PS Claudiu: Declararea Anului „Cardinal Iuliu Hossu” a fost un miracol

01.02.2025, Cluj (Catholica) - „Este o zi de mare bucurie, în care inimile noastre tresaltă, jubilează, fiindcă suntem într-un moment de celebrare cu totul specială, suntem într-un an cu totul special care a început, și care, pentru majoritatea dintre noi, acum nu mult timp era un miracol.” Iar acest miracol s-a întâmplat, prin legea nr. 290 din 24 octombrie 2023, Parlamentul României declarând anul 2025 drept Anul „Cardinal Iuliu Hossu” la nivel național. Anul a fost deschis în Arhieparhia de Alba Iulia și Făgăraș la începutul lunii ianuarie, iar în Eparhia de Cluj-Gherla la sfârșitul aceleiași luni.
În predica din 30 ianuarie, de la inaugurarea Anului „Cardinalul Iuliu Hossu”, PS Claudiu, Episcop de Cluj-Gherla, a mulțumit tuturor celor cărora le-a împărtășit posibilitatea declarării unui astfel de an, cerându-le să se roage ca, „dacă este voia lui Dumnezeu, să se întâmple așa”. „Și s-a întâmplat așa, și, mai mult decât atât a fost o surpriză mare când, fiind invitați, tot de domul Silviu Vexler și de domnul Ovidiu Granț în Camera Deputaților în momentul votului final, eram împreună cu Preasfințitul Cristian și încercam să ne rugăm; ne gândeam că cineva o să vocifereze, eventual o să huiduie – nu știam la ce să ne așteptăm, (dar) noi suntem în rugăciune și ce va fi va fi. Și a fost din nou un moment cu totul extraordinar, când, după diferite discuții și luări de cuvânt, după votul final, toată lumea, indiferent de orientare politică, de confesiune, de etnie, toți s-au ridicat în picioare și au început să aplaude. Și acela fost un moment în care mi s-a părut că îl văd pe Iuliu Hossu, senator de drept, membru de onoare al Academiei, și, că, bineînțeles pe el îl aplaudau.”
Liturghia din sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi, din Catedrala „Schimbarea la Față”, s-a bucurat de prezența Episcopilor greco-catolici din toate Eparhiile Bisericii Greco-Catolice, singurul absent fiind, datorită vârstei și sănătății, PF Cardinal Lucian Mureșan, al treilea Cardinal greco-catolic, al doilea fiind Cardinalul Alexandru Todea. PS Claudiu, care a fost mai mulți ani la Blaj alături de PF Lucian, l-a amintit în predica sa: „Nunțiul Apostolic, înainte să ajungă la Cluj, a trecut pe la el și a luat rugăciunea lui și binecuvântarea lui și ne-a adus-o. Dacă noi astăzi suntem aici, este fiindcă Preafericitul Părinte Lucian a condus Biserica în vremuri deloc ușoare, după Revoluție, până astăzi, și continuă să o conducă. De aceea, v-aș ruga ca rugăciunea noastră să meargă” înspre Preafericitul Părinte Lucian.
În predica sa, PS Claudiu a subliniat cât de potrivite erau lecturile obișnuite ale zilei cu sărbătoarea deschiderii Anului „Cardinal Iuliu Hossu”. Ele „parcă vorbesc despre Iuliu Hossu. Prima lectură, cea din Sfântul Pavel, ne spune: «Aduceți-vă aminte de înaintașii voștri». Oare este un mai bun moment ca și cel de astăzi, să ne aducem aminte de înaintașii noștri, de Iuliu Hossu? «Și vedeți», continuă Sfântul Pavel, «cum și-a încheiat viața». Biserica niciodată nu canonizează, nu beatifică un om în timpul vieții, indiferent cât de sfânt ar părea, fiindcă omul este schimbător. Noi toți ne putem schimba. Îl beatifică sau îl canonizează după finalul vieții, după ce își împlinește viața. Și Sfântul Pavel spune: «uitați-vă la ei, aduceți-vă aminte de ei și uitați-vă cum și-au încheiat viața». Oare nu despre Iuliu Hossu este vorba aici, despre cum și-a trăit viața și felul în care ceea ce a spus, «Credința noastră este viața noastră», a fost exact ceea ce a însoțit fiecare clipă din viața lui, și când era în tronul acesta din Catedrală, și când era într-o temniță în Sighet, sau în alte părți. Aceeași seninătate, aceeași claritate, aceleași principii care nu se negociază niciodată. Și cred că Iuliu Hossu, din acest punct de vedere, este extrem de actual.”
„Vorbim de credință în Dumnezeu? Vorbim de iubirea de oameni, sau de popor? Vorbim de iubirea de țară? Hai să vedem care dintre cei care vorbesc de iubirea de țară ar fi dispuși să își jertfească viața pentru țară”, a mai spus Episcopul de Cluj-Gherla. „Câți ar fi dispuși să se sacrifice pentru iubirea de Dumnezeu, de țară, și de aproapele? Iuliu Hossu a făcut-o, pentru fiecare.” A povestit și un episod din viața predecesorului său: „Atunci când a plecat de la Gherla, Vaida Voevod a trecut pe la el și i-a spus: «Preasfințite, veniți împreună cu noi?» I-a răspuns: «Vin, cum să nu vin». Și, i-a spus: «Veniți până la spânzurătoare?» Și, i-a răspuns: «Vin, până la spânzurătoare». Ni se pare o plimbare de la Gherla, sau de la Cluj până la Alba Iulia, dar atunci lucrurile nu erau fixate așa cum credem.” Episcopii greco-catolici, reuniți la Blaj, au discutat despre perspective: „au luat în considerare inclusiv faptul că, la o secundă după momentul semnării Unirii, Biserica Greco-Catolică devenea Biserică minoritară. … Iată ce înseamnă iubirea de țară: să pui mai presus iubirea de țară decât interesele personale, sau ale Bisericii din care faci parte.”
În predica sa, PS Claudiu i-a mulțumit Nunțiului Apostolic, politicienilor Silviu Vexler și Ovidiu Ganț, precum și ministrului secretar de stat Ciprian Olinici care, „urmând calea deschisă de predecesorul său și de predecesorii săi, a înțeles ca, de la începutul misiunii sale, să intre în aceeași logică a lucrurilor speciale și să însoțească, cu toată atenția, cu toată disponibilitatea, cu toată generozitatea, două proiecte de lege extrem de importante”. Toți aceștia au rostit scurte alocuțiuni după Liturghie, publicate ca text și înregistrare video pe site-ul Eparhiei de Cluj-Gherla.