Pr. Ioan Fărcaș; Biserica noastră ieri, astăzi și în viitor

06.12.2023, Oradea (Catholica) - În a treia duminică a Postului Crăciunului, 3 decembrie 2023, PS Virgil Bercea a celebrat Sfânta Liturghie în parohia Haieu – Băile „1 Mai”. Împreună cu ierarhul Eparhiei de Oradea, la Sfânta Liturghie au participat pr. protopop de Oradea Gavril Buboi, pr. Ioan Fărcaș, pr. Olimpiu Todorean, pr. Vasile Pâncotan, pr. Ștefan Madarasi, pr. diacon Grațian Guiaș și seminaristul Gheorghe Lazăr. După Sfânta Liturghie, la invitația administratului parohial, pr. Madarasi, a avut loc conferința cu titlul „Biserica noastră ieri, astăzi și în viitor”, susținută de pr. prof. Fărcaș din Arhieparhia Greco-Catolică de Alba-Iulia și Făgăraș, la 75 de ani de la desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică.
Conferința a avut ca scop conștientizare tuturor oamenilor de bunăvoință asupra faptului că Biserica noastră este vie și își desfășoară misiunea în sânul poporului român. Momentul a dorit să marcheze împlinirea a 75 de ani de la desființarea Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, în 1948, având în centru Cuvântul, iar ochii sufletești îndreptați spre viitor. Inspirată din Scrisoarea Sf. Apostol Pavel către evrei „Isus Cristos, ieri, astăzi și în veci este același”, ținând cont că Biserica este trupul tainic al lui Cristos, în care El este capul, iar noi mădularele, pr. prof. Fărcaș a considerat că se poate folosi aceeași afirmație și pentru Biserică: „Biserica noastră ieri, astăzi și în viitor”. Structurată în trei părți, incursiunea în timp a cuprins reflecții asupra momentelor istorice marcante, de altfel comemorate recent, făcând trimitere de fiecare dată la documente pontificale sau memorii personale.
Tatăl veșnic „a avut în plan și Biserica – semn și instrument al unirii intime cu Dumnezeu și al unității întregului neam omenesc” (Lumen Gentium). Potrivit Catehismului Bisericii Catolice, „Sfânta Biserică – familia Lui Dumnezeu – se constituie și se realizează treptat de-a lungul etapelor istoriei umane după dispozițiile Tatălui”, a explicat părintele. Astfel, într-o anumită etapă a istoriei neamului nostru, Domnul binecuvântează acțiunea părinților noștri – buni creștini de altfel – de a se uni în credință cu Biserica Romei. În Manifestul de unire din 5 septembrie 1700, semnat de Mitropolitul Atanasie Anghel, de 54 de protopopi și aproximativ 1640 de preoți, se menționează un fapt pe care mulți îl trec prea ușor cu vederea sau aproape îl neglijează: «Slobozi de bună voie și mânați de Duhul Sfânt ne-am unit cu Biserica Romano-Catolică și prin rândul acestora, mărturisim a fi mădularele ei» – acesta a fost «ieri»-ul de început al Bisericii noastre.”
„De atunci, au fost evenimente după evenimente, bine-făcătoare pentru neamul nostru, precum ziua de 1 decembrie 1918, sărbătorită și anul acesta. Pe sediul unei vechi clădiri din Blaj, actualmente sediul protopopiatului”, mărturisește pr. Fărcaș, „stă o placă imensă cu membrii Consiliului Național Român care s-au întâlnit în acea locație și care au pus la punct toate cele necesare pentru Marea Unire. Era să fie momentul celebrat la Blaj, dar s-a considerat Unirea primă a lui Mihai Viteazu și atunci Marea Unire s-a realizat la Alba-Iulia, dar la Blaj s-au pregătit toate documentele Unirii. Ca dovadă, și Episcopul mărturisitor, Iuliu Hossu, citește cuvântul care proclamă unirea ardelenilor cu patria-mamă.”
Trecând mai aproape de timpul prezent, pr. Fărcaș a amintit: „La început de nou mileniu, pe 6 ianuarie 2001, Sf. Papa Ioan Paul al II-lea trimitea întregii Bisericii o scrisoare (Novo Millennio Ineunte), în care, printre altele, ne invita pe toți fiii Bisericii să înaintăm în larg, să aruncăm mrejele, pentru a prinde mulțime mare de pește, după exemplul Ap. Petru care a crezut, iar la îndemnul lui Isus a făcut aceasta: «Duc in Altum», mânați mai adânc, sunt cuvintele Fiului Lui Dumnezeu care răsună și astăzi pentru noi, pentru Biserica noastră, invitându-ne ca neuitând trecutul să trăim cu maximă pasiune, în bucuria inimii și întru iubire desăvârșită prezentul. … Din 1990 trăim acel an al «restaurării Sionului Bisericii noastre». După o robie de 40 de ani, precum cea a poporului lui Israel în Babilon, și Biserica Română Unită cu Roma, Greco-Catolică – după babilonia unui regim ateu și ucigaș de Dumnezeu, cu sfântă strădanie și cu focul dragostei – lucrează la restaurarea ei. Episcopi, preoți, popor al lui Dumnezeu, cu recunoștință și pasiune ne deschidem și privim cu încredere spre viitor. (…) Isus este același în vecii, vecilor.”
„Ieri, astăzi și întotdeauna, Cristos este același” – mulțumind pr. Fărcaș și celorlalți preoți participanți, Episcopul greco-catolic de Oradea și-a exprimat speranța ca „noi, să ne rugăm Maicii Sfintei ca în Biserică să rămânem buni, drepți și sfinți! Atunci, cu siguranță Biserica va rămâne aceeași. O întâlnire de suflet, care ne-a ajutat să pășim spre marea sărbătoare a Nașterii Domnului cu sufletul curat și plini de speranță: El vine să ne dea speranță, ca noi să mergem împreună cu El!”, a încheiat PS Virgil Bercea.
În această atmosferă, în după amiaza aceleași zile de 3 decembrie a.c., credincioși din Oradea, Băile „1 Mai”, dar și oaspeți din Sibiu sau alte părți ale țării, s-au bucurat de Concertul de colinde și cântece patriotice susținut în Căminul Cultural din Băile „1 Mai” cu prilejul sărbătorii Crăciunului și a recentei Zile Naționale a României. Evenimentul, organizat de parohia greco-catolică Haieu – Băile „1 Mai”, în colaborare cu Episcopia Greco-Catolică de Oradea și Primăria Comunei Sânmartin, a adus în stațiunea din imediata apropiere a Oradiei interpreți cu precum: Veta Biriș, Mariana Anghel, Adriana Anghel și Remus Bondar. Un preambul al sărbătorii Crăciunului, cu amintiri și cântece de odinioară, seara prezentată de Mihaela Suciu a adus în sufletul celor 200 de participanți bucuria de a fi români și de a trăi împreună cea mai mare sărbătoare a umanității: Nașterea Domnului. (Biroul de presă al Eparhiei de Oradea, Mihaela Caba-Madarasi)