Deschiderea Casei Memoriale „Iosif Vulcan” de la Holod

09.10.2024, Oradea (Catholica) - În prezența Preasfinției Sale Virgil Bercea, păstorul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, a numeroase oficialități județene și locale, mulți oameni de cultură bihoreni, descendenți ai familiei Vulcan, părinți vicari și protopopi, preoți greco-catolici, credincioși și elevi, a fost inaugurată vineri, 4 octombrie a.c., Casa Memorială „Iosif Vulcan” de la Holod. Ceremonia a început prin slujba de sfințire a Casei Memoriale oficiată de Episcopul greco-catolic de Oradea, împreună cu pr. Mihai Terec, Protopop de Holod. După tradiționalul moment de tăiere a panglicii, toți cei prezenți au putut redescoperi locul unde s-a născut Iosif Vulcan (31 martie 1841-8 septembrie 1907), fiu al preotului greco-catolic Nicolae Vulcan și al Victoriei Irinyi, nepot al Episcopului de Oradea Samuil Vulcan. Iosif Vulcan a fondat în 1865 Revista „Familia”, clădind un „monument în cultura română” – cum s-a subliniat la evenimentul inaugural, prin care a contribuit la conștiința națională a românilor și a pregătit generația Marii Uniri.
Casa Memorială „Iosif Vulcan” de la Holod a fost realizată de Episcopia Greco-Catolică de Oradea prin implicarea pr. Ioan Tătar, paroh al parohiei greco-catolice din Holod, a Rodicăi Indig, consilier cultural și responsabil al acestui proiect din partea EGCO, a pr. Mihai Vătămănelu, Vicar general, alături de prof. dr. Aurel Chiriac, fost manager al Muzeului Țării Crișurilor și coordonator științific al acestui muzeu, conf. dr. Florin Ardelean, redactor al revistei „Familia” în perioada 1990-2001 și consultant științific, restauratorii Mircea Dan și Talida Cociuba, fotograful Vasile Gheorghe și mulți alți donatori. Proiectul realizat pe parcursul a trei ani, având susținere și din partea Secretariatului de Stat pentru Culte, a Consiliului Județean Bihor, a Primăriei Comunei Holod și a Băncii Comerciale Române.
În Casa Memorială „Iosif Vulcan” de la Holod poate fi admirat bustul marelui om de cultură, arborele genealogic al Familiei Vulcan, seriile Revistei „Familia”, activitatea sa literară și științifică, precum și un interior din secolul al XIX-lea realizat cu obiecte tradiționale oferite de comunitate. Un spațiu inedit este sala de clasă reconstituită din acele timpuri, unde micii și marii vizitatori se pot așeza pentru a răsfoi volume dedicate lui Iosif Vulcan și alte cărți vechi. O prezență cu totul deosebită în Casa Memorială este cea a vechiului iconostas sfințit de Fericitul Episcop al Oradiei Valeriu Traian Frențiu, în 1933, la Holod, care a fost recuperat și restaurat după ce a fost lăsat în paragină pe parcursul represiunii comuniste.
La final, Preasfinția Sa Virgil Bercea a mulțumit tuturor celor care s-au implicat pentru realizarea Casei Memoriale „Iosif Vulcan” de la Holod, mărturisind că am fost părtași la un moment deosebit în care „Iosif Vulcan se întoarce la Holod”. Eparhul de Oradea a subliniat importanța oamenilor cu suflet care duc mai departe astfel de proiecte pe care Episcopia Greco-Catolică de Oradea le susține – aici, la Holod, ca și la Casa Memorială „Iuliu Maniu” de la Bădăcin – manifestându-și totodată bucuria de a vedea dorința de parteneriat și susținere din partea instituțiilor locale: „Aceste case memoriale nu sunt doar locuri istorice care ne aduc aminte de trecut, ci sunt puncte care redau esența a ceea ce suntem noi astăzi și ne creează o perspectivă. Dacă reușim să înțelegem aceste obiective culturale, muzeale, științifice în această manieră, cu adevărat ele au valoare! Suntem fii ai acestei țări, cu toții, să știm că suntem astăzi aici pentru a fi continuatori și a le deschide o perspectivă generațiilor viitoare!” – a încheiat Preasfinția Sa, adresând tuturor invitația de a vizita Casa Memorială „Iosif Vulcan” de la Holod, deschisă de acum publicului larg.
Evenimentul inaugural s-a încheiat cu un moment artistic susținut de Alexandrina Chelu-Schorr și Florian Chelu Madeva, cunoscuți artiști orădeni, care au însoțit publicul prezent în a vizita pentru întâia oară încăperilor pline de frumos și cult ale Casei Memoriale „Iosif Vulcan” de la Holod, unde se respiră din nou bunătatea și căldura casei de odinioară… (Biroul de presă EGCO, Mihaela Caba-Madarasi)