Papa către carmelitanii desculți: Lăsați-vă captivați de iubirea lui Dumnezeu
18.04.2024, Vatican (Catholica) - „Calea contemplației este în mod inerent o cale a iubirii”, care „ne face martori ai iubirii pe care am primit-o”, a observat Papa Francisc când i-a întâmpinat joi, în Vatican, pe superioarele și delegatele Carmelitanelor Desculțe. Servind „ca o scară care ne înalță spre Dumnezeu”, contemplația, a spus Sfântul Părinte, nu înseamnă să ne separăm de lume, ci să ne ancorăm mai profund în ea.
Recunoscând că grupul consacrat se află în procesul de revizuire a Constituțiilor lor, Sfântul Părinte a recunoscut că aceasta „este o întreprindere semnificativă”. Nu numai că răspunde „unei nevoi umane naturale și contingențelor vieții comunitare”, a spus el, ci marchează și „o ocazie” de a se dedica rugăciunii și discernământului. „Rămânând deschiși lăuntric la lucrarea Duhului Sfânt”, a continuat Pontiful, „sunteți provocate să descoperiți un nou limbaj, noi căi și noi mijloace pentru a da un impuls mai mare vieții contemplative pe care Domnul v-a chemat să o îmbrățișați”. În acest fel, a spus Sfântul Părinte, ele permit carismei Carmelului „să atragă multe inimi, pentru gloria lui Dumnezeu și pentru binele Bisericii”. Papa a numit istoria și trecutul lor „o sursă de bogăție”, și de asemenea le-a încurajat pe călugărițe „să rămână deschise la îndemnurile Duhului”, „la noutatea perenă a Evangheliei” și „la semnele pe care Domnul ni le arată prin experiențele vieții și provocările istoriei”.
Ca femei de clauzură, Sfântul Părinte a recunoscut că ele trăiesc o anumită „tensiune” între separarea de lume și scufundarea în ea, precizând că realitatea lor este „departe de a căuta refugiu în consolări spirituale interioare sau într-o rugăciune [care este] ruptă de realitate”. Mai degrabă, s-a minunat Papa Francisc, carmelitanele se lasă „cuprinse de iubirea lui Cristos și de unirea cu El, astfel încât iubirea Lui să vă pătrundă întreaga existență și să își găsească expresia în tot ceea ce spuneți și faceți”. A spus că lumina de care au nevoie pentru a-și revizui Constituțiile și pentru a aborda numeroasele probleme concrete ale mănăstirilor și ale vieții comunitare nu este „alta decât speranța oferită de Evanghelie”, care, a continuat el, se deosebește de iluziile bazate pe calcule umane. Aceasta, a spus Papa, „presupune să ne abandonăm lui Dumnezeu, învățând să citim semnele pe care ni le dă pentru a discerne viitorul”. „Fie ca imersiunea voastră completă în prezența Sa, să vă umple mereu de bucuria fraternității și a iubirii reciproce.” Papa Francisc a încheiat încurajându-le pe surori să privească înainte, cu speranță și încredere în Dumnezeu.