Papa la Trieste: Avem nevoie de „scandalul” credinței

07.07.2024, Trieste (Catholica) - Lumea are nevoie acum de „scandalul credinței”, a declarat Papa Francisc în timpul omiliei de la Liturghia de duminică, pe care a prezidat-o în orașul italian Trieste, pentru a marca încheierea celei de-a 50-a Săptămâni Sociale Catolice Italiene. Sfântul Părinte și-a început reflecția observând că Isus însuși a fost respins de conaționalii Săi, tocmai din cauza umanității Sale. Ei au văzut doar viața Sa obișnuită, ca „fiul lui Iosif tâmplarul”, și nu au putut înțelege sursa înțelepciunii Sale și a miracolelor Sale. „Un Dumnezeu puternic și puternic este de înțeles și atractiv”, a spus Sfântul Părinte. Dar un Dumnezeu care este slab, chiar până la punctul de a muri pe cruce; un Dumnezeu care ne provoacă să trăim pentru alții, așa cum a făcut Isus, este „un Dumnezeu incomod” care ne tulbură și ne scandalizează.
Totuși, tocmai de acest „scandal al credinței” este nevoie astăzi, a spus Papa Francisc. „Avem nevoie de un scandal al credinței” care nu este indiferent la problemele acestei lumi, ci care este înrădăcinat în Întrupare, o credință „care intră în istorie, atinge viețile oamenilor și devine un ferment al speranței și o sămânță pentru o lume nouă”. Sfântul Părinte a insistat asupra faptului că Dumnezeu se găsește tocmai „în colțurile întunecate ale vieții noastre și ale orașelor noastre” și printre „cei mai mici, cei uitați, cei lepădați”. Prea adesea, a spus el, suntem scandalizați de lucruri mărunte, când în schimb ar trebui să fim indignați „în fața răului galopant, a vieții umilite”, scandalizați de situația dificilă a migranților și a prizonierilor.
La fel ca Isus – care, deși a fost respins și chiar judecat și executat, „a rămas fidel misiunii Sale” – și noi, creștinii, suntem chemați să fim profeți și martori ai Împărăției lui Dumnezeu, în orice loc sau situație ne-am afla. „Să nu fim scandalizați de Isus, ci, dimpotrivă, să fim indignați de toate acele situații în care viața este degradată, rănită și ucisă”. „Să nu fim scandalizați de Isus; ci, dimpotrivă, să fim indignați de toate acele situații în care viața este degradată, rănită și ucisă”, a pledat Papa. „Să aducem profeția Evangheliei în trupul nostru, prin alegerile noastre, chiar înainte de cuvintele noastre.” Într-un apel special adresat Bisericii din Trieste, Papa Francisc i-a îndemnat pe credincioși: „Străduiți-vă înainte! Continuați să fiți în prima linie pentru a răspândi Evanghelia speranței, în special față de cei care sosesc de pe ruta balcanică și față de toți cei care, în trup sau spirit, au nevoie să fie încurajați și mângâiați.” Papa Francisc și-a încheiat omilia cu un apel către toți să se angajeze să lucreze împreună, cu conștiința faptului că toți suntem iubiți de Dumnezeu Tatăl, pentru a trăi ca frați și surori pentru toți.