Expoziție în aer liber despre Cardinalul Iuliu Hossu în chiar centrul Clujului

23.01.2025, Cluj (Catholica) - Deschiderea în Eparhia de Cluj-Gherla a Anului „Cardinal Iuliu Hossu”, declarat la nivel național, a fost prilej amenajării a două expoziții, în fața și în incinta Catedralei episcopale „Schimbarea la Față”, pe b-dul Eroilor din Cluj-Napoca. Expoziția „Cardinalul Iuliu Hossu – Credința noastră este viața noastră” este amplasată, în perioada 24 ianuarie – 7 februarie 2025, în spațiul expozițional din apropierea Catedralei greco-catolice. Realizată de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și cu Asociația „Cardinal Iuliu Hossu”, această expoziție aduce în prim-plan viața și moștenirea Cardinalului Iuliu Hossu, una dintre cele mai importante personalități ale Bisericii Greco-Catolice și o figură emblematică a Clujului și a întregii istorii românești.
Vizitatorii și trecătorii care animă zi de zi acest bulevard cu o importanță aparte în istoria Clujului vor avea ocazia să exploreze diferite etape ale vieții Cardinalului Iuliu Hossu, pornind de la originile sale: s-a născut în 30/31 ianuarie 1885, în Milașul Mare, într-o familie preoțească cu rădăcini nobile. După consacrarea sa episcopală și instalarea ca Episcop de Gherla, expoziția reflectă în continuare impactul său profund în mediul bisericesc și social-politic al vremii: mai întâi, în perioada Marii Uniri, apoi în evenimentele istorice majore ale României ce s-au succedat. A trecut, ca o lumină ascunsă în adânc, prin întunericul dictaturii comuniste. Expoziția nu se încheie odată cu moartea, în 28 mai 1970, a celui devenit acum Cardinal – cel dintâi al neamului românesc -, ci conduce vizitatorul mult mai departe în timp, până la ceasul istoric al Beatificării Episcopilor martiri ai Bisericii Greco-Catolice Române Unite cu Roma, de către Sfântul Părinte Francisc, la Blaj, în 2 iunie 2019.
Documentele și fotografiile expuse includ ipostaze din viața ilustrului Ierarh, erou național și martir pentru credința sa, punând accent pe contribuțiile sale ca strălucit teolog, poliglot și înzestrat cu darul elocinței. Este ilustrată educația sa timpurie, studiile la Roma, serviciul ca preot militar în timpul Primului Război Mondial, misiunea sa pastorală ca Episcop de Gherla și apoi, din 1930, Episcop de Cluj-Gherla, precum și etapa detenției și a suferinței, culminând cu beatificarea. Fiecare secțiune a expoziției este însoțită de gânduri ale Cardinalului Iuliu Hossu: sunt citate din cartea Memoriilor sale, fragmente din scrisorile pastorale, sau din articole apărute în presa vremii, citate din interviuri acordate în perioada domiciliului obligatoriu la Căldărușani. Este astfel oferită o perspectivă personală asupra impactului său și asupra contextului istoric.
Este subliniată importanța contribuției sale pe întreg parcursul istoriei României a cărei întregire a vestit-o, la Alba Iulia, în 1918, precum și devotamentul său neclintit față de Biserica și națiunea sa. Această expoziție nu doar celebrează moștenirea Cardinalului Iuliu Hossu, ci și subliniază valorile fundamentale care i-au ghidat existența, exprimate prin cuvintele simple, dar pline de semnificație pe care, în perioada detenției pentru credință, le rostea în fața anchetatorilor săi: „Credința noastră este viața noastră”.
Între 30 ianuarie și 2 februarie 2025, în incinta Catedralei greco-catolice clujene va fi expusă o mini-expoziție cu obiecte și documente care au aparținut Cardinalului Iuliu Hossu, incluzând piese unice din diverse colecții private. Va fi marcată și în acest mod deschiderea solemnă a Anului „Cardinal Iuliu Hossu” și în Eparhia de Cluj-Gherla, Eparhie pe care Fericitul Episcop martir a păstorit-o în perioada 1917-1948 și în continuare, din detenție, mai ales prin rugăciune, dar și prin îndrumări și încurajări ce reușeau să scape de filtrul dur al Securității, până în 1970.