Papa Francisc: Documentul final al Sinodului face parte din Magisteriul papal

26.11.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a scris o notă care însoțește Documentul final al celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor, un text care surprinde rezultatele Sinodului Episcopilor despre sinodalitate, care a durat doi ani, pe care Sfântul Părinte l-a convocat în octombrie 2021 și care s-a încheiat în octombrie 2024.
În textul care însoțește documentul, Papa Francisc scrie că, încă de la crearea ei, calea sinodală a fost caracterizată de deschiderea către vocea Duhului Sfânt. Acest spirit a călăuzit Biserica peste continente, limbi și culturi. „Această călătorie”, scrie Pontiful, „a permis Bisericii să își citească propriile experiențe și să identifice pașii pentru a trăi comuniunea, a realiza participarea și a promova misiunea încredințată de Cristos”. El descrie cum această călătorie sinodală a început de fapt la nivel local, trecând apoi prin faze naționale și continentale. Acum, după încheierea Adunării, încredințează documentul final și conținutul acestuia Bisericilor locale, pe care le invită să pună în aplicare conținutul documentului cu discernământ, creativitate și respect pentru contextele lor unice.
Papa Francisc descrie apoi Documentul ca făcând parte din „Magisteriul ordinar al Succesorului lui Petru” și cere ca natura sa autoritară să fie respectată ca atare. „Reprezintă o formă de exercitare a învățăturii autentice a Episcopului Romei”, explică Sfântul Părinte, adăugând că „conține elemente de noutate, dar se aliniază la ceea ce am clarificat la 17 octombrie 2015, când am afirmat că sinodalitatea este cadrul interpretativ adecvat pentru a înțelege slujirea ierarhică”. Cu toate acestea, clarifică faptul că Documentul „nu este strict normativ”, ci mai degrabă un apel la reflecție aplicat diferit în fiecare context. De asemenea, reiterează că „încheierea celei de-a XVI-a Adunări Generale Ordinare a Sinodului Episcopilor nu marchează sfârșitul procesului sinodal”. În schimb, marchează începutul unei etape de punere în aplicare, iar „Bisericile locale și grupările lor sunt acum chemate să pună în aplicare, în contexte diferite, direcțiile cu autoritate conținute în document prin procese de discernământ și de luare a deciziilor prevăzute de dreptul canonic și de documentul însuși”.
Pontiful continuă încredințând Secretariatului General al Sinodului și Dicasterelor Curiei Romane sarcina de a însoți Bisericile locale în eforturile lor de a pune în aplicare în mod eficient viziunea sinodală. Episcopii, de asemenea, „vor raporta cu privire la alegerile făcute în Biserica lor locală cu privire la indicațiile din documentul final, dificultățile întâmpinate și roadele obținute și sunt chemați să raporteze cu privire la progresele înregistrate în timpul vizitelor ad limina, împărtășind atât provocările, cât și roadele eforturilor lor”. Papa îi încurajează pe Episcopi să abordeze această etapă cu curaj, creativitate și smerenie, recunoscând că va fi nevoie de timp pentru a aborda anumite probleme care necesită consens în întreaga Biserică globală.
În încheierea notei sale, Papa Francisc reamintește tuturor credincioșilor că parcursul sinodal „are nevoie ca cuvintele împărtășite să fie însoțite de fapte”, exprimându-și apoi speranța că Duhul Sfânt, ca „armonie” a Bisericii, va continua să o reînnoiască și să o călăuzească, conducând-o spre comuniunea deplină cu Cristos.