Papa Francisc: Biblia arată apropierea lui Isus față de omenirea suferindă

11.04.2024, Vatican (Catholica) - Comisia Biblică Pontificală și-a încheiat joi, 11 aprilie 2024, la Roma, adunarea plenară anuală, care s-a concentrat pe tema bolii și a suferinței în Biblie. Papa Francisc s-a întâlnit cu membrii Comisiei pentru a le lăuda munca depusă pentru a explora această temă „profund existențială” care atinge viața fiecărei persoane umane. „Natura noastră rănită”, a spus el, „poartă în sine realitățile limitării și finitudinii și suferă contradicțiile răului și durerii”. Sfântul Părinte a spus că tema suferinței și a bolii umane îi este aproape de inimă, deoarece aceste probleme sunt „adversari” pe care fiecare creștin este chemat să îi înfrunte într-un mod uman.
În loc să evităm subiectul suferinței ca pe un tabu, a spus el, trebuie să îndurăm încercările „trăind în relație cu ceilalți” și să îi permitem lui Dumnezeu să transforme „sita suferinței” într-o oportunitate pentru a ne maturiza și a crește în credință. Isus, a spus Papa Francisc, „ne îndeamnă să avem grijă de cei care trăiesc în situații de infirmitate, cu hotărârea de a învinge boala. În același timp, El ne invită cu blândețe să unim suferințele noastre cu jertfa Sa mântuitoare, ca o sămânță care dă roade”. Revenind la tema compasiunii, Pontiful a remarcat numeroasele pasaje biblice în care Isus se arată mișcat de cei pe care îi întâlnește și care suferă, cum ar fi mulțimea epuizată pe care o hrănește, orbii care îl imploră și numeroșii bolnavi pe care îi primește și îi vindecă.
„Isus nu explică suferința, ci se apleacă spre cei care suferă”, a spus Papa. „El nu se apropie de durere cu încurajări generice și consolări sterile, ci îi acceptă drama, lăsându-se atins de ea”. Sfânta Scriptură, a adăugat Sfântul Părinte, nu ne oferă o „carte de rețete de sentimente” sau un manual de fraze pregătite pe care să le spunem persoanelor aflate în suferință. Așa cum reiese clar din cartea lui Iov, Biblia „ne arată chipuri, întâlniri și povești concrete” care sparg tiparul „teoriilor religioase care leagă suferința de pedeapsa divină”. Cristos, a spus Papa, a transformat suferința umană asumând-o și oferind-o Tatălui ca un „dar de iubire”.
„Cine asimilează Sfânta Scriptură, purifică imaginația religioasă de atitudini greșite, învățând să urmeze calea indicată de Isus: a atinge fizic suferința umană, cu smerenie, blândețe și seriozitate, pentru a aduce, în numele Dumnezeului întrupat, apropierea unui sprijin mântuitor și concret”. Papa Francisc a abordat apoi tema „incluziunii”, menționând că acest termen nu se găsește în Biblie, dar el „exprimă o trăsătură proeminentă a stilului lui Isus”. Sfântul Părinte a spus că Domnul nu a exclus pe nimeni de la mântuire, ci mai degrabă i-a primit pe toți și le-a oferit tuturor „vindecare totală, în trup, suflet și spirit”.
„Prin experiența suferinței și a bolii”, a spus Papa, „noi, ca Biserică, suntem chemați să mergem împreună cu toți, în solidaritate creștină și umană, deschizând oportunități de dialog și speranță în numele fragilității comune”. În concluzie, Papa Francisc i-a invitat pe membrii Comisiei Biblice Pontificale să aprofundeze tema compasiunii și a incluziunii „cu rigoare critică și spirit fratern”. „Cuvântul lui Dumnezeu este un antidot puternic împotriva oricărei închideri, abstractizări și ideologizări a credinței”, a conchis el. „Înțeles în spiritul în care a fost scris, el sporește pasiunea pentru Dumnezeu și pentru om, aprinde caritatea și reînvie zelul apostolic.”