Iată miracolul care deschide acum calea canonizării lui Pier Giorgio Frassati

26.11.2024, Vatican (Catholica) - Papa Francisc a recunoscut luni un miracol atribuit mijlocirii Fericitului Pier Giorgio Frassati, deschizând calea pentru canonizarea sa ca sfânt în timpul Jubileului Tineretului din vara anului viitor. Frassati, care a murit la vârsta de 24 de ani, în 1925, este iubit de mulți tineri catolici de astăzi pentru mărturia sa entuziastă în favoarea sfințeniei care tinde „spre înălțimi”. Tânărul din orașul Torino din nordul Italiei a fost un pasionat de alpinism și un dominican terțiar cunoscut pentru acțiunile sale caritabile. Canonizarea lui Frassati va avea loc în timpul Jubileului Tineretului de la Roma, pe 3 august 2025.
Într-un decret din 25 noiembrie, Papa Francisc a recunoscut vindecarea miraculoasă a unui seminarist al Arhidiecezei de Los Angeles – care a fost recent hirotonit preot în iunie 2023. Mons. Robert Sarno, un fost oficial al Dicasterului Vaticanului pentru Cauzele Sfinților, care a servit ca delegat arhiepiscopal în procesul diecezan din Los Angeles care a examinat vindecarea, a declarat pentru CNA că seminaristul și-a deteriorat tendonul lui Ahile într-un accident de baschet în timp ce juca cu alți seminariști. După ce RMN-ul a arătat o deteriorare semnificativă a tendonului lui Ahile, medicul său i-a recomandat să consulte un chirurg ortoped. „Fiind foarte supărat din cauza întregii situații, a început o novenă către Pier Giorgio Frassati pe 1 noiembrie”, a explicat Mons. Sarno.
La jumătatea novenei, „era în capelă și plângea în timpul novenei și a simțit o căldură extraordinară în gleznă”. „Apoi, când s-a dus la ortoped o săptămână mai târziu, chirurgul ortoped, după ce a văzut RMN-ul și a efectuat investigații fizice, i-a spus: «Trebuie să ai pe cineva în cer care te place».” Seminaristul a putut să reia imediat practicarea sporturilor pe care le iubea, fără nici o dificultate. Vindecarea a fost verificată de o anchetă diecezană și de examinarea comisiei medicale a Dicasterului pentru Cauzele Sfinților, a teologilor și a Cardinalilor și Episcopilor. Mons. Sarno a remarcat că este potrivit ca un tânăr care juca baschet să primească vindecarea, având în vedere că Frassati era cunoscut pentru dragostea sa pentru sport și activități în aer liber.
Născut în Sâmbăta Mare, pe 6 aprilie 1901, Frassati a fost fiul fondatorului și directorului ziarului italian La Stampa. La vârsta de 17 ani, s-a alăturat Societății Sf. Vincențiu de Paul și și-a dedicat o mare parte din timpul liber îngrijirii săracilor, a celor fără adăpost și a celor bolnavi, precum și a militarilor demobilizați care se întorceau din Primul Război Mondial. Frassati a fost, de asemenea, implicat în Apostolatul Rugăciunii și în Acțiunea Catolică. A obținut permisiunea de a primi zilnic Împărtășania. Pe o fotografie a ceea ce avea să fie ultima sa ascensiune, Frassati a scris fraza „Verso L’Alto”, care înseamnă „spre înălțimi”. Această frază a devenit un motto pentru catolicii inspirați de Frassati să lupte pentru vârful vieții veșnice cu Cristos.
Frassati a murit de poliomielită pe 4 iulie 1925. Doctorii săi au speculat mai târziu că tânărul ar fi luat poliomielită în timp ce îi slujea pe bolnavi. Papa Ioan Paul al II-lea, care l-a beatificat pe Frassati în 1990, l-a numit „omul celor opt fericiri”, descriindu-l ca fiind „cufundat în întregime în misterul lui Dumnezeu și dedicat total slujirii constante a aproapelui său”. Papa Francisc l-a lăudat pe Frassati pentru împărtășirea iubirii lui Isus cu cei săraci într-un discurs rostit pe 24 iunie. „Îmi amintesc de Fericitul Pier Giorgio Frassati – care în curând va fi sfânt – care în Torino obișnuia să meargă în casele săracilor pentru a aduce ajutor”, a spus Pontiful. „Pier Giorgio provenea dintr-o familie bogată, din clasa mijlocie superioară, dar nu a crescut «învelit în vată», nu s-a pierdut în «viața bună», pentru că în el era sângele Duhului Sfânt, era iubirea pentru Isus și pentru frații săi”, a adăugat Sfântul Părinte.
Pe lângă Frassati, Papa Francisc a recunoscut și un miracol atribuit Fericitei Maria Troncatti (1883-1969), o soră religioasă italiană din Congregația Fiicelor Mariei Ajutorul Creștinilor, care a servit ca misionară printre populațiile indigene din Ecuador. De asemenea, a aprobat martiriul Servitorului lui Dumnezeu vietnamez Francis Xavier Tru’o’ng Bǚu Diệp (1897-1946) și al Servitorului lui Dumnezeu congolez Floribert Bwana Chui Bin Kositi (1981-2007), făcând posibilă beatificarea lor. Pr. Francis Xavier a fost un preot vietnamez care a apărat drepturile cetățenilor locali împotriva jafurilor comise de bande armate la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Pe 12 martie 1946, a fost luat prizonier de un grup de milițieni împreună cu alte persoane și închis într-un depozit de orez, unde a fost interogat. Câteva zile mai târziu, trupul său desfigurat a fost găsit într-un șanț. După moartea sa, creștinii au început să îi viziteze mormântul, cerându-i mijlocirea și obținând haruri, potrivit Vaticanului.
Floribert Bwana Chui Bin Kositi a fost un laic congolez, avocat și membru al Comunității Saint Egidio. A lucrat ca și comisar pentru un birou vamal care controla livrările de alimente ce intrau în țară, rol în care s-a opus mai multor tentative de acte de corupție. Pentru aceasta, a fost răpit, torturat și ucis în iulie 2007. Vaticanul i-a recunoscut martiriul în „odium fidei”, deoarece uciderea sa a fost motivată de faptul că „era un om al credinței, animat de un puternic simț al dreptății și de o iubire concretă pentru aproapele său”. În decret, Papa Francisc a autorizat beatificarea venerabilei Juana de la Cruz (1481-1534), stareța mănăstirii „Santa Maria della Croce” din Cubas de Madrid, fără miracolul cerut de obicei, datorită recunoașterii „cultului” de lungă durată, sau a devoțiunii care s-a răspândit și a continuat timp de secole. A recunoscut, de asemenea, virtutea eroică a Episcopului croat Josip Lang (1857-1924), cunoscut pentru slujirea sa față de săraci și pentru formarea seminariștilor.