ÎPS Aurel Percă a predicat la Budapesta în Sărbătoarea Sf. Ștefan, patronul Ungariei

22.08.2024, București (Catholica) - Data de 20 august este sărbătoarea națională a Bisericii Catolice Maghiare, fondatoare a statului și a Ungariei, când este sărbătorit Sfântul Ștefan, patronul Ungariei. Punctul culminant al sărbătorii este Sfânta Liturghie în Bazilica Sfântul Ștefan, unde Cardinalul Péter Erdő binecuvântează „pâinea națiunii”. Anul acesta, ÎPS Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, vicepreședintele Conferinței Episcopilor din România, a fost invitat să predice la această sărbătoare. La Sfânta Liturghie prezidată de Cardinalul Péter Erdő, au concelebrat PS Virgil Bercea, Episcop greco-catolic de Oradea, PS László Böcskei, Episcop romano-catolic de Oradea, PS Eugen Schönberger, Episcop romano-catolic de Satu Mare, PS Iosif Csaba Pál, Episcop romano-catolic de Timișoara.
La Sfânta Liturghie au participat numeroase oficialități, reprezentanți ai celorlalte Biserici din Ungaria, preoți și călugări diecezani, precum și reprezentanți ai vieții publice, sociale și culturale și ai corpului diplomatic, informează site-ul Arhiepiscopiei de Esztergom-Budapesta, care notează și prezența unui grup de pelerini de la biserica Bărăția din București: „O mulțime numeroasă a umplut piața din fața Bazilicii. Pelerinii din parohii, inclusiv credincioșii maghiari din parohia Bărăția din București, au sosit în grupuri.” Cardinalul Péter Erdő i-a salutat pe participanții la Sfânta Liturghie cu următoarele cuvinte: „După atâtea secole, poporul maghiar încă există ca o comunitate și o națiune. Mulțumim pentru că nu mergem singuri pe calea istoriei, ci suntem însoțiți de providența divină și de patronajul Sfintei Fecioare Maria. Sărbătoarea Regelui Ștefan face legătura între trecutul nostru și viitorul nostru comun. Viitorul depinde, de asemenea, de acceptarea și înțelegerea vocației noastre individuale și colective.”
„Trebuie, de asemenea, să apreciem cultura și istoria comunității altor popoare, în special pe vecinii noștri cu care împărtășim un destin comun și, adesea, un set comun de probleme și oportunități. De aceea, este o mare bucurie pentru mine că vicepreședintele Conferinței Episcopilor din România, Arhiepiscopul de București, Aurel Percă, a acceptat să rostească predica de astăzi. De asemenea, este o bucurie deosebită faptul că un grup de pelerini maghiari din parohia Bărăția din București sărbătorește astăzi alături de noi aici”, a continuat Cardinalul.
„Mă simt onorat să particip la această solemnă sărbătoare a Sfântului Ștefan, regele Ungariei, apostolul și evanghelizatorul acestei națiuni, și țin să mulțumesc într-un mod deosebit Eminenței Sale Cardinalul Peter Erdő, Arhiepiscop de Esztergom-Budapesta și Primat al Ungariei, pentru invitația pe care mi-a adresat-o să iau parte la această celebrare de suflet a tuturor maghiarilor. Probabil că nu există nici o altă sărbătoare care să fie atât de adânc înrădăcinată în sufletul națiunii dvs și cu o gamă atât de largă de semnificații, cuprinzând valorile care vă definesc trecutul și viitorul, cum este sărbătoarea Sfântului Rege Ștefan”. Cu aceste cuvinte și-a început predica ÎPS Aurel Percă, salutându-i pe toți cei prezenți în numele Bisericii Catolice din România.
Prezentând viața Sfântului Ștefan, Arhiepiscopul de București a subliniat că el și-a dedicat o mare parte din domnie promovării credinței creștine. „Secretul succesului uimitor al Sfântului Ștefan în a-și conduce poporul la credința creștină a fost devotamentul său profund față de Sfânta Fecioară Maria. El și-a pus întregul regat sub protecția ei și a construit o biserică magnifică în cinstea ei”. „Exemplul Sfântului Ștefan al Ungariei ne reamintește importanța credinței noastre creștine în viața civică și necesitatea de a lucra pentru răspândirea credinței acolo unde a fost abandonată sau unde nu a prins rădăcini, în orașele și satele noastre, dar și în inimile noastre”, a continuat ÎPS Aurel Percă.
