Conferirea Sf. Mir în parohia Pecica

14.07.2024, Timișoara (Catholica) - „Preasfințite Părinte Episcop, vă salutăm cu mult drag și cu multă bucurie în comunitatea noastră. Vă rugăm, ca să vă rugați pentru comunitatea noastră, pentru tinerii noștri”, cu aceste cuvinte de salut a fost întâmpinat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan de Timișoara, în numele comunității romano-catolice din Pecica de către pr. Ferenc Czeglédi, parohul locului cu ocazia Sf. Liturghii de mirungere care a avut loc în data de 14 iulie în impozanta biserică parohială Preasfânta Treime din localitate. Episcopul diecezan a fost salutat de asemenea de o reprezentantă a comunități și o tânără din grupul numeros al celor 64 de candidați la miruire.
La Sf. Liturghie au concelebrat mai mulți preoți ai parohiilor învecinate. Partea muzicală a Sf. Liturghii a fost susținută de corul de copii și tineret „Angyalkürt” al comunității. „Duhule Sfânt vino, flacără arzătoare, Duhule Sfânt vino, lumea Te așteaptă. Duhule Sfânt vino, vânt puternic, Vino și revarsă-Te în lume”, au cântat tinerii la începutul Sf. Liturghii. „Dragi tineri care așteptați să fiți miruiți, știți voi ce săvârșește Duhul Sfânt venind în voi?”, a adresat întrebarea candidaților în cadrul ritualului mirungerii Episcopul Diecezan, la care ei au răspuns: „Știm. Duhul Sfânt vrea să ne sfințească și să ne întărească ca să ne mărturisim credința cu statornicie și ca să putem trăi așa, cum ne învață această credință.”
În omilia sa Părintele Episcop a subliniat: „La mirungere Duhul Sfânt, a treia persoană a Preasfintei Treimi, vine în inima fiecăruia dintre noi pentru a construi o relație cu noi. Există un cuvânt foarte important: cooperare, colaborare cu Duhul Sfânt. La primele Rusalii, Duhul Sfânt a coborât peste apostolii care erau împreună, în comuniune. Acest lucru ne amintește de importanța comunității. Este important ca să avem o comunitate în care putem vorbi despre credința noastră, despre modul în care o trăim în viața noastră de zi cu zi și despre orice problemă pe care o întâmpinăm cu privire la credința noastră. Dacă nu putem vorbi despre credința noastră, înseamnă că aceasta nu este importantă pentru noi. O familie în care soțul, soția și copiii pot vorbi despre ceea ce a făcut Dumnezeu în viața lor, în care se pot ruga împreună, este o familie creștină unită. Este important să avem astfel de familii.”
După omilie, Excelența Sa Iosif Csaba Pál a invocat revărsarea Duhului Sfânt asupra tinerilor candidați. În urma reînnoirii făgăduințelor de la Botez, tinerii însoțiți de naș sau nașă s-au prezentat pentru ungerea, pe frunte, cu Sfânta Crismă, însoțită de cuvintele: „Primește pecetea darului Duhului Sfânt”. Pentru cei care nu au putut fi prezenți personal, Sfânta Liturghie a putut fi urmărită în direct aici. (Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara)