PS Virgil: Viața noastră să fie un strigăt continuu către Isus

06.12.2023, Oradea (Catholica) - „Viața noastră să fie un strigăt continuu către Isus. […] El este Lumina care ne luminează, ne dă lumina din interior ca să vedem… de această Lumină avem fiecare nevoie!”, a spus PS Virgil Bercea, în a treia duminică a Postului Crăciunului, la Sfânta Liturghie celebrată pe 3 decembrie a.c. în parohia Haieu – Băile „1 Mai”. Împreună cu ierarhul Eparhiei de Oradea, la Sfânta Liturghie au participat pr. protopop de Oradea Gavril Buboi, pr. Ioan Fărcaș, pr. Olimpiu Todorean, pr. Vasile Pâncotan, pr. Ștefan Madarasi, pr. diacon Grațian Guiaș și seminaristul Gheorghe Lazăr.
Celebrare a fost animată de corul bisericii, alături de artistul Remus Bondar, enoriaș al acestei parohii. Credincioșilor locului s-au alăturat membrii Reuniunii Mariane din Oradea și Sântandrei, tineri ai ASTRU Oradea, care au dorit să trăiască bucuria de a fi împreună o biserică vie, mereu pe Cale. Aceasta s-a dorit și prin incursiunea în timp, desfășurată după Sfânta Liturghie, cu titlul „Biserica noastră ieri, astăzi și în viitor”, susținută de părintele prof. Ioan Fărcaș din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba-Iulia și Făgăraș, la 75 de ani de la desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Pornind de la Evanghelia duminicală – a vindecării orbului din Ierihon (Ev. Luca 18, 35-43) – Episcopul greco-catolic de Oradea a subliniat în cuvântul de învățătură cum această Evanghelie are legătură strânsă cu fiecare dintre noi, cu omenirea contemporană. „Isus trece – a trecut atunci, trece și astăzi – trece cu siguranță, în fiecare zi. Doar că orbul din Ierihon are curajul să strige «Isuse, Fiul lui David, ai milă de mine!»”, a spus Ierarhul. „De fapt, orbi suntem noi, care avem convingerea că îl cunoaștem pe Dumnezeu, dar de fapt îl cunoaștem prea puțin sau suntem foarte departe de El, când ar trebui să îl vedem și să avem curaj să îi cerem milostivire. Sfânta Scriptură ne vorbește despre Mântuitorul – El este cel care vine și ne aduce vestea cea bună – dar El trece: «Isus trecea» și era înconjurat de mulțime.”
„Vedem că această mulțime este deranjată de faptul că orbul începe să strige. În loc să îl ajute, căci era disperat, avea o durere și o insatisfacție constantă în fiecare moment al vieții sale, mulțimea îi cere să tacă. El are însă tăria să strige mai departe. Strigătul unuia îi deranjează pe cei care sunt mulți. Mergând cu Isus, apostolii erau liniștiți, aveau problemele lor cotidiene. Cum de altfel suntem noi, care nu reușim să îl vedem pe aproapele nostru. Preferăm ca ceilalți să tacă sau preferăm să nu le auzim strigătul. La rândul nostru, adesea preferăm să tăcem și să fim corecți din punct de vedere politic”, o corectitudine asupra căreia trebuie să fim foarte atenți căci „aceasta ne ucide” – a subliniat Episcopul.
„Dragilor, de câte ori s-a oprit Mântuitorul cu noi? Cu mine, cu dumneavoastră în mod personal? Gândiți-vă puțin la viața dumneavoastră: ați simțit mângâierea Domnului? L-ați auzit? L-ați ascultat atunci când a întrebat: «Ce voiești ca să îți fac?» Orbul din Ierihon a știut să îi răspundă, dar noi, știm oare ce să răspundem acestei mari întrebări? Foarte adesea nu știm exact ce să îi cerem și cum să îi cerem Domnului. Orbul îl strigă pe nume, noi îl strigăm pe nume sau alegem să nu deranjăm pe cineva, să nu ne vadă nimeni că ne facem semnul Crucii sau că ne aplecăm să ajutăm un sărac? Foarte similară este atitudinea noastră cu acea mulțime, din acele timpuri.”
„Cum orbul l-a văzut pe Domnul, prin ochii credinței sale, să îl vedem și noi, cei care am avut exemple în istoria bisericii noastre.”, a îndemnat PS Virgil. „Înaintașii noștri, au văzut. Și nu doar că au văzut, au și acționat în consecință, căci nu este suficient să stăm cu mâinile încrucișate și să vedem. Ei și-au suflecat mâinile chiar și atunci când erau în temniță și au crezut că dincolo de suferință este Învierea. Dincolo de durere și de necaz, este bucuria și este speranța care vine din nou, acum la Crăciun! Vine din nou Cristos ca să ne dăruiască un cont în alb: îl punem deoparte sau ne transformă viața și îi spunem «Isuse, ai milă!»?” Episcopul greco-catolic de Oradea și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul credincioșilor din parohia Haieu – Băile „1 Mai”, amintind originile natale ale Excelenței Sale George Bologan, actualmente ambasador al României în Regatul Spaniei, ctitor al acestei biserici.
După Liturghie a urmat o prelegere ținută de pr. prof. Ioan Fărcaș, iar la final cei care au dorit au participat la colecta specială organizată pentru beneficiarii Caritas Eparhial Oradea, primind totodată Cutia de Crăciun împărțită de asociație în toate parohiile din Oradea. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea, Mihaela Caba-Madarasi)