Serbare și Târg de Crăciun în Aula „Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei din Piața Cipariu

22.12.2024, Cluj (Catholica) - Catedrala Martirilor și Mărturisitorilor sec. al XX-lea din Cluj-Napoca a fost plină de viață și de bucuria Nașterii Mântuitorului în mod special în seara de 20 decembrie 2024, la Serbarea și Târgul de Crăciun ale parohiei „Sf. Iosif” din cartierul Andrei Mureșanu, din Cluj-Napoca, în acest an sub genericul: „Din suflet pentru un zâmbet de copil”. Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, s-a aflat în mijlocul a sute de credincioși din Aula „Cardinal Iuliu Hossu” a Catedralei, reuniți la programul de sărbători coordonat de pr. Mircea Marțian, paroh și protopop, și de preoții vicari parohiali, pr. Florin Isac și pr. Vlad Pupăză. A participat și pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, și alți preoți, iar atmosfera a fost animată de freamătul și bucuria copiilor – în mare parte și interpreți și spectatori ai acestui program.
Serbarea a început cu un moment pregătit de copiii din grupele de cateheză coordonate de catehetele Otilia David și Adriana Tușa. Ei au refăcut „Tabloul viu al Nașterii Mântuitorului” și lângă Ieslea cu Pruncul Isus au colindat și au recitat versuri. A urmat un adevărat concert de Crăciun, cu copiii Corului „Allegria” al capelei „Sf. Iosif” și cu dirijoarea lor, Cristina Nagy, la pian fiind Iulia Marțian. Au prezentat frumoase tradiții, cu universul lor simbolic – prin veșminte tradiționale grecești și românești, prin dansuri populare grecești și românești -, Grupul parohial de dansuri populare grecești, pregătit de Daniel Mocanu, și Ansamblul „Datini” condus de Călin Vac și Narcisa Boilă. Ei au reînviat și obiceiuri străbune de Crăciun, realizând un adevărat portret etnologic al satului transilvan așa cum a fost – și încă este pe alocuri – în perioada sărbătorilor Crăciunului.
În holul Catedralei, s-a putut viziona și o expoziție de icoane pe sticlă, intitulată: „Să-i mulțumim Pruncului Isus”, care a fost realizată în cadrul Cercului parohial de artă, condus de Ioana Rusu. Seara a fost și ocazia unui Târg caritabil, organizat de copii și tineri în favoarea copiilor orfani. În încheiere, Preasfinția Sa Claudiu a oferit un dar spiritual prin cuvântul pe care l-a adresat credincioșilor. Păstorul Eparhiei a împărtășit bucuria de a vedea Catedrala desăvârșindu-se și întregindu-se dincolo de așteptări, dar și bucuria și mai mare de a vedea cum adevărata Catedrală este, de fapt, formată din credincioșii care vin în numele Domnului între zidurile locașului de cult din Piața Cipariu.
Cu privire la Catedrala a cărei construcție avansează a spus: „Sunt convins că este un har prin mijlocirea lui Iuliu Hossu – și ne aflăm în Aula Fericitului Iuliu Hossu și mă bucur că în această sală, în acest spațiu dedicat lui, ca și în întreaga catedrală, au răsunat cuvintele și cântecele de bucurie ale copiilor. Am avut ocazia să vedem trecerea de la tineri la persoanele în vârstă și tradițiile care se duc mai departe, și la fel este și cu credința noastră. Binecunoscutele cuvinte ale Cardinalului Iuliu Hossu, «Credința noastră este viața noastră», astăzi au fost trăite. Cu toții le-am trăit. Și am simțit ce înseamnă credința, ce înseamnă viața și ce înseamnă o catedrală plină de lumină și de speranță.”
Ierarhul a mulțumit foarte mult familiei Bisericii reunită în această Catedrală, a felicitat-o pentru minunații copii pe care îi are. „Vă felicit pe voi, părinți și bunici care transmiteți mai departe credința și tradiția cea plină de lumină și de speranță. În lumea în care ne găsim este mare, mare nevoie să ne bucurăm, să ne creăm momente de bucurie și să ne aducem aminte că Isus, Maica Sfântă și Sfântul Iosif nu ne lasă niciodată. Și mai ales, Maica Sfântă și Sfântul Iosif, așa cum l-au ocrotit pe Pruncul Isus, așa ne ocrotesc pe fiecare dintre noi. Așa că în seara aceasta a fost mai ales un moment de speranță – această speranță să vă însoțească mereu, să vă însoțească în special în aceste sărbători de Crăciun.” A urat tuturor: „O Sărbătoare a Nașterii Domnului binecuvântată și la mulți ani plini de speranță, pace și lumină!”
A fost un timp încărcat de frumusețea atâtor povești spuse de copii și adulți prin scenete, dansuri, cântec, artă sacră, înveșmântate în colindă, totul fiind rodul unui efort din suflet, de fapt din multe suflete, „pentru un zâmbet de copil”. Iar cei care au fost de față la acest eveniment plin de culoare și armonie, dacă nu au văzut au putut simți în inimi zâmbetul Copilului din Iesle. În fața Pruncului Mântuitor, la picioarele ieslei, protagoniștii au pus ceea ce sunt, ceea ce e întregul neam românesc cu tradițiile ce stau la rădăcina existenței lui, dar și valori și tradiții ale altor neamuri. Programul s-a încheiat cu un moment de recunoștință dedicat celor ce au participat și celor ce au pregătit serbarea. Pr. Mircea Marțian i-a invitat în fața publicului, le-a oferit semne de mulțumire, și apoi a sosit mult așteptatul Moș, cu daruri pentru toți copiii.