PS Claudiu în vizită pastorală în parohia „Sf. Gheorghe”, cart. Gheorgheni din Cluj

22.04.2024, Cluj (Catholica) - Duminică, 21 aprilie 2024, a 5-a din Postul Mare, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, a vizitat parohia „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”, din cart. Gheorgheni, Cluj-Napoca, din protopopiatul Cluj I, anticipând serbarea de hram a acestei parohii. Celebrarea a avut un caracter de sărbătoare și prin faptul că a marcat o trecere mai departe, nu o despărțire: recunoștință și mulțumire a fost adusă pr. Gheorghe Florea la împlinirea mandatului său de paroh și păstor al comunității parohiale din cart. clujean Gheorgheni: din luna iunie 2024 pr. Florea – care se află la vârsta pensionării -, își va continua misiunea de preot al Eparhiei de Cluj-Gherla rămânând la dispoziția Episcopului său.
În cuvântul de învățătură la Sfânta Liturghie, Preasfinția Sa Claudiu a reafirmat ce presupune viețuirea în Familia lui Dumnezeu, în care, „la fel ca în oricare familie fiecare își are rolul și misiunea lui”. Este ceea ce relevă, a spus, și Evanghelia acestei duminici, a 5-a din Postul Mare (Mc 10,32-45), din care se poate înțelege „că nu suntem în Biserică, nici în familie, unii mai mari decât alții și dacă suntem mai mari ceilalți trebuie să ne slujească, ci suntem cu misiuni diferite, cu roluri diferite”, dar fiecare după calitățile sale specifice, „important este să fie plin cu harul lui Dumnezeu, și atunci ne-am împlinit sfințenia”. Este o viziune diferită obiceiului lumii în care trăim, a arătat, iar ucenicii din Evanghelie au reacționat „în spiritul lumii”: ei „par surzi la cuvintele Mântuitorului” care le vorbea despre suferința, patima și moartea Lui ce erau aproape – dar ei doreau doar să șadă de-a dreapta și de-a stânga lui Isus în Împărăția Sa. Isus avea nevoie de ajutor, de prieteni, se afla în fața patimilor și a morții, dar ucenicii doreau ca ei să fie în preajma Lui după ce va deveni Împărat la Ierusalim. „Deși pe cale, ucenicii sunt încă cu o imagine a Mântuitorului după modul lumesc de a gândi”, a spus Preasfinția Sa Claudiu.
În încheierea celebrării liturgice, Păstorul Eparhiei de Cluj-Gherla a mulțumit „în mod cu totul special părintelui Gheorghe”, pentru că „și-a împlinit misiunea de preot în primul rând, și de paroh, în ascultare față de părinții lui spirituali și față de Episcop”. A subliniat: „Aș vrea să știți că un preot nu este niciodată la pensie, el continuă, dar altfel”, pentru că și în Sfânta Scriptură „lucrurile nu se încheie niciodată, ci ele se împlinesc”. În Scriptură apare deseori expresia: „Când s-au împlinit zilele…” A spus: „Sunt convins că așa este și pentru părintele Gheorghe și pentru noi toți, fiindcă toți suntem pe o cale în care Dumnezeu are un plan și o profeție pentru noi”. A mărturisit cum și cu ocazia întâlnirilor periodice pe care le-a avut cu preoții la Seminarul Teologic eparhial, a avut ocazia să descopere mult „din bogata și frumoasa misiune pe care pr. Gheorghe Florea a împlinit-o, și, mai ales despre felul în care, așa ca în Evanghelia din această zi, a încercat după putințele sale să împlinească voința lui Dumnezeu”. Preasfinția Sa Claudiu a oferit pr. Gheorghe Florea „Diploma de aleasă cinstire”, ca „semn al prețuirii pentru slujirea statornică și îndeplinirea cu zel a misiunii preoțești în Eparhia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Cluj Gherla”.
Primind acest semn de recunoștință din partea Bisericii cu multă emoție, pr. Gheorghe Florea a mărturisit: „M-a cuprins emoția, dar plâng de bucurie. În primul rând, vreau să îi mulțumesc lui Dumnezeu fiindcă m-a creat, m-a chemat, exist și îl slujesc.” A mulțumit Preasfințitului Părinte Claudiu pentru tot ce a făcut pentru comunitatea pe care o păstorește, i-a mulțumit ca unui tată, „pentru că asta sunteți: tatăl a toți, și în tată trebuie să avem încredere că dorește numai binele fiilor și mântuirea lor”. A adăugat: „Aș vrea să îi mulțumesc la Dumnezeu pentru toate: pentru harul și darul Său, totul am făcut prin El și spre cinstea Lui”. A arătat cum, „pe un deal de spini”, acest spațiu al mun. Cluj-Napoca în care și-a împlinit slujirea și unde și-a făcut doar datoria, există azi un locaș al lui Dumnezeu. Acest locaș, înainte să fie într-o formă văzută, prin biserica parohială înălțată în apropiere, a fost clădit printr-o biruința continuă asupra celui rău prin rugăciune, după modelul Sfântului Gheorghe, față de care pr. Gheorghe Florea are o deosebită venerație.
Pr. Sabin Brudașca, vicarul parohiei „Sfântul Gheorghe”, în nume personal, în numele curatorilor și a comunității parohiale, a mulțumit pr. Gheorghe Florea „pentru acești ani de slujire”. L-a asigurat că nu îl va uita niciodată în rugăciunile personale. A mulțumit Preasfinției Sale Claudiu și confraților preoți, seminariștilor, invitaților prezenți și tuturor, „pentru participare, pentru rugăciune, pentru susținere”. Pr. vicar parohial a oferit Ierarhului un semn de amintire și un simbol al perioadei pe care o traversează Biserica, Postul Paștelui: un crucifix.
Pentru că în 2024 se împlinesc 10 ani de la începerea construcției bisericii parohiale, a prezentat pe scurt etapele lucrării începute la 19 mai 2014, realizată în cea mai mare parte din donații ale unor binefăcători și ale credincioșilor. A cerut tuturor sprijin și susținere pentru ca lucrarea începută să poată fi încheiată cât mai curând. A încheiat invitând la comuniune și agapă în acest ceas aniversar, în care, preoții împreună cu curatorii au hotărât să deschidă porțile bisericii în construcție, pentru ca toți credincioșii să poată intra în biserica nouă din care, după ce va fi finalizată, se va revărsa peste întreaga zonă, prin rugăciune și închinare, harul și ocrotirea lui Dumnezeu.