A început la Timișoara un nou curs de formare pentru adulți

23.02.2025, Timișoara (Catholica) - Conform programului de pregătire a laicilor, elaborat de către Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, din 22 februarie 2025 a început un nou curs de pregătire, cu durata de doi ani, pentru credincioșii adulți, la care sunt așteptați acei creștini laici din toată Dieceza, care vor să își întărească credința și să se dezvolte în slujirea creștină. Scopul organizatorilor este să îi ajute pe credincioși să se implice, respectiv să contribuie la organizarea și desfășurarea activităților pastorale ale parohiilor. Prelegerile cursului vor fi ținute atât cu prezență fizică, cât și pe platforma Zoom. Formarea este coordonată de Biroul Diecezan pentru Pastorația Adulților din cadrul Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara.
Deschiderea cursului și primele prelegeri au avut loc sâmbătă, 22 februarie 2025, între orele 10.00-16.00, în sala mare a Centrului Diecezan de Tineret din Timișoara. Programul a mai cuprins discuții în grupuri mici și mărturiile a patru participanți care absolvit cursul de formare precedent, desfășurat în perioada 2020-2023. Întâlnirea s-a încheiat cu o Sfântă Liturghie celebrată de E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara. Cuvântul de salut a fost adresat celor prezenți de pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, paroh de Timișoara IV Iosefin. „Pentru mine personal înseamnă o mare speranță să vă văd aici. Au sosit din 24 de parohii aproximativ 70 de persoane”, a spus pr. Zsolt, care, în continuare, a adus la cunoștința cursanților câteva detalii organizatorice.
În prelegerea sa intitulată „A fi ucenicii lui Isus”, E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, a subliniat: „Ne-am adunat aici ca frați și surori în Cristos, responsabili pentru familia noastră mai mare, care este Biserica. Ne-am adunat cu intenția, de a fi ucenici adevărați ai lui Isus. Ca să fim ucenici ai Lui și ca să se întâmple o reînnoire interioară, este nevoie de rugăciune: «Isuse Cristoase, suntem aici în fața Ta, precum o foaie albă, pe care Tu poți să scrii, ceea ce dorești. Îți mulțumesc, că ne-ai chemat, ne-ai adunat și ai avut încredere în noi. Te rog, să ne călăuzești în acești doi ani, și pe mai departe, în viața noastră.»” În continuare, Episcopul diecezan a vorbit despre țelul și spiritul cursului de formare: participanții pot ajuta în parohia lor, mai ales în micile comunități din filiale, unde parohul ajunge mai rar, totodată se pot întări și ei înșiși în credință. Printre participanți s-au numărat mulți tineri care au conferit, prin prezența lor, o notă de entuziasm și prospețime.
Cea de-a doua prelegere intitulată: „Imagini despre Dumnezeu – Dumnezeul adevărat” a aparținut dr. Imogen Tietze, referent pentru formare. „Dumnezeu vrea să se întâlnească cu noi, de aceea, prin harul Lui, avem posibilitatea să percepem ceva din esența Lui și să intrăm în contact cu El. O imagine, care de la bun început a fost foarte des întâlnită, este imaginea Dumnezeului puternic, ca un rege, războinic și măreț. Vedem aceasta de exemplu în cartea profetului Isaia. O altă imagine îl arată pe Dumnezeu ca eliberator, sau că este Cel care ne-a dat poruncile și cere respectarea lor, dar totodată se referă și la legământul între El și poporul lui”, a subliniat în prelegere dr. Imogen Tietze, care a propus și întrebările pentru discuțiile în grupuri mici: Ce imagine a lui Dumnezeu ne transmite imaginea rugului care arde fără a se mistui? Care imagine biblică a lui Dumnezeu, despre care am discutat, este cea mai dificilă pentru oamenii de astăzi, respectiv care este cea mai aproape de noi? Avem voie să ni-l imaginăm pe Dumnezeu în chipuri pământești, când Dumnezeu ne-a poruncit să nu ne facem chipuri? În care privință Duhul Sfânt purcede de la Tatăl și în care privință purcede de la Fiul?
După prânz au urmat patru mărturii de la participanții cursului de formare precedent. Au împărtășit din experiențele, trăirile și activitățile desfășurate Tünde Balta-Tajcs din Pecica, Constantin Taligaș din Reșița, Irén Varga și dr. Zsolt Vastag din Timișoara. Programul zilei s-a încheiat cu o Sf. Liturghie în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, celebrată de E.S. Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan. A concelebrat pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, iar pr. Veniamin Pălie, arhidiacon, paroh de Reșița I – Maria Zăpezii i-a așteptat în scaunul de spovadă pe cei care doreau să se confeseze. Cadrul muzical a fost asigurat de prof. Iustin Călin.
În omilia sa Episcopul diecezan, referitor la sărbătoarea „Catedra Sf. apostol Petru” (22 februarie), a predicat: „În timp ce am ascultat psalmul responsorial «Domnul este păstorul meu, nu voi duce lipsă de nimic», m-am gândit la Sf. Petru. Ce fel de păstor a fost el, ce putem noi învăța de la el? Am văzut că Petru a fost un om foarte fragil. Și dacă el a devenit stânca pe care Isus își construiește Biserica, este datorită faptului că Isus l-a întărit și l-a făcut capabil să fie un bun păstor. Aici ne regăsim și noi, fiindcă și noi suntem fragili, slabi, în multe privințe. Și aceasta face ca să avem mai mare încredere în Dumnezeu, decât în noi înșine.”
Deoarece în Anul Sfânt Jubiliar 2025 una dintre bisericile Diecezei de Timișoara unde se poate obține indulgență plenară este Domul Sf. Gheorghe, la sfârșitul Sfintei Liturghii Episcopul diecezan, împreună cu toți cei prezenți, au rostit rugăciunile Tatăl nostru, Bucură-te Maria și Crezul, la intenția Sf. Părinte Papa Francisc. Următoarea întâlnire a cursului va avea loc sâmbătă, 8 martie a.c. de la ora 10.00 în Centrul Diecezan de Tineret. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)