„Sfântul Ștefan și-a construit casa pe stânca solidă a Evangheliei, așa cum am auzit în Evanghelie elogiul adus de Isus omului înțelept. Putem spune că Sfântul Ștefan a pus temelia casei națiunii maghiare pe stâncă. La el se pot referi cuvintele lui Cristos din Predica de pe Munte, despre înțeleptul care și-a clădit casa pe o stâncă. Casa lui este și casa voastră. Căci regele, în timp ce guvernează, este chemat să fie primul slujitor al binelui comun al întregii națiuni. Regele Ștefan a construit această casă acum o mie de ani pentru strămoșii voștri și, prin ei, pentru toate generațiile de maghiari care s-au succedat în țara voastră. Adevărul Evangheliei lui Cristos, credința creștină, este stânca pe care a întemeiat-o și care conține puterea divină dăruită oamenilor. Ei trăiesc și continuă să construiască aceeași casă ale cărei temelii au fost puse de Sfântul Ștefan.”
După ce a citit testamentul spiritual al Sfântului Ștefan către fiul său, Sfântul Emeric, ÎPS Aurel Percă i-a provocat pe cei prezenți să se gândească „ce ne mai poate spune astăzi regele Sfânt, care este mesajul său pentru noi, creștinii, și ce semnificație ar putea avea viața sa pentru vremurile noastre. „El ne-ar putea inspira să ne lăsăm inspirați și călăuziți în viața și misiunea noastră de credința în Dumnezeu, de prețuirea valorilor și tradițiilor noastre creștine în fața pericolelor decăderii morale, a secularizării și a unui nou păgânism care bântuie prin țările încreștinate ale Europei.”
„Creștinismul este încă axa în jurul căreia trebuie să se miște Europa și fiecare națiune! Prin aceasta nu trebuie să înțelegem doar o comunitate religioasă, ci și înțelepciunea antică, cultura, statul și dreptul, umanitatea, știința și arta. Astăzi suntem martorii unor mari lupte care sunt duse împotriva Bisericii și a lui Dumnezeu, parcă se dorește ștergerea urmelor creștine ale Europei. Și atâta timp cât se voiește o Europă fără Dumnezeu și fără valorile creștine, Europa este în pericol. Vedem la fiecare pas cum valorile noastre creștine fundamentale sunt puse la îndoială, evidența normalității este zdruncinată. Marea cultură creștină care a adus progres și prosperitate umanității, care a asigurat împlinirea atât a individului cât și a societății se clatină.”
Revenind la modelul Sfântului Ștefan, Arhiepiscopul de București a evidențiat că „el ne-a lăsat moștenire și testamentul său spiritual, o moștenire cu valori fundamentale și indestructibile: o casă construită pe stâncă adevărată. Această casă pe stâncă nu este doar o simplă colecție de învățături de credință, sau legi și sfaturi, sau o operă umană: ea este mai presus de toate o mărturie solidă a vieții creștine. Pe adevărul lui Cristos el a pus temelia națiunii maghiare, pe Cristos se construiește Biserica, pe Cristos trebuie să își construiască casa fiecare creștin: pe Cristos, piatra de temelie, care «este același ieri, azi și în veci» (Ev. 13,8), care este cu noi până la sfârșitul veacurilor. Fie ca acest om Sfânt, Ștefan, regele și îndrumătorul maghiarilor, să rămână prezent în mijlocul națiunii Dvs pentru a vă sprijini pe drumul viitorului națiunii Dvs”, a încheiat ÎPS Aurel Percă.
La finalul Sfintei Liturghii, Cardinalul Péter Erdő i-a mulțumit Arhiepiscopului de București, „care ne-a împărtășit convingerea sa că suntem în deplină comuniune și unitate fraternă în valorile creștine fundamentale. Să fim conștienți de această comuniune și unitate fraternă, să o traducem în acțiune, pentru că lumea are nevoie de Cristos și lumea are nevoie de noi dacă și pentru că aparținem lui Cristos”. Sfânta Liturghie transmisă de hirado.hu poate fi urmărită aici.