Concert Inter-confesional de Colinde la Cojocna

20.12.2023, Cluj (Catholica) - Pe drumul spre sărbătoarea Nașterii Domnului, confesiuni și chiar religii s-au unit prin cântec în fața lui Dumnezeu, marți, 19 dec. 2023, în biserica parohiei greco-catolice Cojocna. Există o veche tradiție în această localitate din apropierea mun. Cluj-Napoca, cu locuitori de diferite naționalități și confesiuni, ca înainte de Crăciun, toate comunitățile religioase – ortodocși, greco-catolici, romano-catolici, reformați, unitarieni – să participe la un Concert Inter-confesional de Colinde, în fiecare an într-o altă biserică.
În acest an, concertul a fost organizat de comunitatea greco-catolică, păstorită de pr. Marius Cîmpean, și s-a desfășurat sub semnul bunei vestiri îngerești: „Vă binevestesc vouă bucurie mare, că vi S-a născut azi Mântuitor!” (cf. Luca 2, 10-11). Frigul și ceața serii nu au alungat bucuria copiilor și tinerilor care, cu buchete de flori, și cu pâine și sare, au întâmpinat Ierarhii, împreună cu pr. paroh Marius Cîmpean, cu pr. Marius Cerghizan, protopop de Someș, precum și cu Sorin Ranga, primarul com. Cojocna.
Din Brașov, a sosit Excelența Sa Andrási Benedek, Episcop vicar al Bisericii Unitariene. Mai apoi au fost primiți Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar ortodox al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului și, din Biserica Greco-Catolică, Preasfinția Sa Cristian, Episcopul auxiliar de Alba Iulia și Făgăraș împreună cu Ierarhul locului, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla. Au fost de față preoți ai Eparhiei de Cluj-Gherla, precum și persoane consacrate: Maica Teodorina, Superioară generală și surori ale Congregației Surorilor Maicii Domnului, de asemenea, surori din Ordinul Sfântului Vasile cel Mare.
A ales să se alăture comunităților din Cojocna, răspunzând invitației la seara de colindă, Ciprian Olinici, secretarul de stat pentru Culte, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj, reprezentanți ai oficialităților locale și centrale – între ei primari ai unor comune clujene: Gilău și Mociu -, cu toții s-au reunit la seara de împărtășire a mesajului de „pace și bună-voire între oameni”. Veta Biriș, îndrăgita interpretă de muzică populară, a fost invitata specială a evenimentului. Vocea sa de aur a răsunat în biserica în care, înainte de 1948, s-a dezvoltat un centru cunoscut de pelerinaj, inițiat de preotul și protopopul care a ctitorit, în 1902, biserica, pr. Ioan Hațieganu, tatăl ilustrului medic și academician Iuliu Hațieganu. Și în biserica greco-catolică din Cojocna – precum în marile sanctuare transilvane dedicate Sfintei Marii – veneau credincioși de la mari depărtări să se închine icoanei Maicii Sfinte care se afla în această biserică și care se păstrează încă.
În pregătirea acestui Crăciun, pr. paroh Marius Cîmpean și credincioșii greco-catolici – ajutați și de persoane de alte confesiuni -, cu multă dăruire și efort au reparat și modernizat biserica parohială. De asemenea, icoana Preasfintei Fecioare Maria cu Pruncul Isus a fost restaurată. De aceea, seara a început cu rugăciune, Preasfinția Sa Claudiu, Episcopul eparhial de Cluj-Gherla binecuvântând interiorul bisericii reînnoite și icoana Preasfintei Fecioare Maria. Această icoană, la care credincioșii de peste un secol se roagă și rugăciunile le sunt ascultate, poate fi admirată de acum în adevărata ei frumusețe, așa cum era în 1902, când a fost depusă spre cinstire în biserică.
În deschiderea concertului, un cuvânt de bun venit oaspeților a adresat primarul com. Cojocna, Sorin Ranga, urmând pe rând coruri din diverse Biserici, finalul aparținând gazdelor. Preasfinția Sa Cristian a rostit apoi un cuvânt, arătând că, pe toți cei de față îi reunește faptul că îl recunosc pe Pruncul din iesle, iar sărbătoarea Nașterii Domnului, a Întrupării, semnifică faptul că Dumnezeu „s-a făcut om și a luat asupra sa umanitatea, firea noastră omenească”, adică „a trăit umanitatea, a fost om așa cum, poate, de multe ori, noi, nu suntem oameni. A fost, cu siguranță, cel mai om dintre câți oameni au trăit și vor trăi vreodată: cel mai atent la nevoile celorlalți, cel mai sensibil la dureri, lacrimi, la tot ce în jurul lui striga și avea nevoie de o mângâiere, de un ajutor concret”.
A mulțumit Preasfințitului Claudiu și pr. Marius Cîmpean pentru invitație, și a transmis tuturor binecuvântarea, salutul și comuniunea de rugăciune din partea Întâistătătorului Bisericii Greco-Catolice, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan. A amintit că Preafericirea Sa Lucian a sărbătorit, la 19 decembrie, 59 de ani de când a primit darul sfintei preoții, în clandestinitate – „în Cluj-Napoca, în subsolul unui bloc, de aceea Blajul este unit în această zi cu Clujul, prin rugăciunea Preafericitului Părinte Cardinal Lucian, căruia îi spunem «La mulți ani!» și suntem în comuniune de rugăciune cu Preafericirea Sa”.
La final, Preasfinția Sa Claudiu a vorbit despre mulțumirea pe care fiecare în felul său o aduce lui Dumnezeu, și despre faptul că „ceea ce am trăit în această seară face parte din acel spirit al Crăciunului, al Betleemului”. Sunt momente „destul de rare”, dar „grăitoare”, „sunt un fel de semințe lăsate în sufletele noastre și ale celor care ne văd”. A amintit, cum au făcut-o și Veta Biriș și secretarul de stat, de „tragedia războiului”, despre realitatea războiului „mai aproape și mai departe” de noi, și despre nevoia de a conștientiza darurile lui Dumnezeu.
A invitat la comuniune, la unitate și la caritate, „căci vom fi judecați după iubire”. A arătat: „viitorul nu a fost încă, trecutul nu mai există, există doar prezentul. Avem harul lui Dumnezeu în prezent. Doar astăzi putem să ne aducem aminte că Fiul lui Dumnezeu a venit pentru noi, de aceea nu spunem în «Tatăl nostru», «Tatăl meu care ești în Ceruri», ci spunem «Tatăl nostru care ești în Ceruri». Deja prin rugăciunea «Tatăl nostru» Isus ne obligă să vorbim la plural, să spunem: «Tatăl nostru» și, cu siguranță, Tatăl este al nostru, al tuturor. Iar Pruncul născut în ieslea din Betleem este Dumnezeu alături de fiecare dintre noi. Să ne ajute Bunul Dumnezeu ca acest moment să fie o sămânță care să rodească în sufletele noastre, și să rodească, în special, comuniunea, iubirea și dragostea. Sărbători fericite tuturor!”, a încheiat Ierarhul.