapte Episcopi și am fost mereu interesat și am citit foarte mult despre martirajul lor și al Bisericii Române Unite”. Directorul Bibliotecii Județene „George Coșbuc” s-a arătat onorat că instituția pe care o conduce a fost implicată în acest proiect „de aducere aminte a Cardinalului Iuliu Hossu”, despre care, între altele, a spus: „Tot ce a făcut Iuliu Hossu în viața lui, toată activitatea lui sacerdotală, ține de tăria lui de caracter”. Episcopul Iuliu Hossu, „și atunci când era persecutat, apostrofat, mereu avea în inima lui cuvântul «iertare». Făcea trimitere la Dumnezeu, urgent făcea rugăciune către Dumnezeu. Și era extrem de mulțumit că Dumnezeu i-a dat această cruce” pe care a dus-o și pentru cei care nu au vrut sau nu au putut să o ducă.
Programul a cuprins și o prezentare de carte: a fost prezentat volumul „Iuliu Hossu – Patru portrete”, autori: Ruxandra Cesereanu, Ovidiu Ghitta, Nicolae Mărgineanu și Gelu Hossu, nouă apariție a Editurii „Galaxia Gutenberg”. Totodată, au fost puse la dispoziția cititorilor și alte lucrări dedicate Cardinalului Iuliu Hossu din oferta editorială a aceleiași edituri. De asemenea, un Intermezzo muzical a fost susținut, cu virtuozitate, de Cornelia Cuteanu (pian), Beatrice Suciu și Alexandru Suciu (voce).
În alocuțiuni au fost evidențiate caracteristici ale personalității Cardinalului Iuliu Hossu, precum iubirea pentru oameni, capacitatea de a nu își pierde nici o clipă speranța, de a rămâne calm și în rugăciune în fața acțiunilor răului, consecvența în a-și trăi credința. Toate l-au condus în a da mărturie prin viața, și prin moartea sa, până la sfârșit, despre împlinirea planului de iubire al lui Dumnezeu. Conferențiarii au invitat, totodată, la o lectură atentă a Memoriilor Cardinalului Iuliu Hossu, despre care, prof. univ. dr. Ruxandra Cesereanu a spus – citând din cartea prezentată: „Volumul «Credința noastră este viața noastră» este conceput ca o formă de rugăciune vie și ca o Liturghie continuă”. Rugăciunea continuă a Episcopului Iuliu Hossu a fost remarcată și de ceilalți conferențiari, de asemenea, patriotismul său plin de speranță, raportat doar la relația cu Dumnezeu, indiferent de cât de nedrept era ceea ce se petrecea în țară. S-a arătat cum credința Episcopului Iuliu Hossu rezidă din atitudinea sa, mereu pozitivă: afirma nedreptățile suferite dar fără patimă, fără ură, mereu cu încredere în planul lui Dumnezeu, un plan glorios, de înviere a Bisericii – cum observa prof. univ. dr. Ovidiu Ghitta.
Gelu Hossu, cercetător în arhivele Securității, și-a luat sarcina de a vorbi despre moartea Cardinalului Iuliu Hossu. A prezentat „din două perspective” cronica acestei morți, în lumina „atitudinii pe care Cardinalul Iuliu Hossu a avut-o față de moarte și a semnificației cu care această moarte a fost trecută în conștiința celor care i-au urmat”. Scriitorul Adrian Popescu a pus în lumină intuiții profetice ale Cardinalului Iuliu Hossu, începând cu conștientizarea de către Arhiereu a importanței scrisului, a mărturiei lăsată în scris. S-a referit și la memoriile înaintate Guvernului comunist în timpul îndelungatei detenții, în care, de asemenea, „dovedește o mare iubire, o mare înțelegere, pătrundere psihologică care fac parte din personalitatea sa”. Pr. Silviu Hodiș și-a mărturisit dragostea pentru Cardinalul Iuliu Hossu. A evocat elemente ce conferă unitate Bisericii – idealul unității fiind unul central în viața Fericitului Episcop martir. A atras atenția asupra suferinței din detenție a Episcopului Iuliu Hossu, cea nemărturisită în adevărata amploare dar deplin asumată și chiar dorită, căreia i-a rezistat eroic, totul pentru acea „Persoană pe care el a cunoscut-o și i-a dat această putere. Este vorba direct și întocmai de Isus Cristos, Dumnezeul lui și al nostru”.
Pr. protopop Cristian Goia a amintit și „felul în care Cardinalul Hossu era primit, cu multă bucurie, de către întreaga comunitate bistrițeană”. Din ceea ce s-a păstrat în presa vremii, a spus, „se vede același spirit ecumenic prezent și azi în acest oraș multiconfesional” și a salutat prezența în sală a reprezentanților cultelor din Bistrița. A citat articole și publicații care relatau evenimente din zona actualului protopopiat Bistrița, la care participa Arhiereul Iuliu Hossu și care reflectau aprecierea de care se bucura și spiritul ecumenic pe care l-a promovat. Pentru a ilustra cele afirmate, a propus vizionarea unui colaj de imagini de arhivă, multe inedite, reprezentând vizitații canonice ale Episcopului Iuliu Hossu și participări la evenimente la Bistrița, Năsăud, Feldru, Budacul Român, Rodna, în perioada 1937 – 1943. Un alt moment semnificativ al serii a fost, în holul Centrului Cultural „Dacia”, vernisajul expoziției documentare „Iuliu Hossu”, realizată prin colaborarea dintre Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla și Biblioteca Județeană „George Coșbuc”, cu sprijinul Casei Colecțiilor și a Documentelor de Patrimoniu, cu concursul bibliotecarei Laura Seserman.
Pr. Cristian Goia a adresat la final mulțumiri Preasfinției Sale Claudiu, invitaților, preoților, tuturor celor prezenți. Mulțumiri au fost adresate și colaboratorilor la organizarea acestui eveniment, între care Emil Radu Moldovan, președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, pr. Ioan Pintea, directorul Bibliotecii Județene, Alexandru Pugna, Managerul Centrului Județean de Cultură, Camil Hosu de la Biblioteca Județeană, Codruța Fernea de la Episcopia din Cluj, Laura Seserman de la Casa Colecțiilor și a Documentelor din Bistrița.