Pelerinajul anual de toamnă la Sanctuarul Marian de la Scăiuș

01.10.2023, Lugoj (Catholica) - Credincioși greco-catolici dar și de alte confesiuni de pe cuprinsul Eparhiei de Lugoj s-au reunit în acest an la Scăiuș, sâmbătă, 30 septembrie, cu prilejul pelerinajului de toamnă la Sanctuarul Marian „Maica Domnului, Apărătoarea noastră”. Pelerinajul anual de toamnă de la Scăiuș este organizat pentru a comemora semnul miraculos al lăcrimării icoanei Sfintei Fecioare Maria care a avut loc în anul 1934, la 30 septembrie și respectiv 15 octombrie.
La pelerinaj a participat și un grup de pelerini din parohia Sântandrei, Eparhia Greco-Catolică de Oradea, însoțiți de pr. Romulus Ilie Avram. Preasfințitul Ioan, Episcop de Lugoj, a fost întâmpinat la sosire cu Sfânta Cruce și Sfânta Evanghelie de către pr. Inocențiu Lung, protopop de Lugoj, și de către pr. ic. stavr. Iulian Ilie Hasciar, parohul locului. Tinerii au oferit ierarhului un buchet de flori. Întregul program religios s-a desfășurat pe esplanada din fața bisericii. La orele 10.00 a început Sfântul Rozar. Icoana Maicii Domnului care a lăcrimat a fost adusă din biserică și a fost expusă afară pe platoul din fața bisericii.
Programul a continuat cu celebrarea Sfintei Liturghii arhierești. La începutul Sfintei Liturghii, Episcopul a amintit două evenimente: împlinirea a 170 de ani de la înființarea Eparhiei de Lugoj, eveniment care va fi sărbătorit la sfârșitul lunii noiembrie; și doliul pierderii a încă unui preot al Eparhiei, pr. Gheroghe Tomoiagă, și nevoia de noi păstori de suflete. „Aceștia se nasc de obicei în familii practicante care iubesc foarte mult Biserica și își dăruiesc Bisericii fiii”, a subliniat ierarhul.
La Sfânta Liturghie, alături de Episcop au concelebrat: Mons. Angelo-Narcis Pop, Vicar general, 11 preoți – protopopii Eparhiei, alături de un sobor numeros de preoți din mai multe protopopiate. Trei preoți au fost disponibili pentru a asculta mărturisiri pe tot parcursul programului. Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Corul „Reînvierea” al Catedralei din Lugoj, dirijat de Cora Iacobescu. Pornind de la întrebarea: „De ce am revenit la Scăiuș? Cine e Maria, Maica Domnului pentru noi?”, Ierarhul a oferit câteva răspunsuri spre reflecție. „Am revenit ca tradiție la icoana Maicii Domnului, dar am revenit cu ceea ce trăim actualmente ca Biserică, bucurii, pierderi dar și speranțe”, a fost primul său răspuns.
„În primul rând, pentru noi Maria e vie”, a subliniat Episcopul. „E vie de o altfel de viață decât o trăim noi acum, dar o viață ce vine în continuarea acesteia. Conștiința de sine a Mariei e vie, limpede și luminoasă. E ceea ce numim suflet spiritual, supranatural, compatibilizat cu lumea lui Dumnezeu. Maria ne înțelege, ne vede, după cum ne vede Dumnezeu și îngerii și sfinții. În al doilea rând, venim la Scăiuș să o onorăm, să o venerăm, venim cu recunoștință, venim cu afecțiune; îndrăznim să spunem că o iubim pe Maica Domnului. «De acum mă vor ferici toate neamurile» (Luca 1,48). Sunt cuvintele biblice ale Mariei, Maica Domnului.”
„Într-un anumit mod, Maria intervine în vieți și destine, poate influența situații. După modul în care a făcut-o la Nunta din Cana Galileii dar și prin însoțirea comunității primilor creștini, Maria e Mama Bisericii peregrine în lume. Sub cruce ne-a fost dată și nouă prin Ioan evanghelistul de mamă.” Preasfinția Sa a mulțumit preoților și pelerinilor prezenți. A mulțumit gazdei, pr. paroh Iulian și credincioșilor locali, care au pregătit și de data aceasta cu multă dăruire buna desfășurare a pelerinajului. Părintele paroh Iulian a mulțumit Episcopului pentru vizită. A mulțumit corului, confraților preoți care au participat la eveniment, credincioșilor din parohie și pelerinilor veniți din mai multe județe.
După Sfânta Liturghie s-a rostit, în fața icoanei care a lăcrimat, rugăciunea de Consfințire la Inima Neprihănită a Preacuratei Fecioare Maria. Programul liturgic s-a încheiat cu miruirea credincioșilor și distribuirea anafurei. (Raimondo-Mario Rupp pentru EpiscopiaLugoj.ro)