Sărbătoarea Sfintei Fecioare Maria de la Lourdes în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea

11.02.2024, Oradea (Catholica) - „Este Maica Domnului cea care se interpune între noi și este cea care întotdeauna ne ajută să nu fim singuri. Este Maica Domnului cea care ne ajută să îl înțelegem pe bolnav, este Maica Domnului cea care ne ajută să îl înțelegem pe cel de lângă noi!”, a spus Preasfinția Sa Virgil Bercea, Episcop al Eparhiei de Oradea, la Sfânta Liturghie celebrată duminică, 11 februarie a.c., în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, cu prilejul Zilei Mondiale a Bolnavului 2024.
Sfânta Liturghie arhierească a fost animată de membrii Reuniunii Mariane orădene, care s-au rugat împreună cu Păstorul locului pentru bolnavii din Eparhia noastră și din lumea întreaga, în ziua în care se împlinesc 166 de ani de la prima apariție a Sfintei Fecioare Maria în Franța, la Lourdes. Acesta este „Sanctuarul marian printre cele mai iubite de poporul creștin, loc și simbol de speranță și de har, semn al acceptării și al oferirii suferinței mântuitoare”, cum spunea Sfântul Papa Ioan Paul al II-lea, unde ajung anual peste cinci milioane de pelerini din întreaga lume și au parte de vindecări miraculoase: vindecări trupești, sufletești, vindecări profunde. La celebrarea euharistică din Catedrala orădeană, au con-celebrat duminică pr. Mihai Tegzeș, vicar cu pastorația familiilor, pr. Paul Popa, responsabil al Biroului Pastoral EGCO, împreună cu arhidiaconii Grațian Guiaș și Leon Cosma.
„Această zi de 11 februarie 2024, este ziua primelor apariții ale Maicii Domnului la Lourdes. Din dorința Sfântului Părinte Papa Ioan Paul al II-lea, în această zi se celebrează în Biserica Catolică și Ziua Mondială a Bolnavului, care s-a dorit încă de la instituirea sa, în 1992, să fie «un moment profund de rugăciune și un apel adresat tuturor oamenilor de a recunoaște pe chipul aproapelui bolnav Chipul Sfânt al lui Cristos cel care, suferind, murind și înviind, a salvat omenirea» (cf. Papa Ioan Paul al II-lea). Tema mesajului Papei Francisc pentru această zi este luată din Cartea Facerii „Nu este bine ca omul să fie singur” (Gen 2,18) și continuă cu «A se îngriji de cel bolnav având grijă de relațiile acestuia»„ – a spus în cuvântul său, Eparhul de Oradea, care a vorbit duminică despre mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc pentru a XXXII-a Zi Mondială a Bolnavului, menționând importanța apropierii față de cei bolnavi și singuri și a apostolatului rugăciunii mariane.
„Vindecând bolile, ne vindecăm raportul dintre noi”, subliniază PS Virgil. „Nu este bine să fie omul singur și, mai ales, nu este bine să lăsăm bolnavii să fie singuri. Trebuie să le fim aproape, mereu și întotdeauna, pentru că rândul ne vine la toți. Dacă știm cu adevărat să le fim aproape, știm să îngrijim rănile, să vindecăm bolile și învățăm să vindecăm raportul dintre noi. Cât este de important ca legăturile dintre noi să nu fie bolnave, să fie sănătoase! În același timp, este foarte important astăzi să facem fiecare dintre noi o vizită la un bolnav. În același timp, este bine ca astăzi, să ne gândim la cei care se ocupă de bolnavi – medici, asistenți, asistente, îngrijitori. Cu adevărat atunci reușim să ajutăm la vindecarea bolilor, cu adevărat atunci reușim să însănătoșim raporturile și legăturile dintre noi, cu adevărat atunci nu rămânem singuri – căci nu este bine să fim singuri. Talantul pe care îl primim (cf. Evangheliei duminicale) este și în legătură cu aceasta: de a nu rămâne singuri, de a fi întotdeauna împreună cu Domnul.”
„În același timp, membrii Reuniunii Mariane din Oradea, prezenți la Sfânta Liturghie de sărbătoarea Preasfintei Fecioare Maria de la Lourdes, sunt întotdeauna gata să fie prin rugăciunea lor, prin prezența lor, prin tot ceea ce fac, aproape de toți cei care au nevoie – de cei singuri, bolnavi – să însănătoșească și să vindece legăturile dintre noi, într-un mod cu totul special: prin rugăciunea Sfântului Rozariu, recitat astăzi, aici, chiar înainte de Sfânta Liturghie.” La final, prin mijlocirea Maicii Sfinte, Preasfinția Sa Virgil Bercea a oferit binecuvântarea tuturor celor prezenți în Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea, familiilor, bolnavilor și tuturor celor care îi îngrijesc! (Biroul de presă EGCO; foto: Eugen Ivuț)