Arhiepiscopul Gallagher: Armele nucleare reprezintă o amenințare existențială

26.02.2025, Vatican (Catholica) - „Cheltuielile militare imense, care adesea depășesc cu mult ceea ce este necesar pentru a asigura apărarea legitimă, stimulează cercul vicios al unei curse a înarmărilor epuizante care deturnează resurse vitale de la eradicarea sărăciei, justiție, educație și asistență medicală.” Arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele și organizațiile internaționale, a subliniat acest lucru miercuri, într-o declarație adresată Segmentului de Nivel Înalt al ONU al sesiunii 2025 a Conferinței pentru Dezarmare, care are loc la Geneva în perioada 24-28 februarie.
Oferind participanților salutul cordial al Sfântului Părinte, el a spus: „Astăzi ne aflăm la un punct de cotitură”. „Împreună, ca o familie de națiuni”, a încurajat el, „putem lua măsuri corecte și curajoase pentru o dezarmare generală, echilibrată și completă sub un control internațional eficient”. În caz contrar, a avertizat el, alternativa „este perpetuarea conflictelor, a violenței, creșterea inegalităților și degradarea mediului, de care nu beneficiază în cele din urmă decât lobby-ul armelor”.
Ostatică într-un impas
Arhiepiscopul Gallagher a declarat că Conferința privind Dezarmarea „a fost ținută ostatică într-un impas” care a continuat an după an „fără adoptarea unui mandat de negociere adecvat”. Rațiunea de a fi a acestui organism, a reamintit el, este de a negocia instrumente multilaterale de dezarmare și de a oferi rezultate concrete. În această privință, a spus el, trebuie amintit că toate popoarele lumii au un interes vital în succesul negocierilor privind dezarmarea.
Datoria și dreptul de a participa la negocieri
„În consecință”, a subliniat el, „toate statele au datoria – precum și dreptul – de a contribui și de a participa la aceste negocieri”. „Acumularea masivă și competitivă de arme”, a observat Arhiepiscopul Gallagher, „pare să contrazică dispozițiile Cartei Organizației Națiunilor Unite, în care statele hotărăsc să ia măsuri colective eficiente pentru prevenirea și înlăturarea amenințărilor la adresa păcii.” Secretarul Vaticanului pentru relațiile cu statele a reamintit apelul recent al Papei Francisc pentru „reducerea cheltuielilor militare pentru armament” și pentru „utilizarea cel puțin a unui procent fix din banii destinați armamentului pentru a crea un fond global care să eradicheze foametea și să faciliteze în țările sărace activitățile educaționale menite să promoveze dezvoltarea durabilă și combaterea schimbărilor climatice”.
Înainte de a fi prea târziu
După cum afirmă cu tărie Papa Francisc, a insistat Arhiepiscopul Gallagher, este necesar „să depășim logica confruntării și să îmbrățișăm în schimb logica întâlnirii”. Prin urmare, a spus el, Sfântul Scaun încurajează conferința să adopte un simț reînnoit al urgenței și al angajamentului de a se ajunge la acorduri concrete și durabile pentru binele comun, „înainte de a fi prea târziu”. Arhiepiscopul Gallagher a spus că Sfântul Scaun rămâne „profund îngrijorat” de amenințarea existențială reprezentată de armele nucleare și de proliferarea acestora. „Pacea și stabilitatea internațională”, a observat el, „sunt incompatibile cu încercările de a edifica pe baza fricii de distrugere reciprocă sau a amenințării de anihilare totală”.
Negocieri serioase necesare
Arhiepiscopul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la „expansiunea și modernizarea continuă a arsenalelor nucleare, însoțite de o retorică și amenințări din ce în ce mai intense cu privire la desfășurarea acestora”. Mijloacele de a promova pacea și stabilitatea în prezent, a insistat el, nu ar trebui să fie dintre cele care ar reaprinde sau ar alimenta urmărirea periculoasă a armelor nucleare. „În plus”, a făcut el apel, „este urgent ca statele care dețin arme nucleare să se angajeze în negocieri serioase pentru a-și reduce și, în cele din urmă, a-și elimina stocurile, în conformitate cu obligațiile care le revin în temeiul art. VI din Tratatul de neproliferare a armelor nucleare”.
Preocupări legate de înarmarea inteligenței artificiale
Prelatul a discutat, de asemenea, despre înarmarea inteligenței artificiale (AI), observând că „abilitatea de a desfășura operațiuni militare prin intermediul sistemelor de control de la distanță a dus la o percepție mai redusă a devastării cauzate de aceste sisteme de arme și a poverii responsabilității pentru utilizarea lor, rezultând într-o abordare și mai rece și detașată față de imensa tragedie a războiului”. În special, Arhiepiscopul Gallagher a reamintit participanților că sistemele de arme autonome letale (LAWS), care sunt capabile să identifice și să lovească ținte fără intervenția și controlul uman direct, „sunt un motiv de îngrijorare etică gravă”, deoarece le lipsește „capacitatea umană unică de a judeca moral și de a lua decizii etice”.