Între moartea lui Dumnezeu și învierea noastră – pe ce drum suntem?

28.03.2025, Bacău (Catholica) - Marți, 25 martie 2025, de sărbătoarea Bunei-Vestiri, în Aula „Pr. Ștefan Erdeș” a parohiei romano-catolice „Sfântul Nicolae” din Bacău, la ora 19.00, a avut loc conferința lunară organizată de Academia „Petru Tocănel”. Invitați speciali la această activitate au fost pr. prof. dr. Ion Antistescu, pr. prof. dr. Mihăiță Popovici și pr. Alexie, din partea Bisericii Ortodoxe, iar moderator pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu, ministru provincial al Ordinului Fraților Minori Conventuali din România. Tema prezentată a fost: „Între moartea lui Dumnezeu și învierea noastră – pe ce drum suntem?”
După ce au participat la Sfânta Liturghie, credincioșii din Bacău au venit în număr cât mai mare în Aula „Pr. Ștefan Erdeș” pentru a participa cu bucurie la conferință. Activitatea a început cu salutul adresat de gazda întâlnirii, pr. Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău-Centru, tuturor invitaților, dar și participanților. Într-o atmosferă destinsă și distinsă, pr. Damian-Gheorghe Pătrașcu a prezentat invitații, dar și intervențiile lor în cadrul evenimentului cu privire la moartea lui Dumnezeu, drumul crucii și învierea creștinilor.
Pr. Mihăiță Popovici a împărtășit câteva gânduri cu privire la faptul că Dumnezeu a așezat o cruce peste creație; că totul se naște din iubire; că se poate vorbi de cruce dinainte de Golgota, provocând astfel auditoriul la meditarea virtuții iubirii prin purtarea crucii. Domnul a așezat iubirea în tot și toți, generând astfel un dialog cu creația, un dialog care îmbogățește și care acceptă crucea. Viața este un exercițiu permanent de purtare a crucii. Ultima întrebare pe care o vom primi la finalul vieții va fi despre faptul dacă am iubit îndeajuns. Dacă aproapele este văzut ca un frate, nu va fi o cruce de purtat, nu va fi povară.
Pr. Ion Antistescu a precizat cât de bine și frumos este ca frații să fie împreună, să o preamărească pe Sfânta Fecioară Maria, dar și să se roage ei să mijlocească ajutor pe acest drum în purtarea crucii. Moartea este sigură pentru fiecare, dar ora nu este cunoscută. Fiecare trebuie să aibă credința în înviere pe care să o sporească prin rugăciune și încredințare. Pr. Alexie a propus spre meditare trei teme: prietenia, încredințarea vieții în mâna Domnului și a Maicii sale, și, de asemenea, câteva reflecții asupra parabolei Fiului risipitor.
La sfârșitul activității, pr. Benone Lucaci, paroh și decan de Bacău, a mulțumit Domnului, pentru o seară atât de binecuvântată, Mariei, Mama Fiului lui Dumnezeu, dar și tuturor credincioșilor prezenți la acest eveniment. Nu este o coincidență faptul că întâlnirea s-a desfășurat în ziua sărbătorii Bunei-Vestiri. De asemenea, părintele a subliniat faptul că în Postul Mare sunt importante și necesare aceste întâlniri de la inimă la inimă. De asemenea, a mulțumit părinților invitați care au vorbit de la inimă la inima, părintelui provincial care a moderat această conferință emoționantă, dar și auditoriului, pentru disponibilitatea participării la acest moment de har. (Prof. Loredana Cojan pentru Ercis.ro)