Concert de colinde cu Corul „Angeli” al Catedralei „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca

19.12.2024, Cluj (Catholica) - Miercuri, 18 septembrie 2024, așa cum face din an în an, Corul „Angeli” – al Catedralei „Schimbarea la Față” din Cluj-Napoca – colindă. Catedrala s-a umplut din nou de acorduri îngerești, a fost o seară de comuniune și lumină revărsată asupra scenei Nașterii lui Isus în iesle, așa cum frumoasele colinde transmise de-a lungul generațiilor poporului credincios o arată.
Au fost de față: Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, pr. Vasile Tofană SJ, Vicar general, pr. Mircea Marțian, protopop de Cluj I, pr. Cristian David, rector al Mănăstirii Maicii Domnului, preoți ai Catedralei – pr. Anton Crișan și pr. Daniel Avram -, preoți, persoane consacrate – surori baziliene, cu Maica Andreea, superioara provincială, surori ale Congregației Maicii Domnului -, sute de credincioși veniți să primească în suflete un strop de armonie cerească. Corul binecunoscut iubitorilor de muzică bisericească, dirijat de prof. Angela David, a propus un „portativ” de colinde – adaptări ale unor prestigioși compozitori români, fiecare „notă muzicală” din acest portativ dăruind propria lumină, frumusețe și candoare. Prof. Angela David a pregătit și o surpriză, a oferit bagheta de dirijor unei tinere coriste care a dirijat una dintre colinde.
Prezentator al evenimentului a fost pr. Daniel Avram, preot al Curiei episcopale și vicerector al Catedralei, care a invitat participanții să se unească cântărilor îngerești, iar, la final, a adus mulțumiri Corului „Angeli”, Preasfinției Sale Claudiu și tuturor celor care au luat parte la clipele înălțătoare din acest timp binecuvântat al Postului Crăciunului. Coriștii au adus bucuria Nașterii Mântuitorului în inimi precum o curgere lină – a remarcat Preasfinția Sa Claudiu în cuvântul de încheiere și binecuvântare. Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla a comparat colindul Corului „Angeli” cu „un șuvoi de apă cristalină, frumoasă, limpede, suavă dar în același timp puternică, ce se mișcă pe cărările pietruite ale credinței, lăsând să se vadă lumini veșnice și în același timp tot timpul noi, fiindcă sunt trecute prin credința lor”.
Preasfinția Sa Claudiu a evidențiat și comuniunea ce s-a creat, la fel ca într-o familie. A reamintit cuvintele Arhiepiscopului ucrainean Borys Gudziak (din SUA) care, atunci când a vizitat Eparhia de Cluj-Gherla, auzind Corul „Angeli” a spus: „se vede să e un cor care se roagă”. Și, a continuat Ierarhul, „aceasta e o mare binecuvântare, fiindcă e un act artistic, dar în același timp un act artistic care pleacă de la credință. Și apoi, cred că Corul Angeli e un dar al Cardinalului Iuliu Hossu. În fața lui Dumnezeu, prezentul, trecutul și viitorul coexistă, de aceea – ne spun misticii și sfinții -, putem îngenunchea în fața unei iesle într-o biserică, și, în mod real suntem lângă Ieslea din Betleem, fiindcă Pruncul Isus din acea iesle, la fel ca Isus în grădina Ghetsimani, vede trecutul, prezentul și viitorul. El ne vede și pe noi atunci când ne rugăm. De aceea, cred că acest cor este un dar al Fericitului Iuliu Hossu, ca și atâtea daruri pe care Biserica noastră le are în acești ani. Sunt atâtea haruri, unele mai vizibile altele mai puțin vizibile, care izvorăsc din suferința și din sacrificiul Fericiților Episcopi martiri. Și sunt ferm convins că lucrurile doar încep: Biserica lui Cristos trecută prin suferințele pustiirii din perioada prigoanei comuniste a lăsat semințe care încep să rodească, le vedem rodind și le vom vedea în continuare.”
Pr. Daniel Avram, împreună cu pr. Anton Crișan, rector al Catedralei, au oferit câte un buchet de flori, semne ale recunoștinței, dirijoarei corului, prof. Angela David, tinerei care a dirijat, Teodora Ignat, și Monicăi Cerghizan, care, la fel, cu diferite ocazii a dirijat Corul „Angeli”, pentru ca izvorul de cântec de preamărire adusă Domnului să atingă cât mai multe inimi, să le dăruiască pacea, să le deschidă la har, iar armonia lui să nu înceteze.