Întâlnirea preoților și cateheților la Dumbrăvița

26.11.2024, Timișoara (Catholica) - Parohia romano-catolică Dumbrăvița a găzduit sâmbătă, 23 noiembrie a.c., de la ora 14.00, întâlnirea preoților și cateheților implicați în predarea orelor de religie în parohii din Arhidiaconatul de Timiș. La întrunire a participat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan, și Mons. Johann Dirschl, Vicar general, inspector școlar diecezan. Invitația a fost lansată de pr. Lajos Máthé, paroh de Dumbrăvița, responsabil pentru cateheza în parohii din acest arhidiaconat. Cei prezenți au reprezentat parohiile Buziaș, Deta, Recaș, Ciacova, Timișoara IX și Dumbrăvița.
În cuvântul său introductiv adresat participanților, Episcopul diecezan a subliniat faptul că persoanele care se ocupă de educarea copiilor și a tinerilor trebuie să îi aibă în vizor și pe părinți, mai precis întreaga familie. „Ultimul Directoriu pentru cateheză pune accent pe faptul că atunci când este vorba de cateheza pentru copii, aceasta să fie de fapt o cateheză a întregii familii. Trebuie să vedem ce am putea face la nivel de parohie și comunitate pentru părinți, ca ei să își poată însoții copiii în drumul creșterii în credință. Trebuie ca să lucrăm astfel încât copiii și părinții să facă un pas spre Cristos și spre Biserică”, a precizat Episcopul Iosif.
În continuare Mons. Johann Dirschl a împărtășit câteva experiențe personale în ceea ce privește cateheza în parohii și în școli. Au luat pe rând cuvântul și ceilalți participanți, care prezentau situația lor, metodele folosite la orele de religie și activitățile cu copii. Totodată s-a discutat și despre o colaborare mai strânsă între parohii, crearea unei baze de resurse educaționale, disponibile pentru toți și a unui grup WhatsApp pentru a face mai ușoară comunicarea.
* * *
Din aceeași sursă aflăm că Episcopia de Timișoara, prin Biroul diecezan pentru Pastorația Familiilor, organizează cursuri de formare pentru familii, care se implică mai mult în viața parohiei lor și în organizarea grupurilor de familii. Acest curs își propune în primul rând, ca pe parcursul celor doi ani, familiile să își întărească viața spirituală și să învețe cum să transmită mesajul autentic al propriilor trăiri, experiențele dobândite în cadrul vieții matrimoniale, păstrând în același timp unitatea căsătoriei proprii. Cursul se adresează în primul rând cuplurilor creștine, căsătorite în Biserică, dar pot participa și cei care au avut probleme în viața de familie din anumite motive, dar care iubesc Biserica și doresc să ajute în pastorație.
Primul curs, în limba maghiară, a avut loc în zilele de 22 și 23 noiembrie a.c., în centrul pastoral din Arad-Gai. Seara de vineri a fost dedicată cinei comune și cunoașterii reciproce. În cea de-a doua zi, cuplurile au luat parte la o gamă largă de activități: au desenat și au prezentat calea străbătută împreună, au participat la o Sfântă Liturghie, iar în timpul discuției care a urmat prezentării soților Zöld despre efectul mulțimii, au putut vorbi despre propria lor experiență de dependență de mulțime, despre ceea ce fac pentru relațiile lor umane și despre ce fel de comunitate și relație ar dori să aibă împreună. Formarea s-a încheiat cu o discuție în grup, în timpul căreia cuplurile au împărtășit modul în care familiile lor sărbătoresc Adventul și Crăciunul, iar la final fiecare participant a mulțumit pentru ceva ce a învățat în cadrul formării.