Arhiepiscopul de Canterbury a demisionat din cauza gestionării cazurilor de abuz

12.11.2024, Londra (Catholica) - Arhiepiscopul Justin Welby de Canterbury și-a anunțat marți demisia, afirmând că își asumă „responsabilitatea personală și instituțională” pentru gestionarea defectuoasă a mai multor cazuri de abuz de profil înalt în Biserica Anglicană, de când a preluat conducerea în 2013. „Sper că această decizie arată clar cât de serios înțelege Biserica Angliei nevoia de schimbare și angajamentul nostru profund de a crea o Biserică mai sigură. Retragerea o fac îndurerat alături de toate victimele și supraviețuitorii abuzurilor”, a declarat Mons. Welby, care a fost ales ca al 105-lea Arhiepiscop de Canterbury în 2012.
Deși nu a fost el însuși acuzat de abuz, Mons. Welby a fost criticat pentru răspunsul său la o serie de cazuri de abuz în cadrul Bisericii pe care a condus-o. În ultimele zile, apelurile pentru demiterea sa au atins cote maxime, fiind conduse de victimele unui cunoscut abuzator sexual anglican în serie, John Smyth. Un avocat proeminent care a lucrat ca voluntar în tabere de vară creștine în anii 1970 și 1980, s-a dovedit ulterior că a comis abuzuri fizice, sexuale și constrângeri psihologice împotriva a peste 100 de băieți și tineri din mai multe țări.
Un raport foarte așteptat, de 253 de pagini, întocmit la 7 noiembrie de revizorul independent Keith Makin, a oferit o acuzație usturătoare cu privire la gestionarea cazului Smyth de către Mons. Welby. Potrivit raportului, Smyth s-a întâlnit cu Welby în perioada în care Smyth comitea abuzuri. Welby a insistat că cei doi nu au fost niciodată apropiați, în ciuda faptului că au făcut schimb de felicitări de Crăciun pentru o perioadă și că Welby a făcut donații minore pentru misiunile lui Smyth în Zimbabwe. Alți oficiali ai Bisericii ar fi fost informați despre abuzurile lui Smyth încă din 1982. În 2013, după ce a preluat funcția de Arhiepiscop, Mons. Welby a fost informat verbal cu privire la abuzurile lui Smyth, dar a declarat că a crezut din greșeală că poliția și autoritățile locale fuseseră informate și a ales să nu ia alte măsuri, se arată în raport.
De asemenea, raportul reproșează Bisericii Angliei însăși că nu a acordat prioritate salvgardării, în ciuda faptului că avea politici oficiale de salvgardare, afirmând că punerea în aplicare a acestor politici a fost inconsecventă și adesea inadecvată. „Welby sugerează că ar fi fost cu siguranță ‘mai activ’ dacă ar fi știut de gravitatea infracțiunilor în 2013. Dovezile conținute în această anchetă sugerează că era suficient de știutor pentru a-și fi exprimat îngrijorarea după ce a fost informat în 2013”, se arată în raport. „Opinia noastră … este că Justin Welby a avut responsabilitatea personală și morală legat de continuarea acestui demers, indiferent de politicile în vigoare la momentul respectiv”.
După lansarea unui documentar din 2017 care a dezvăluit public abuzul lui Smyth, Mons. Welby a emis o declarație și a acordat interviuri în care și-a exprimat îngrijorarea pentru victime, care au considerat că răspunsul său a fost întârziat și nu a acordat prioritate nevoilor lor. În cele din urmă, s-a întâlnit cu unele victime în 2021 și a emis scuze publice în numele Bisericii. Mons. Welby, în declarația sa, a spus că apelurile pentru demisia sa din ultimele zile în urma publicării raportului Makin „mi-au reînnoit sentimentul de rușine profund și îndelung simțit față de eșecurile istorice de protejare ale Bisericii Angliei”. El a cerut rugăciuni pentru soția sa, Caroline, și cei șase copii ai lor. „Cred că retragerea este în interesul Bisericii Angliei, pe care o iubesc mult și pe care am fost onorat să o slujesc. Mă rog ca această decizie să ne îndrepte înapoi spre iubirea pe care Isus Cristos o are pentru fiecare dintre noi”, a conchis el.
Demisia Mons. Welby a fost contextualizată și mai mult de bilanțul făcut în ultimii ani cu privire la abuzul asupra copiilor în Regatul Unit, o anchetă independentă din 2022 descoperind eșecuri consistente și răspândite în diferite instituții, inclusiv în Biserica Angliei, de a proteja în mod adecvat copiii de abuzul și exploatarea sexuală. Raportul a reproșat Bisericii că a acordat în mod repetat prioritate reputației ei în detrimentul bunăstării copiilor și că a avut tendința de a minimaliza gravitatea infracțiunilor și a remarcat faptul că mecanismele de protecție din cadrul Bisericii au fost extrem de lipsite de resurse până în 2015, când resursele au fost majorate semnificativ sub conducerea Mons. Welby.
Ca șef al Bisericii Angliei, Mons. Welby a întâmpinat o rezistență considerabilă din partea liderilor anglicani conservatori după ce, la începutul anului 2023, a prezidat ședința organului de conducere al Bisericii Angliei, care a votat pentru binecuvântarea cuplurilor de același sex. Global South Fellowship of Anglican Churches (GSFA), care pretinde că reprezintă până la 75% din anglicanii din lume, a emis atunci o declarație în care acuza Biserica Anglicană de ruperea comuniunii cu provinciile care rămân fidele unei viziuni biblice asupra căsătoriei ca fiind între un bărbat și o femeie. Dezbaterile cu privire la căsătoria între persoane de același sex au mocnit în cadrul anglicanismului timp de decenii, iar Comuniunea Anglicană s-a fracturat semnificativ în 2003, când Biserica Episcopală din SUA a votat pentru hirotonirea unui bărbat homosexual într-o relație de același sex.
În timpul mandatului său, Mons. Welby a participat la mai multe întâlniri și activități ecumenice cu Papa Francisc. În vara anului 2023, Papa a călătorit împreună cu el și cu moderatorul Bisericii Scoției, Iain Greenshields, într-un „pelerinaj al păcii” în Sudanul de Sud. Întâlnindu-se cu aproximativ 2.500 de refugiați sud-sudanezi pe 4 februarie 2023, liderii protestanți s-au alăturat Papei Francisc pentru o binecuvântare finală a participanților. Ulterior, ei au apărut împreună la o celebrare de rugăciune ecumenică care a atras aproximativ 50.000 de persoane. În ianuarie, Mons. Welby a celebrat o liturghie anglicană în Bazilica Sfântul Bartolomeu, locaș de cult catolic situat pe Insula Tibru, ca parte a Săptămânii de Rugăciune pentru Unitatea Creștinilor. De asemenea, a celebrat o a doua Vigilie ecumenică împreună cu Papa Francisc pentru solemnitatea Convertirii Sfântului Paul în Bazilica San Paolo fuori le mura.