Papa către autoritățile civile: Europa are nevoie de Belgia pentru a construi punți de pace

27.09.2024, Bruxelles (Catholica) - În discursul său adresat autorităților civile în prima sa zi întreagă în Belgia, Papa Francisc a lăudat Belgia ca o punte „între continent și Insulele Britanice, între regiunile germanice și francofone, între sudul și nordul Europei”. În ciuda dimensiunilor sale reduse, a spus el, Belgia este „o punte care permite răspândirea bunei înțelegeri și diminuarea disputelor”. Europa are nevoie de Belgia, a continuat el, pentru a-și aminti de istoria sa de popoare și culturi, Catedrale și universități, dar și de perioadele mai întunecate de război, colonialism și exploatare. „Europa are nevoie de Belgia”, a repetat Sfântul Părinte, „pentru a continua pe calea păcii și a fraternității între popoarele sale”. Pontiful le-a reamintit liderilor civili prezenți că „pacea și armonia nu se câștigă niciodată o dată pentru totdeauna”, ci implică mai degrabă „o datorie și o misiune care trebuie asumate neîncetat, cu mare grijă și răbdare”.
În discursul său adresat liderilor civili, Papa Francisc a subliniat, de asemenea, rolul Bisericii în „a-i ajuta pe toți să facă față provocărilor și dificultăților, nu cu entuziasm frivol sau pesimism sumbru, ci cu certitudinea că umanitatea, iubită de Dumnezeu, nu este destinată să se prăbușească în neant, ci este veșnic chemată la bunătate și pace”. De asemenea, a recunoscut cu sinceritate că Biserica, în îndeplinirea misiunii sale, trebuie să recunoască „fragilitatea și deficiențele membrilor ei”, precum și „contra-mărturiile dureroase” care apar de-a lungul istoriei. Sfântul Părinte a remarcat în mod special „problemele tragice ale abuzului asupra copiilor, care este un flagel în Biserică”, subliniind totodată angajamentul ferm al Bisericii de a aborda această problemă „prin ascultarea și însoțirea celor care au fost răniți și prin punerea în aplicare a unui program de prevenire în întreaga lume”. Pontiful a amintit, de asemenea, practica „adopțiilor forțate”, care a fost răspândită în partea de mijloc a secolului al XX-lea, recunoscând în același timp că practica a fost adesea întreprinsă cu bune intenții. În ceea ce privește aceste rele și alte rele care au avut loc de-a lungul istoriei, s-a rugat „ca Biserica să găsească întotdeauna în sine puterea de a aduce claritate și de a nu se conforma niciodată culturii predominante, chiar și atunci când cultura folosește, într-un mod manipulator, valori derivate din Evanghelie, trăgând din aceasta concluzii neautentice care provoacă suferință și excludere”.
Papa Francisc și-a încheiat discursul cu rugăciunea „ca liderii națiunilor, privind la Belgia și la istoria sa, să poată învăța din ea”. S-a rugat ca liderii politici să lucreze pentru pace și să știe cum „să evite pericolul, rușinea și absurditatea războiului”. Sfântul Părinte a încheiat într-o notă de speranță, amintind mottoul vizitei sale, „En route, avec Esperance”. În motto, „Speranța”, Esperance, este scris cu majusculă, a spus el, tocmai pentru a arăta că speranța nu este de importanță secundară, ci este în schimb „un dar de la Dumnezeu care este purtat în inimile noastre”. „Aș dori să vă las, atunci, cu următoarea dorință pentru dumneavoastră și pentru toți cei care trăiesc în Belgia”, a spus el. „Fie ca întotdeauna să cereți acest dar de la Duhul Sfânt și să îl primiți pentru a merge împreună cu speranța pe calea vieții și a istoriei”.