PS Virgil Bercea la simpozionul „Catedra Primirii”

27.03.2025, Sacrofano (Catholica) - „Speranță și primire, pentru un viitor planetar fratern”: este tema celei de a III-a ediții a simpozionului „Catedra Primirii” (Cattedra dell’Accoglienza) care se desfășoară în aceste zile (25 martie – 28 martie a.c.), la centrul de ospitalitate „Fraterna Domus” din Sacrofano, în apropierea Romei. Evenimentul își propune să aprofundeze aspectele antropologice, sociologice, religioase și etice ale ospitalității, analizând principalele provocări ale incluziunii și solidarității în societatea contemporană. Printre participanți se află un grup de pelerini din Oradea, însoțit de Episcopul greco-catolic de Oradea și pr. Paul Popa, director al Biroului Pastoral al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Conceput pentru a promova educația prin întâlnire și dialog, „Catedra Primirii” reprezintă un punct de referință pentru cei care doresc să aprofundeze sensul profund al ospitalității. Această a treia ediție se desfășoară în strânsă legătură cu anul jubiliar și cu parcursul spiritual al pelerinajului. Un fir comun care a unit discursurile din ziua de deschidere, marcată de contribuții semnificative la nivel spiritual, social și istoric. Printre relatori, s-a aflat și Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, care a vorbit la Sacrofano despre „Întunericul trecutului și speranța Jubileului”. Ierarhul orădean a dat mărturie despre memoria istorică a poporului român și despre importanța de a nu uita astăzi riscurile autoritarismului: „Am fost în spatele Cortinei de Fier și știm ce înseamnă aceasta, știm că rușii au reușit să transforme România noastră într-o mare închisoare din care nimeni nu putea ieși: intelectualii din România au fost toți închiși, Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, a fost scoasă în afara legii, Episcopi, preoți, laici au fost arestați. Am trăit vremuri foarte întunecate și sperăm că ele nu vor reveni niciodată în viața noastră.” Cu aceeași speranță, că istoria nu va se repeta, Episcopul a subliniat importanța de a avea o memorie vie a trecutului, căci „somnul memoriei reînvie monștrii”.
PS Virgil a vorbit, de asemenea, despre inițiativele românești legate de Anul Sfânt 2025, subliniind că „Biserică Greco-Catolică din România, se dedicat în acest an Jubileului, încercând să ofere tuturor darul speranței pe care Anul Sfânt ni-l propune”. Există multe pelerinaje „pe care Eparhiile și Diecezele din România le organizează și la Roma pentru diferitele evenimente jubiliare”, a mai spus Episcopul. Tot în prima zi, Cardinalul Pierbattista Pizzaballa, Patriarh latin al Ierusalimului, a trimis un mesaj video în care a subliniat dificultatea – și urgența – de a vorbi despre speranță într-o perioadă marcată de conflicte și distrugeri, în special în Țara Sfântă. Vorbind chiar de „sărbătoarea Buneivestiri, sărbătoarea primirii prin excelență”, Cardinalul a subliniat cum „prin acel «da, iată-mă» al Mariei, Dumnezeu a intrat în istorie și a schimbat-o”.
„Urarea mea este ca acel Cuvânt, primit de Maria și apoi dăruit lumii, să devină viață concretă pentru toți și să continue să fie în lume un cuvânt diferit – un cuvânt de viață, de primire, de iubire și de dăruire de sine, care reprezintă de fapt stilul creștin.” Cardinalul Pierbattista Pizzaballa invită pe toată lumea să „se întoarcă în Țara Sfântă”, deoarece „comunitatea creștină are nevoie de prezența voastră, de prezența pelerinilor”. În ciuda reluării ostilităților, prelatul a subliniat că „nu ne-am întors la situația anterioară: din punctul de vedere al pelerinajelor și al deplasărilor, situația este mai liniștită”. Totuși, este necesar „să ne încurajăm, să avem încredere și să exprimăm solidaritate”, fără a uita că „speranța se bazează pe întâlnirea personală cu Isus”.
Un alt moment-cheie a fost dialogul dintre Episcopul Paolo Giulietti de Lucca și istoricul Paolo Giuseppe Caucci von Saucken, pe tema „Căile și drumurile pământului”. Episcopul Giulietti a subliniat puterea revoluționară a gratuității, având în centru conceptul: „vă primesc gratuit, vă găzduiesc fără să cer nimic în schimb”, un gest se adresează tuturor și atinge coardele umanității într-un mod obiectiv și indiscutabil”. Episcopul a amintit cum mulți ospitalieri romani sunt foști pelerini, demonstrând cum ospitalitatea este un gest care se naște din experiență și se transformă în serviciu și restituire: „Există posibilitatea ca experiența pelerinajului să genereze oameni cu adevărat schimbați, capabili de o existență mai sobră, mai fraternă, mai orientată spre valori și mai puțin spre consum. Acesta ar fi, în cele din urmă, rodul de dorit al unui Jubileu gestionat cu înțelepciune. Putem numi acest lucru «convertire»: să devenim, în sfârșit, capabili să trăim pentru lucruri care merită cu adevărat, construind o comunitate mai umană și, în mod decisiv, mai bună.”
Simpozionul „Catedra Primirii” continuă până pe 28 martie a.c. cu sesiuni plenare, mese rotunde, ateliere și momente de discuție. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea, Mihaela Caba-Madarasi)