Un deținut din Carolina de Sud va muri prin împușcare

07.03.2025, Tennessee (Catholica) - Un condamnat la moarte din Carolina de Sud este programat să moară vineri prin împușcare, iar execuțiile vor fi reluate în Tennessee cu un nou medicament aprobat pentru injecția letală, ambele execuții având loc în timp ce statele se îndepărtează de combinația de injecții letale cu trei medicamente, utilizată de mult timp. Vineri, 7 martie, la ora 18.00, un pluton de execuție îl va ucide pe Brad Keith Sigmon, în vârstă de 67 de ani, un bărbat condamnat pentru uciderea părinților fostei sale prietene în 2001. El a ales metoda plutonului de execuție deoarece era îngrijorat de posibilele complicații ale altor metode.
Începând cu anii 1980, execuția prin injecție letală a devenit principala metodă de execuție în majoritatea statelor care au pedeapsa cu moartea. Injecțiile letale au fost efectuate istoric în trei etape: un medicament pentru a face victima inconștientă, un al doilea pentru a paraliza corpul și un al treilea pentru a opri inima, potrivit Centrului de informare privind pedeapsa cu moartea. Însă, pe fondul presiunii publice din partea opozanților pedepsei cu moartea și al scrupulelor morale legate de luarea de vieți omenești, mulți producători de medicamente au încetat să mai furnizeze medicamentul necesar pentru efectuarea injecțiilor letale. În ultimii ani, multe state au început să se confrunte cu o penurie de medicamente și cu incapacitatea de a le obține.
Fără acces la aceste medicamente, statele în care pedeapsa cu moartea este încă practicată recurg la alte forme de execuție. De exemplu, în luna ianuarie a anului trecut, Alabama a devenit primul stat care a executat un om forțându-l să inhaleze azot până la moarte. Într-o conferință de presă, consilierul spiritual al lui Kenneth Eugene Smith – ucigașul condamnat care a fost executat – a declarat că Smith s-a luptat vizibil pentru viața sa timp de câteva minute înainte de a muri și a numit execuția „chinuitoare”. „Am văzut minute întregi om care se zvârcolea înainte și înapoi, am văzut cum scuipa, am văzut tot felul de chestii din gura lui ieșind pe mască, am văzut această mască legată de targă și el smulgându-și capul iar și iar și iar”, a declarat rev. Jeff Hood.
Alabama a executat alți trei prizonieri folosind gaz cu azot. Louisiana, care a executat o singură persoană din 2002, urmează să devină al doilea stat care utilizează această metodă. Jessie Hoffman, un criminal și violator condamnat, este programat să moară prin inhalarea de azot la sfârșitul acestei luni. Carolina de Sud, între timp, a reintrodus metodele de execuție mai învechite ale scaunului electric și ale plutonului de execuție. Din cauza penuriei de medicamente pentru injecția letală și a contestațiilor juridice împotriva noilor metode, execuțiile au fost suspendate timp de aproximativ 13 ani, dar au fost reluate în 2024. Tennessee, care nu a executat nici un deținut timp de cinci ani, va începe acum execuțiile cu o injecție cu un singur medicament. Prima execuție este programată pentru luna mai.
Pluton de execuție programat vineri
Carolina de Sud va efectua vineri prima execuție cu pluton de execuție din Statele Unite din 2010, când Utah l-a executat prin această metodă pe ucigașul condamnat Ronnie Lee Gardner. La acea vreme, această metodă de execuție era rară. Ea a fost utilizată doar de trei ori în țară din 1977, dar este încă permisă în cinci state. Krisanne Vaillancourt Murphy, directorul executiv al Catholic Mobilizing Network, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la faptul că statul Carolina de Sud execută oameni cu ajutorul plutonului de execuție, publicând o declarație în care întreabă: „Cum am ajuns aici?”
„Cum crede societatea noastră că această inumanitate este cumva acceptabilă?” a spus Murphy. „Realitatea este că acestea sunt întrebările pe care ar trebui să ni le punem de fiecare dată când are loc o execuție, deoarece pedeapsa cu moartea este contrară demnității umane și un afront adus sanctității vieții.” „Indignarea pe care o simțim față de aceste metode de execuție ne reamintește că, de-a lungul timpului, sistemul pedepsei capitale a devenit cu atât mai înșelător, pentru a face execuțiile să pară mai plăcute, mai sterile și mai «umane»”, a adăugat ea. „Dar execuțiile nu sunt niciodată nici unul dintre aceste lucruri.” Execuțiile cu pluton de execuție ar putea deveni mai obișnuite și în Idaho. Deși această metodă este legală în conformitate cu legea statului, nu este principala formă de execuție. Parlamentarii au adoptat un proiect de lege pentru a schimba acest lucru, făcând din plutonul de execuție principala metodă de execuție. Legislația așteaptă să fie adoptată de guvernator.
Execuțiile sunt reluate în Tennessee
Tennessee a suspendat toate execuțiile din 1960 până în 2000, deși a executat peste zece persoane între 2000 și 2020. Statul a suspendat execuțiile în timpul pandemiei Covid-19 și apoi a prelungit această pauză până în 2025 pentru a revizui metodele de execuție. Această pauză se va încheia la 22 mai, când este programată execuția criminalului condamnat Oscar Smith. Alți trei deținuți vor fi executați în cursul acestui an.
Rick Musacchio, directorul executiv al Conferinței Catolice din Tennessee – care reprezintă Episcopii celor trei Dieceze din stat – a declarat pentru CNA că Episcopii din stat și-au exprimat îngrijorarea cu privire la pedeapsa cu moartea în fața guvernatorului Bill Lee. Conferința și Episcopii s-au întâlnit cu guvernatorul săptămâna trecută. „Am abordat problemele vieții înțelegând că pauza privind pedeapsa cu moartea pentru revizuirea protocoalelor s-ar putea încheia”, a spus el. „I-am reamintit că, deși revizuirea protocoalelor a fost finalizată, există încă întrebări cu privire la caracterul adecvat al planurilor statului pentru efectuarea execuțiilor. El a spus că se așteaptă ca provocările juridice împotriva execuțiilor să continue probabil.”
Musacchio a declarat pentru CNA că „la fel cum recunoaștem demnitatea umană pe care cei nenăscuți o au în calitate de copii ai lui Dumnezeu, recunoaștem, de asemenea, că și cei condamnați pentru comiterea unor crime teribile [sunt], de asemenea, copiii Lui”. „Pedeapsa cu moartea pur și simplu nu este necesară pentru a proteja poporul din Tennessee”, a spus el. Murphy a mai declarat pentru CNA că revenirea la pedeapsa cu moartea în Tennessee este „tristă”. „De ani de zile, tendințele naționale ale opiniei publice s-au îndepărtat constant de pedeapsa capitală”, a spus ea. „Acum avem nevoie de conducerea statului să urmeze exemplul. Avem nevoie de o conducere îndrăzneață către o viziune a justiției care să acorde prioritate demnității fiecărei persoane, indiferent de răul pe care l-a cauzat sau l-a suferit.” Murphy a făcut referire la opoziția Papei Francisc față de pedeapsa cu moartea și a citat Catehismul Bisericii Catolice, care susține că pedeapsa cu moartea „este inadmisibilă deoarece este un atac la inviolabilitatea și demnitatea persoanei” (nr. 2267).