O prezentare generală a Bisericii din Papua Noua Guinee

31.08.2024, Vatican (Catholica) - Evanghelizarea în Papua Noua Guinee a început în secolul al XIX-lea. În 1844, Papa Grigore al XVI-lea a creat Vicariatul Apostolic al Melaneziei, care a fost inițial încredințat diferitelor congregații și institute misionare, inclusiv preoților și fraților mariști, misionarilor italieni ai Institutului Pontifical pentru Misiuni Externe (PIME), misionarilor Sfintei Inimi din Issoudun (MSC), care au fost urmați de alții.
Începuturi dificile
După eșecurile inițiale, spre sfârșitul secolului al XIX-lea, Biserica a început să crească constant. Reorganizarea misiunilor din zonă datează din această perioadă. Cu toate acestea, ocupația japoneză din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a marcat un regres abrupt pentru Biserica Catolică Papuană, mai multe bărbați persoane consacrate fiind ucise. Printre victimele persecuției s-a numărat catehetul și martirul Pietro To Rot (1912-1945). Biserica și-a reluat activitatea după război, iar în 1966 a fost stabilită ierarhia ecleziastică, cu trei Arhidieceze mitropolitane și 11 Dieceze sufragane.
Vizitele papale anterioare
Papa Francisc este al doilea Suveran Pontif care face o călătorie apostolică în Papua Noua Guinee, care a fost vizitată de două ori de Sfântul Papă Ioan Paul al II-lea. Papa polonez a vizitat țara în perioada 7-10 mai 1984 și apoi în perioada 16-18 ianuarie 1995, cu ocazia beatificării lui Pietro To Rot, primul Fericit din Papua Noua Guinee.
O majoritate creștină covârșitoare
Aproximativ 95% dintre papuași sunt creștini, care sunt predominant protestanți și în special evanghelici luterani, în timp ce 5% aparțin altor confesiuni religioase. Deși creștinii reprezintă o majoritate covârșitoare, creștinismul nu este religie de stat și toate religiile beneficiază de libertate religioasă deplină. Cu toate acestea, preambulul Constituției se angajează să susțină valorile creștine. În ultimii ani, Biserica Catolică s-a opus propunerii unor grupuri evanghelice de a modifica Constituția cu scopul de a afirma identitatea creștină a statului Papua. Modificările propuse includ stabilirea Preasfintei Treimi ca sursă a autorității politice, redenumirea țării ca „Statul independent și creștin al Papua Noua Guinee” și includerea respectului, respectării și promovării principiilor creștine printre „îndatoririle sociale” ale cetățenilor. Cu toate acestea, potrivit Episcopilor catolici, amendamentele ar schimba natura statului, făcând din Papua Noua Guinee o țară confesională, în contrast cu diversitatea culturală și religioasă care a caracterizat întotdeauna societatea papuană.
Angajamentul Bisericii față de educație și tineri
Catolicii reprezintă aproape 32% din populația papuașă predominant protestantă. Majoritatea clerului și consacraților sunt acum indigeni, deși există încă mulți misionari străini, dintre care câțiva sunt din Argentina. Biserica este bine stabilită în Papua Noua Guinee, în parte datorită prezenței ei semnificative în domeniile educației, sănătății și asistenței sociale. Aceasta a jucat un rol crucial în domeniul educației, care este cu atât mai important într-o țară care înregistrează încă o rată ridicată a analfabetismului, în special în rândul femeilor, și în care persoanele sub 20 de ani reprezintă aproape jumătate din populație. 70% din școlile din Papua sunt administrate de Biserici creștine, dintre care 3.000 sunt catolice.
Acest angajament față de educație reflectă preocuparea pastorală deosebită a Bisericii Papua pentru tineri. În plus față de gestionarea școlilor, aceasta organizează mai multe activități pentru copiii defavorizați, menite să prevină dependența de droguri, violența infracțională în rândul tinerilor și fenomenul copiilor străzii legat de sarcinile timpurii. În 2018, Biserica a dedicat un an special tinerilor și a convocat un Congres Național al Tineretului pe tema „Chemați la plinătatea vieții și a iubirii” pentru a încuraja tinerii papuași să își mărturisească în mod activ credința. În mod similar, Biserica papuașă a arătat o preocupare deosebită pentru pastorația familiei și și-a concentrat atenția pastorală asupra mass-media, în special asupra mijloacelor moderne, care au devenit un spațiu important pentru transmiterea credinței către noile generații
Promovarea rolului laicilor catolici în evanghelizare
O altă prioritate a Bisericii din Papua Noua Guinee este promovarea rolului laicilor catolici în noua evanghelizare, care a fost punctul central al planului de acțiune pastorală al Episcopilor papuași lansat în 2020. Planul vizează încurajarea catolicilor laici din Papua Noua Guinee să își trăiască credința creștină în viața de zi cu zi, dând mărturie despre Cristos și prin îngrijirea celor mai vulnerabili din societate: săracii, prizonierii, refugiații, dependenții de droguri, copiii străzii, persoanele fără adăpost, persoanele cu handicap și persoanele cu SIDA.
Angajamentul Bisericii față de drepturile omului și creație
Vulnerabilitatea și excluziunea socială reprezintă o preocupare majoră pentru Biserica din Papua Noua Guinee, care a fost deosebit de activă în ceea ce privește problemele legate de drepturile omului. Și-a exprimat cu insistență îngrijorarea pentru drepturile refugiaților și ale solicitanților de azil din centrele de „procesare” finanțate de Australia din Insula Manus și Port Moresby, precum și ale populațiilor indigene locale amenințate de activitățile industriilor extractive. Episcopii s-au pronunțat, de asemenea, împotriva pedepsei cu moartea, care a fost reintrodusă în 2013, și împotriva flagelului răspândit al traficului de persoane.
La începutul acestui an, Episcopii și-au concentrat atenția asupra tensiunilor sociale în creștere care au dus la proteste violente în Port Moresby în ianuarie împotriva reducerii salariilor angajaților din sectorul public. Într-un mesaj adresat credincioșilor în urma tulburărilor, Cardinalul John Ribat, Arhiepiscop de Port Moresby, a condamnat violențele, dar a denunțat, de asemenea, lipsa de acțiune a autorităților pentru a aborda creșterea bruscă a costului vieții. Un alt subiect de interes deosebit pentru Biserica locală este protejarea creației. Papua Noua Guinee este de fapt unul dintre statele cele mai afectate de schimbările climatice și de creșterea în consecință a nivelului mării (în special în insulele Manam, în provincia Madang, și în insulele Cartaret din regiunea autonomă Bougainville). Biserica a lansat mai multe inițiative de sensibilizare, dar și acțiuni concrete pentru a promova „o conversie ecologică” în arhipelag, în spiritul Laudato si’ al Papei Francisc.
Relațiile cu alte Biserici
Consiliul Bisericilor din Papua Noua Guinee funcționează din 1965 și reunește Biserica Catolică, Biserica Evanghelică Luterană, Biserica Unită, Biserica Anglicană, Uniunea Baptistă, Armata Salvării și Biserica Luterană Gutnio. Pe lângă încurajarea dialogului ecumenic între membrii săi, Consiliul promovează proiecte sociale și intervine ocazional în dezbaterile publice.