Zile de formare pentru credincioși la Bistrița, pe tema vieții spirituale

04.03.2024, Cluj (Catholica) - În zilele de 1 și 2 martie 2024, credincioșii din parohiile greco-catolice din Bistrița au avut ocazia participării la un eveniment adresat sufletului și formării lor, intitulat „Cum ne conduce Domnul pașii în viața spirituală”. Din inițiativa Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză al Eparhiei de Cluj-Gherla, în colaborare cu parohiile din localitate, la biserica „Buna Vestire”, prin deschiderea și cu sprijinul pr. paroh Ioan Frișan, au fost organizate trei prelegeri: una vineri seara, alte două sâmbătă dimineața, în ambele zile după Sfânta Liturghie.
La Liturghia de vineri seara, de la ora 17, celebrant principal a fost pr. Cristian Goia, protopop de Bistrița, care i-a prezentat apoi pe cei doi invitați: Radu și Oana Capan, membri ai Biroului pentru Evanghelizare și Cateheză, subliniind implicarea lor în catehezele pe diverse niveluri de vârstă, precum și traducerile de materiale video și de cărți pe care le-au făcut în timp, dar și activitatea lor în mediul online. Cele trei prelegeri au răspuns nevoii, recunoscute sau nu, a tuturor credincioșilor, de a înainta în viața spirituală, de a ajunge la o trăire a credinței într-o cât mai mare apropiere de Dumnezeu. Numărul mare de participanți (peste 50 în fiecare dintre cele două zile), dovedește interesul credincioșilor din comunitatea greco-catolică (și nu numai) din Bistrița.
Tema a fost nu doar interesantă, ci și aplicabilă, cu căi concrete de a ne apropia de Dumnezeu, de a-i face loc în sufletele și în viețile noastre. S-au adus argumente din învățăturile Părinților Bisericii și din marii sfinți. Numeroasele citate au dat credibilitate și greutate prelegerilor. Prezentarea făcută de Radu Capan a fost competentă, argumentată, bazată pe un studiu aprofundat, într-un limbaj accesibil, al zilelor noastre, dar fără să lezeze înălțimea spirituală a temei. Comunitatea a avut de câștigat, atât prin conținutul prelegerilor, cât și prin întâlnirea în acest context. Și prin prezență, și prin participarea la organizare, s-a dovedit că această comunitate este vie și activă. Astfel de acțiuni sunt, în mod sigur, o cale de creștere și de întărire. De aici și reacțiile de apreciere pentru ceea ce s-a desfășurat la acest început de martie, cât și dorința de a mai urma și alte întâlniri și alte teme, în viitor. A fost un adevărat dar: să fim recunoscători și să îl dăm mai departe!
La finalul serii de vineri, Oana Capan a prezentat o noutate de la Editura Viața Creștină: cartea lui Edward Sri, „Când te rogi. Încredere, abandonare și transformarea sufletului”. Această carte a apărut în mod fericit în Anul Rugăciunii, dorit de Papa Francisc ca anticipare a Jubileului Anului 2025 – aceasta fiind și tema acestui an pastoral în Eparhia de Cluj-Gherla. În prezentare, s-a subliniat că între toate cărțile răspândite astăzi pe tema diverselor relații din viața noastră, această carte privește cea mai importantă relație din viața noastră, cu Dumnezeu. Titlul cărții este „Când te rogi”, dar este despre mult mai mult decât ce să facem concret când ne rugăm. Cele 30 de reflecții din carte pun fundamentele pentru rugăciune ca răspuns al nostru la setea lui Dumnezeu după sufletele noastre, ne vorbesc despre importanța unui program constant de rugăciune, despre cum să tratăm dificultățile cu care ne întâlnim în rugăciune, despre diversele atitudini interioare pe care trebuie să le dezvoltăm pentru o rugăciune rodnică. (Marieta Tătar pentru EparhiaClujGherla.ro)