Vizită pastorală a PS Iosif Păuleț în parohia Mircești

26.03.2025, Iași (Catholica) - În perioada 21-23 martie 2025, parohia „Adormirea Maicii Domnului” din Mircești (jud. Iași) a avut bucuria de a-l primi în vizită canonică pe Preasfințitul Iosif Păuleț, Episcopul Diecezei de Iași, însoțit de pr. Romeo Neculai, vicar judecătoresc. Vizita pastorală a Preasfințitului Iosif Păuleț a început vineri, 21 martie, cu participarea la devoțiunea Căii Sfintei Cruci, urmată de celebrarea Sfintei Liturghii de seară. La Sfânta Liturghie au concelebrat pr. paroh Iulian-Eugen Kropp, împreună cu pr. decan Petru Blaj, paroh de Iugani. Pr. Romeo a stat la spovezi.
În cuvântul de învățătură Preasfințitul Iosif s-a axat mai întâi pe istoria lui Iosif din Vechiul Testament, oprindu-se asupra unui păcat urât: invidia. Apoi a continuat cu prezentarea importanței cinstirii Inimii Preasfinte a lui Isus și a Inimii Neprihănite a Mariei. Inima Preasfinte a lui Isus este aceea care s-a jertfit pentru ispășirea păcatelor noastre. După Sfânta Liturghie Preasfințitul a purtat un dialog cu credincioșii prezenți în biserică, explicând importanța vizitei pastorale în misiunea Episcopului diecezan, arătând legătura Episcopului cu credincioșii prin preoții pe care îi trimite ca parohi ca să îi păstorească în numele său într-o comunitate parohială, Biserica vie. Preasfințitul l-a amintit ca prim paroh al comunității pe părintele Ștefan Demeter, care a construit și biserica frumoasă, ca o clădire pentru cult, enumerându-i și pe următorii parohi care au activat la Mircești, fiecare aducându-și contribuția la înfrumusețarea bisericii.
După Sfânta Liturghie, a avut loc întâlnirea cu cele două comitete parohiale, consiliului pastoral și consiliul economic, încurajându-I pe membrii acestora să își ofere generos sprijinul pe care sunt chemați să îl dea la bunul mers al comunității parohiale. S-a readus în discuție necesitatea construirii unei capelei mortuare. Apoi a urmat în particular, la biroul parohial, întrevederea cu angajații laici ai parohiei, urmând ca întâlnirea cu părintele paroh să fie la sfârșitul vizitei, ca o concluzie finală. A doua zi, sâmbătă dimineața s-a celebrat Sfânta Liturghie prezidată de Preasfințitul Iosif, având alături pe părintele însoțitor și pe părintele paroh. La predică, Preasfințitul, pornind de la evanghelia zilei, a arătat răbdarea și bunătatea nemărginită a lui Dumnezeu, Tatăl cel milostiv față de cei păcătoși, fii rătăciți, care sunt așteptați să se întoarcă cu o căință adevărată printr-o spovadă bună, mai ales acum în timpul Postului Mare.
După Sfânta Liturghie a urmat întâlnirea cu copii și adolescenții parohiei, cărora Preasfințitul le-a vorbit despre importanța apropierii de Isus Cristos și a statorniciei în trăirea vieții de credință în contextul provocărilor zilelor noastre. Preasfințitul a pus accent apoi pe două cuvinte care încep cu nota muzicală „RE”: recunoștință și respect, atitudini pe care trebuie să le manifeste față de Dumnezeu și în relațiile cu părinții și bunicii, preoții, educatorii și cu toți cei din jurul lor. De la ora 11.00, a urmat vizita la câțiva bolnavi, la două persoane în vârstă, de 91 și 95 de ani, dar și la un tânăr cu dizabilități. Alături de aceștia s-a rugat, i-a încurajat în purtarea crucii de fiecare zi și i-a binecuvântat pe fiecare în parte și pe cei care se îngrijesc de ei.
Aflându-ne în satul „Bardului din Mircești”, însoțiți de Leon Bălteanu, primarul comunei Mircești, am făcut o vizită ghidată la Casa memorială și la biserica mausoleu din Mircești, unde este înmormântat Vasile Alecsandri, cunoscutul poet, dramaturg și om politic, cu familia sa. Înainte de prânz am vizitat și cimitirul parohial, unde odihnesc răposații comunității, alături de mai mulți preoți cunoscuți, printre care ctitorul bisericii, pr. Ștefan Demeter, și frații preoți Donea. După-amiază au avut loc audiențele particulare, iar la ora 17.00 ne-am adunat la Vecernia cu recitarea Sfântului Rozariu, rugăciune coordonată de membrele Uniunii Mamelor Milostive. Preasfințitul împreună cu părintele însoțitor au stat la dispoziție la spovezi. Seara s-a încheiat cu întâlnirea cu membrele Uniunii Mamelor Milostive, care au fost încurajate să se roage pentru Episcopi și preoți și pentru noi vocații la Preoție și la viața consacrată.
Vizita pastorală s-a încheiat solemn cu Sfânta Liturghie celebrată la ora 11.00 în biserica parohială. Alături de păstorul Diecezei și de părintele paroh, au concelebrat părintele Romeo care l-a însoțit pe Episcop, preoții Fabian și Andrei de la Seminarul „Don Orione” din Iași, iar părintele Daniel de la Hălăucești a stat la spovezi. La predică, Preasfințitul ne-a chemat și ne-a încurajat la convertire, pentru că Dumnezeu, care se îngrijește de noi, așteaptă ca noi să aducem roade de credință și de iubire, arătând răbdarea și bunătatea nemărginită a lui Dumnezeu care face totul ca să ne mântuiască, doar ca noi să ne lăsăm convertiți. La sfârșit, înainte de binecuvântarea finală, o tânără a prezentat o poezie de mulțumire, iar o reprezentantă a comunității a ținut un discurs de mulțumire pentru toată grija pastorală, pentru rugăciunea și pentru întărirea în credință pe care Preasfințitul le-a arătat cu ocazia vizitei pastorale.
După Sfânta Liturghie, Episcopul a întâlnit și membrii corului, pe care i-a încurajat să cânte mereu pentru slava lui Dumnezeu. Scopul vizitei pastorale este acela de a-i permite Episcopului să îi întâlnească pe preoți și pe credincioși, să îi asculte și să îi încurajeze în trăirea misiunii pe care fiecare a primit-o din partea Domnului. Mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste zile de har, trăite cu bucurie, în care l-am avut în mijlocul nostru pe păstorul Diecezei noastre de la care am primit toate încurajările și sfaturile de a merge mai departe pe drumul credinței cu multă speranță. Mulți credincioși s-au apropiat de sfintele Sacramente în acest timp prielnic de pregătire pentru Paști. (Pr. Iulian-Eugen Kropp pentru Ercis.ro)