Trupul Sfintei Tereza de Avila rămâne incorupt după aproape 5 secole
29.08.2024, Avila (Catholica) - Dieceza de Avila din Spania a raportat pe 28 august că trupul Sfintei Tereza de Avila, doctor al Bisericii, rămâne incorupt (neputrezit) după moartea ei pe 4 octombrie 1582, în urmă cu aproape cinci secole. „Astăzi a fost deschis mormântul Sfintei Tereza și am verificat că este în aceeași stare ca atunci când a fost deschis ultima dată în 1914”, a declarat postulatorul general al Ordinului Carmelit Desculț, pr. Marco Chiesa de la mănăstirea carmelită din Alba de Tormes, unde se odihnesc rămășițele veneratei sfinte spaniole.
Pr. Miguel Ángel González, starețul carmelit de Alba de Tormes și Salamanca din Dieceza de Avila, a explicat cum s-a desfășurat procedura: „Comunitatea mamelor carmelite desculțe împreună cu postulatorul general al ordinului, membrii tribunalului ecleziastic și un mic grup de religioși au mutat relicvarele cu rigurozitate și solemnitate la locul amenajat pentru studiu. Am făcut-o cântând Te Deum cu inimile pline de emoție.” Dieceza a explicat că evenimentul a avut loc ca parte a recunoașterii canonice a rămășițelor Sfintei Tereza de Avila, solicitată de la Vatican la 1 iulie de către Episcopul de Salamanca, Mons. Luis Retana, cu autorizarea acordată de Papa Francisc prin intermediul Dicasterului pentru Cauzele Sfinților.
Procesul de studiere a trupului, a inimii, a unui braț și a unei mâini, aceasta din urmă fiind păstrată în orașul spaniol Ronda și care a fost dusă la Alba de Tormes pentru cercetare, are loc în perioada 28-31 august. Dieceza a declarat că, pentru a ajunge la trupul Sfintei Tereza, mai întâi a fost îndepărtată placa de marmură a mormântului. Apoi – în camera amenajată pentru studii și acum doar în prezența echipei medicale științifice și a membrilor tribunalului ecleziastic – a fost deschis sicriul de argint. Tribunalul este format din provincialul carmelit al Provinciei Iberice a Sfintei Tereza de Jesús din Spania, pr. Francisco Sánchez Oreja; González; și superioara Fiicelor Carității din Alba de Tormes, sr. Remigia Blázquez Martín.
Sicriul de argint a fost deschis cu ajutorul orfevrilor Ignacio Manzano Martín și Constantino Martín Jaén, care vor fi de asemenea prezenți în ultima zi a lucrărilor. Dieceza de Avila a dezvăluit, de asemenea, că au fost folosite 10 chei pentru a deschide mormântul: „Cele trei care se păstrează la Alba de Tormes, cele trei pe care le-a împrumutat ducele de Alba și cele trei pe care părintele general [un carmelitan desculț] le păstrează la Roma, în plus față de cheia regelui. Trei dintre aceste chei sunt pentru a deschide grilajul exterior, trei sunt pentru a deschide mormântul de marmură, iar celelalte patru sunt pentru a deschide sicriul de argint”. Pr. Chiesa a subliniat că imaginile păstrate de la examinarea din 1914 sunt în alb-negru, astfel încât „este dificil de făcut o comparație”, deși „părțile descoperite, care sunt fața și piciorul, sunt aceleași ca în 1914”. „Nu există culoare, nu există culoarea pielii, deoarece pielea este mumificată, dar se poate vedea, în special mijlocul feței”, a notat el. „Medicii experți pot vedea aproape clar fața Terezei.”
Prima etapă, deschiderea și recunoașterea, va avea loc până la 31 august. În această etapă, o echipă condusă de dr. José Antonio Ruiz de Alegría din Madrid va face fotografii și radiografii, precum și va curăța corect relicvarele. A doua etapă se va desfășura în laboratoare din Italia timp de câteva luni, pentru ca apoi să se elaboreze concluziile științifice. În cele din urmă, într-o a treia etapă, vor fi propuse unele intervenții pentru a conserva mai bine vestigiile. Înainte de închiderea definitivă, va fi rezervat un timp adecvat pentru ca relicvele Sfintei Tereza să poată fi venerate. Deschiderea anterioară a mormântului Sfintei Tereza de Jesús a avut loc în perioada 16-23 august 1914. La acea dată, Dieceza de Avila a declarat că trupul a rămas „complet incorupt”, așa cum s-a întâmplat la deschiderea din 1750. Potrivit părintelui carmelit Daniel de Pablo Maroto, mormântul a fost deschis în 1914 deoarece superiorul general al carmelitanilor desculți, părintele Clemente de los Santos, a dorit să profite de vizita sa în Spania pentru a vedea trupurile sfinților fondatori: Sfântul Ioan al Crucii în Segovia și Sfânta Tereza în Alba de Tormes. Studiul care se desfășoară acum cu rămășițele Sfintei Tereza de Avila va fi similar celui realizat în 1991 cu cele ale Sfântului Ioan al Crucii din Segovia, cu ocazia celui de-al patrulea centenar al morții sale.